Frikommuneforsøg

  Frikommuneforsøg

  Jobcentre i fire kommuner kan blive udsat for en omfattende oprydning i regeljunglen, da fire kommuner står til at blive frikommuner på beskæftigelsesområdet. Det fremgår af økonomiaftalen for 2023.

  Økonomiaftale: Fire kommuner kan blive sat fri på beskæftigelsesområdet

  Frikommuneforsøget bliver nu udvidet med beskæftigelsesområdet. I første omgang for fire kommuner. Det fremgår af den nye økonomiaftale for 2023.
  Borgmester Mads Sørensen (S) fra Varde Kommune (t.v.) og vicedirektør i Dansk Industri Kim Haggren (t.h.) er gået sammen om at sætte fokus på muligheden for at få frikommuneforsøg på erhvervsområdet. Debatten blev rejst til et fælles arrangement hos DI tirsdag.

  Venstre er klar til frikommuner på erhvervsområdet

  Varde Kommune er gået sammen med Dansk Industri om at få frikommuner på erhvervsområdet. De håber på stor opbakning blandt både røde og blå borgmestre. Venstre bakker op om forslaget.
  Borgmester Marie Stærke (S) fra Køge Kommune og næstformand i Socialdemokratiet vil arbejde på, at S-regeringen får frikommuner på dagsordenen, også når det gælder erhvervs- og arbejdsmarkedsområdet. Hun foreslår, at partiet oven i købet går til valg på det.

  Socialdemokratiets næstformand: S-regeringen bør udvide frikommuneforsøget til erhvervsområdet

  Socialdemokratiets næstformand borgmester Marie Stærke vil arbejde på, at kommunerne kan blive frikommuner på erhvervs- og arbejdsmarkedsområdet. Det kunne være spændende som valgløfte, siger hun.
  Mette Frederiksen (S) i samtale med Søren Pape Poulsen (K) til afslutningsdebatten. Her lovede statsministeren Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard, at hun ikke vil fratage de ældre det frie valg i ældreplejen, som ellers har bekymret de konservative.

  Statsminister til afslutningsdebat: Jeg er tosset med det frie valg på ældreområdet

  Mette Frederiksen (S) vil ikke fjerne det frie valg i ældreplejen, hvis frikommuneforsøgene bliver udbredt i resten af landet. Hun ønsker dog en ny model, hvor man kommer af med bureaukratiet og sikrer det frie valg samtidigt.
  Regeringens støttepartier frygter, at regeringen undlader at medtage krav om minimumsnormeringer i forhandlingerne om frikommuner, der begynder i dag.

  R og SF frygter at frikommuner fritages for minimumsnormeringer

  Støttepartier står fast på, at kravet om minimumsnormeringer skal gælde trods forsøg på afbureaukratisering.
  Under gårsdagens debat i Folketingssalen om Venstres beslutningsforslag om at udvide frikommuneforsøgene til flere områder afviste Astrid Krag (S) på vegne af regeringen, at ordningen skal gælde mere folkeskole, ældrepleje og daginstitutioner.

  Strid om frit valg blokerer for udvidelse af frikommuneforsøg

  Selvom et flertal udenom regeringen vil udvide frikommuneforsøget til flere områder, så vil uenigheden om ældres frie valg sandsynligvis blokere for udvidelsen.
  KL-formand Jacob Bundsgaard efterlyser klare rammer for frikommuneforsøg efter udmelding fra statsministeren.

  KL efterlyser klare rammer for frikommuneforsøg

  Der mangler klare rammer for de bebudede frikommuneforsøg. Og beskæftigelsesområdet bør komme på menuen. Sådan lyder det fra KL-formanden i kølvandet på udmelding fra statsministeren.
  Det kan virke som om, statsminister Mette Frederiksen (S) har skåret til i sit ønske om at give kommunerne mere frihed til at afbureaukratisere.

  Statsministeren til kommunerne: I bliver kun sat fri på ét velfærdsområde

  Statsminister Mette Frederiksen vil kun slippe kommunerne fri på ét velfærdsområde. I hendes nytårstale kunne man ellers få indtryk af, at der blev åbnet op for frikommuneforsøg på flere velfærdsområder i hver kommune.
  Det er vigtigt at regeringen og folketinget kan holde sig i baggrunden, når de første møgsager i kommunerne vil ramme. Ellers bliver det umuligt at få frikommunerne i praksis. Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavns Kommune forklarer, at tillid til de ansatte er afgørende. Her står hun til et pressemøde med skatteminister Morten Bødskov (S) og statsministeren i baggrunden.

  Borgmestre: Christiansborg skal holde nallerne i ro

  Christiansborg skal stoppe med at blande sig, hvis frikommuner skal være en succes. Det gælder også, når de første møgsager rammer deres bord.
  Leon Sebbelin (R), borgmester i Rebild Kommune indtil årsskiftet, er glad for frikommuneforsøget i kommunen. Han advarer dog om, at det er en lang proces at omstille sig og få implementeret en ny kultur med mindre dokumentation og færre regler.

  Lokalpolitikere: Afbureaukratisering kræver tålmodighed

  Kommunalpolitikere værdsætter Mette Frederiksens udmelding om at udbrede frikommuneforsøg. Men baseret på erfaringer advarer lokalpolitikerne om, at det bliver en lang proces at implementere friheden.
  Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune, er begejstret over en mulighed for at udvide frikommuneforsøget til andre velfærdsområder end folkeskolen.

  Borgmestre: Ja, tak til at blive sat fri, men…

  Uanset partifarve glæder borgmestrene sig til, at deres kommuner kan blive sat fri. De er mest nervøse for, om man i Folketinget kan blive enige om en aftale.
  Små børn, skolebørn og ældre skal have en hverdag, hvor kommunernes ansatte skal bruge mindre energi på bureaukrati og registreringer og mere tid på borgerne, mener statsminister Mette Frederiksen (S).

  Dokumentation: Det sagde Mette Frederiksen om kommunal velfærd

  Statsminister Mette Frederiksen (S) vil fritstille kommunerne i forvaltningen på de store velfærdsområder: Mindre børn, skoleelever og ældre. Læs her de vigtigste uddrag fra hendes nytårstale - og hele talen.