Handicaporganisationerne viste sin utilfredshed mod KL og regeringens økonomiaftale for 2022 i en demonstration på Christiansborg Slotsplads den 24. juni 2021.

Nye tal: Pres på handicapområdet stiger fortsat

Nye tal fra Danmarks Statistik understreger, at antallet af ydelsesmodtagere på det specialiserede socialområde stiger. Det er især socialpædagogisk støtte i eget hjem, der stiger fra 2015 til 2020.
René Christensen fra DF (t.h.) har foreslået minimumsstandarder til ældre, som et resultat af Jacob Mark og SFs fokus på minimumsnormeringer på børneområdet. Men det kan ende med, at det bliver handicapområdet, der bliver den store taber i det kapløb.

Minimumsstandarder hos børn, skole og ældre kan skade handicapområdet

Flere politiske ønsker om minimumsstandarder kan skade et allerede hårdt presset handicapområde, hvis kommunerne får pålagt at bruge pengene et bestemt sted. Alligevel vil Dansk Handicap Forbund ikke gå ned ad den sti.
Tilbage i juni 2024 var der demonstration foran Christiansborg, fordi demonstranterne ikke følte til strækkeligt kompenseret i økonomiaftalen for 2022, som blev indgået mellem KL og regeringen. Det er Susanne Olsen, landsformand for Dansk Handicap Forbund enig i, men nu lancerer forbundet alligevel en kampagne, der skal sætte fokus på handicappedes vilkår til kommunalvalgkampen i 2021.

Sådan vil Dansk Handicap Forbund blande sig i kommunalvalgkamp

Selvom handicapforbund anerkender manglende penge i økonomiaftale til handicapområdet, så vil det forsøge at lægge pres på kommunalpolitikerne i valgkampen. Se her hvordan.
Handicaporganisationerne var rasende over økonomiaftalen mellem regeringen og KL. Derfor satte de deres lid til finansloven, men intet tyder nu på, at den kommer til at indeholde et nævneværdigt løft af handicapområdet.

Handicappede glemt på finansloven

I regeringens finanslovsudspil er der ikke afsat penge til udgiftsvæksten på handicapområdet. Kombineret med meldingerne fra sommergruppemøderne tyder alt på, at handicapområdet glemmes i finansloven.
Der bliver demonstration i landets fire største byer torsdag 24. juni mod økonomiaftalen indgået mellem KL og regeringen.

Organisationer retter vreden over økonomiaftale mod regeringen

En række handicaporganisationer vil demonstrere i landets fire største byer mod økonomiaftalen mellem KL og regeringen. Vreden er rettet mod regeringen, som ifølge en organisator har lavet en "stærkt provokerende" og "helt utilstrækkelig" aftale.
Holbæk Kommune med borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) i spidsen er blandt de kommuner, som er på vej mod store budgetoverskridelser på det specialiserede socialområde i 2021. Derfor har kommunen igangsat en handlingsplan, der skal spare kommunen 21 millioner kroner i år.

Det specialiserede socialområde skrider med 800 mio. kr. – nye besparelser på vej

Kommunerne er endnu en gang på vej mod et stort merforbrug på det specialiserede socialområde i 2021. Mange kommuner skal enten spare på området eller finde pengene på andre velfærdsområder.
Kurt Holm-Nielsen, netværkschef i Dansk Handicap Forbund.

Kommuner har større fokus på at få handicappede i arbejde

Dansk Handicap Forbund samarbejder med 16 kommuner om en kulturændring, der skal få flere mennesker med handicap i job. Mød netværkschef Kurt Holm-Nielsen og to af kommunerne.
Dansk Handicap Forbunds landsformand Susanne Olsen vil overlade komplicerede handicapsager til en ny regional enhed, og dermed også løfte ekstraudgifterne til de dyre sager over i en ny national pulje.

Handicapforbund: Komplicerede sager skal flyttes til nye regionale enheder

De tunge specialiserede handicapsager skal ifølge nyt forslag flyttes til ny specialenhed på regionalt niveau. Samtidig skal staten overtage en del af finansieringen.

71 kommuner overskrider voksenhandicap-budgettet

Selvom langt de fleste kommuner overskred budgettet på voksenhandicap-området i 2020, er det de færreste kommuner, der løfter området så meget, som Astrid Krag har stillet Folketinget i udsigt.
Rådmand Jette Skive (DF) i Aarhus har skrevet en mail, som sætter både hende og forvaltningen i et dårligt lys.

Rådmand til direktør: Blæs på økonomien

Tænk på Dansk Folkeparti og blæs på økonomien så vidt muligt. Sådan lyder opfordringen fra rådmand Jette Skive i Aarhus til direktør på ældreområdet. Opfordringen kan ifølge ekspert være ulovlig. S og SF i byrådet forlanger sagen undersøgt.
Selvom Astrid Krag (S) overfor Folketingets Social- og Indenrigsudvalg har givet udtryk for, at kommunerne ville bruge én milliard kroner mere i 2020 end i 2019, har de kun løftet området med 300 millioner kroner.

Lovet milliardvækst på voksen-handicapområdet blev til 300 millioner

Selvom Astrid Krag (S) overfor Folketinget har givet udtryk for, at kommunerne ville bruge én milliard kroner mere på voksen-handicapområdet i 2020 end i 2019, endte udviklingen med en vækst på blot 300 millioner kroner.
SF, Venstre og Radikale vil nu have social- og ældreminister, Astrid Krag (S), til at tage stilling til rimeligheden i at bruge et kunstigt lavt budgettal til at illustrere en vækst i udgifterne på voksenhandicap-området.

Støttepartier kritiske overfor minister-beregninger

En række spørgsmål i Folketinget fra SF, Venstre og De Radikale viser, at flere ordførere er kritiske overfor, at Astrid Krag (S) har brugt et kunstigt lavt budgettal til at illustrere en udgiftsstigning i kommunerne på voksenhandicap-området.