Social- og ældreminister, Astrid Krag (S), er ikke enig i kritikken af, at hun har brugt et kunstigt lavt budgettal til at vise, at kommunerne har afsat flere penge til voksenhandicap-området.

Krag afviser kritik for brug af kunstigt lavt budgettal

Social- og ældreministeren svarer igen på gårsdagens kritik fra flere folketingspartier, og hun ser ikke et problem i, at man bruger et kunstigt lavt budgettal fra 2019 i stedet for regnskabstallet til at vise, at kommunerne planlagde et større forbrug på voksenhandicap-området i 2020 end i 2019.
Social- og ældreminister, Astrid Krag (S), siger til Social- og Indenrigsudvalget, at kommunerne planlagde et løft af voksenhandicapområdet på en milliard kroner fra 2019 til 2020. Men regnskabet for 2019 viser, at kommunernes budget på voksenhandicapområdet i 2020 var 500 millioner kroner lavere end regnskabet i 2019.

Minister præsenterer handicapbesparelse som øget bevilling på én milliard

Social- og ældreminister, Astrid Krag (S), brugte forældede budgettal og fik på den måde en besparelse på handicapområdet til at fremstå som en ekstra bevilling på en mia. i et svar til Folketinget. "Meget misvisende," siger V-ordfører.
Det er en overvejelse værd, om det var rigtigt at give kommunerne ansvaret for de handicappede, da man tilbage i 2007 gennemførte strukturreformen. Det mener borgmester og KL-udvalgsformand Thomas Gyldal Petersen (S).

Borgmester: Overvej om handicappede bør håndteres af kommunerne

Borgmester og KL-udvalgsformand opfordrer til, at kommunerne i det mindste overvejer at afgive det specialiserede socialområde til regionerne eller staten. Han går dermed mod strømmen i KL i ømtålelig debat.
Jammerbugt er blandt de kommuner, der trods en stor budgetoverskridelse i 2020 alligevel budgetterer det specialiserede socialområde meget optimistisk i budgettet for 2021.

Underbudgettering hævner sig for mange kommuner

Kommuner med lave budgetter på det specialiserede socialområde bliver ofte ramt hårdt af budgetoverskridelser. Alligevel budgetterer mange kommuner med lavere udgifter i 2021.
Selvom det specialiserede socialområde har været udsat for et stigende udgiftspres de seneste år, planlægger de fleste kommuner med at spare på området i budgettet for 2021.

Kommunerne lægger besparelser på handicapområdet i budgettet for 2021

Kommunernes budgetter følger ikke det stigende udgiftspres på det specialiserede socialområde, og budgetterne for 2021 ligger under det samlede regnskab for 2019.

Sådan budgetterer kommunerne det specialiserede socialområde i 2021

58 kommuner budgetterer i 2021 med besparelser i forhold til regnskabet for 2019, mens få kommuner opprioriterer området mærkbart Se, hver kommunes budget på det specialiserede socialområde.
Formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, er bekymret over, at en stor andel af personer med handicap oplever, at kommunerne vægter økonomi højere end mennesket, når der skal fordeles tilbud på det specialiserede socialområde.

Danske Handicaporganisationer: Stil mennesket over økonomi

Formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, mener det er urimeligt for både borgere og medarbejdere, at kommunerne underbudgetterer handicapområdet. Han opfordrer til en reform af finansieringen.
I Roskilde Kommune vil man spare på det specialisere børneområde ved blandt andet at lave flere gruppeforløb og kortere døgnanbringelser.

Sådan vil kommunerne spare på handicapområdet

Et stigende udgiftspres på det specialiserede socialområde betyder, at flere kommuner arbejder for at nedbringe udgifterne. Se her, hvordan to kommuner specifikt planlægger at effektivisere området.
Socialminister Astrid Krag (S), der normalt er meget eksplicit om sine socialpolitiske holdninger, giver ingen støtte til krav om garanti til handicappede mod at miste hjælp, når de

Ingen støtte fra minister til stop for ændret støtte til handicappede, der fylder 18 år

DF og Enhedslisten har forgæves forsøgt at få ministerens støtte til forbud mod at tage hjælp fra handicappede, når de bliver voksne. Nu stiller DF ændringsforslag til ny lov.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag lover kommunerne flere penge til at hjælpe handicappede.

Krag lover flere penge til handicappede

Minister lover flere penge til kommuners hjælp til handicappede i svar til Folketinget. Det skal sikre, at færre børn får skåret urimeligt i deres hjælp, når de bliver voksne.
Venstres socialordfører Marie Bjerre trådte ind i et minefelt, da hun torsdag i Jyllands-Posten undsagde partiets tidligere politik på handicapområdet og udstedte en garanti til den enkelte handicappede mod forringelser af tildelt hjælp.

Venstre dropper handicapgaranti

Venstre ordfører erkender, at hun "udtalte sig for firkantet", da hun i Jyllands-Posten tirsdag gav handicappede garanti mod et få ændret i deres hjælp fra kommunen.
Venstres socialordfører Marie Bjerre foreslår på parties vegne, at handicappede skal have garanti mod, at kommunerne skærer i det antal hjælpetimer, som de en gang har fået bevilget. Men nu viser det sig, at det formentligt vil koste et milliardbeløb.

Venstre-garanti til handicappede vil koste et milliardbeløb

Venstres nye forslag om, at kommuner ikke må skære i servicen til handicappede, når først den er tildelt, vil ifølge socialchefforeningens formand koste et milliardbeløb.