Frikommuneforsøg

  Frikommuneforsøg

  SF ønsker mere frihed for kommuner og folkeskoler inden forhandlinger torsdag om frihedsgrader med regeringen.

  Under afsluttende forhandlinger: SF vil have alle skoler sat fri

  Drop forsøgene med at sætte skoler i enkelte kommuner fri i forhold til lovgivningen. Nu er det tid til at frigøre alle folkeskoler i kommunerne, hvis de ønsker det, mener SF. Udmeldingen kommer under afsluttende forhandlinger om frikommuneforsøg.
  Ældre er i ny aftale sikret retten til at kunne vælge en anden leverandør end kommunen. Her får en ældre noget at drikke i en tudekop.

  Frit valg på ældreområdet knæsat i ny aftale

  Det bliver slået fast i ny aftale om flere frikommuner på ældreområdet, at ældre skal have frit valg af leverandør. Denne såkaldte 'hegnspæl' er kommet efter politisk armlægning.
  Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) ser det som en af sine opgaver som minister at advare Folketinget mod at indføre nye regler for at styre kommunerne. Her er han fanget i forbindelse med udnævnelsen til minister.

  Minister: Frikommuneforsøg skal styre reguleringsiveren på Slotsholmen

  Den nye indenrigsminister mener, at frikommuneforsøgene forpligter ham til at se kritisk på nye krav om minimumsnormeringer og central styring af kommunerne. Vi skal holde godt øje med 'reguleringsiveren', fastslår han.
  Jobcentre i fire kommuner kan blive udsat for en omfattende oprydning i regeljunglen, da fire kommuner står til at blive frikommuner på beskæftigelsesområdet. Det fremgår af økonomiaftalen for 2023.

  Økonomiaftale: Fire kommuner kan blive sat fri på beskæftigelsesområdet

  Frikommuneforsøget bliver nu udvidet med beskæftigelsesområdet. I første omgang for fire kommuner. Det fremgår af den nye økonomiaftale for 2023.
  Borgmester Mads Sørensen (S) fra Varde Kommune (t.v.) og vicedirektør i Dansk Industri Kim Haggren (t.h.) er gået sammen om at sætte fokus på muligheden for at få frikommuneforsøg på erhvervsområdet. Debatten blev rejst til et fælles arrangement hos DI tirsdag.

  Venstre er klar til frikommuner på erhvervsområdet

  Varde Kommune er gået sammen med Dansk Industri om at få frikommuner på erhvervsområdet. De håber på stor opbakning blandt både røde og blå borgmestre. Venstre bakker op om forslaget.
  Borgmester Marie Stærke (S) fra Køge Kommune og næstformand i Socialdemokratiet vil arbejde på, at S-regeringen får frikommuner på dagsordenen, også når det gælder erhvervs- og arbejdsmarkedsområdet. Hun foreslår, at partiet oven i købet går til valg på det.

  Socialdemokratiets næstformand: S-regeringen bør udvide frikommuneforsøget til erhvervsområdet

  Socialdemokratiets næstformand borgmester Marie Stærke vil arbejde på, at kommunerne kan blive frikommuner på erhvervs- og arbejdsmarkedsområdet. Det kunne være spændende som valgløfte, siger hun.
  Mette Frederiksen (S) i samtale med Søren Pape Poulsen (K) til afslutningsdebatten. Her lovede statsministeren Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard, at hun ikke vil fratage de ældre det frie valg i ældreplejen, som ellers har bekymret de konservative.

  Statsminister til afslutningsdebat: Jeg er tosset med det frie valg på ældreområdet

  Mette Frederiksen (S) vil ikke fjerne det frie valg i ældreplejen, hvis frikommuneforsøgene bliver udbredt i resten af landet. Hun ønsker dog en ny model, hvor man kommer af med bureaukratiet og sikrer det frie valg samtidigt.
  Regeringens støttepartier frygter, at regeringen undlader at medtage krav om minimumsnormeringer i forhandlingerne om frikommuner, der begynder i dag.

  R og SF frygter at frikommuner fritages for minimumsnormeringer

  Støttepartier står fast på, at kravet om minimumsnormeringer skal gælde trods forsøg på afbureaukratisering.
  Under gårsdagens debat i Folketingssalen om Venstres beslutningsforslag om at udvide frikommuneforsøgene til flere områder afviste Astrid Krag (S) på vegne af regeringen, at ordningen skal gælde mere folkeskole, ældrepleje og daginstitutioner.

  Strid om frit valg blokerer for udvidelse af frikommuneforsøg

  Selvom et flertal udenom regeringen vil udvide frikommuneforsøget til flere områder, så vil uenigheden om ældres frie valg sandsynligvis blokere for udvidelsen.
  KL-formand Jacob Bundsgaard efterlyser klare rammer for frikommuneforsøg efter udmelding fra statsministeren.

  KL efterlyser klare rammer for frikommuneforsøg

  Der mangler klare rammer for de bebudede frikommuneforsøg. Og beskæftigelsesområdet bør komme på menuen. Sådan lyder det fra KL-formanden i kølvandet på udmelding fra statsministeren.
  Det kan virke som om, statsminister Mette Frederiksen (S) har skåret til i sit ønske om at give kommunerne mere frihed til at afbureaukratisere.

  Statsministeren til kommunerne: I bliver kun sat fri på ét velfærdsområde

  Statsminister Mette Frederiksen vil kun slippe kommunerne fri på ét velfærdsområde. I hendes nytårstale kunne man ellers få indtryk af, at der blev åbnet op for frikommuneforsøg på flere velfærdsområder i hver kommune.
  Det er vigtigt at regeringen og folketinget kan holde sig i baggrunden, når de første møgsager i kommunerne vil ramme. Ellers bliver det umuligt at få frikommunerne i praksis. Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavns Kommune forklarer, at tillid til de ansatte er afgørende. Her står hun til et pressemøde med skatteminister Morten Bødskov (S) og statsministeren i baggrunden.

  Borgmestre: Christiansborg skal holde nallerne i ro

  Christiansborg skal stoppe med at blande sig, hvis frikommuner skal være en succes. Det gælder også, når de første møgsager rammer deres bord.