Flyene står stille i Københavns Lufthavn, og det har kostet arbejdspladser, som især rammer Taarnby og Dragør Kommuner hårdt. I det nye udligningssystem tager man nemlig ikke på samme måde højde for regionale stigninger i ledigheden.

Lokal stigning i ledigheden kan tømme kommunekassen

Med afskaffelsen af beskæftigelsestilskuddet, er kommunerne mere sårbare over for et lokalt stød i ledigheden. Det kan ramme likviditeten hårdt.
På grund af en begrænset likviditet vil Aalborg Kommune blive meget hårdt ramt af en stigning i antallet af forsikrede ledige, der ligger over landsgennemsnittet.

Så hårdt vil en lokal stigning i ledigheden ramme hver kommune

32 kommuner vil gå i minus på likviditeten efter tre år, hvis de har en stigning i antallet af forsikrede ledige på tre procent over landsgennemsnittet. Se her, hvor godt din kommune er polstret mod et stød i ledigheden.
Fordi man med udligningssystemet fjernede beskæftigelsestilskuddet, er de enkelte kommuner meget sårbare overfor en lokal stigning i ledigheden.

Forstå på tre minutter: Derfor kompenserer udligningssystemet ikke for stigende lokal ledighed

Coronakrisen har vist, at en stigning i antallet af forsikrede ledige kan ramme meget lokalt. Forstå her, hvorfor udligningssystemet ikke kompenserer for den stigning.
Allerede i 2017 krævede Michael Ziegler (K), formand for Kommunernes Landsforenings Løn- og Personaleudvalg og borgmester i Høje-Taastrup Kommune, at den særlige seniorjobordning skulle udfases.

Antal personer i seniorjob falder markant frem mod 2024

Den omstridte seniorjobordning er på vej til at udfase sig selv. I 2024 vil der kun være godt en tredjedel på seniorjob sammenlignet med i år.
Sophie Løhde (V) mener, at der onsdag er kommet nyt belæg for, at regeringen ikke respekterer embedsværkets neutralitet. (Arkivfoto)

Venstre rejser spørgsmål til omlægningen af beskæftigelsestilskuddet

Venstre lægger nu op til, at man bruger den ekstra milliard, man længe har krævet tilført til udligningssystemet, til at undgå velfærdsbesparelser på baggrund af coronakrisen og omlægningen af beskæftigelsestilskuddet.
Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) holder pressemøde om regeringens udspil til en udligningsreform i Finansministeriet.

Førende udligningsekspert advarer mod centralt element i regeringens udligningsreform

Udligningseksperten Niels Jørgen Mau opfordrer regeringen til at overveje omlægning af beskæftigelsestilskud, fordi coronakrisen kan give store skævheder mellem kommunerne.
Under en ung Lars Løkke Rasmussen (V) besluttede man i 2009, at beskæftigelsesindsatsen for forsikrede ledige skulle flyttes til kommunerne.

Forstå beskæftigelsestilskuddet på tre minutter

Det omdiskuterede beskæftigelsestilskud har længe mødt stor kritik. Læs her, hvordan det er skruet sammen.
Kommunerne kan vinde eller tabe stort afhængig af, om virksomhederne afskediger medarbejdere, eller sender dem hjem med løn og statstilskud. Tårnby fik derfor en stor gevinst, da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i går kunne fortælle, at virksomhederne i Københavns Lufthavn og 3F havde indgået aftale, som betyder at medarbejderne ikke afskediges men sendes hjem med løn.

Geografiske forskelle i ledighed kan ramme enkelte kommuner hårdt

Afskediget eller sendt hjem med løn? Den beslutning hos virksomhederne bliver afgørende for hvilke kommuner, der tjener på coronakrisen, og hvilke der taber stort. Få forklaringen her.