Energi

  Borgmester Frank Schmidt-Hansen (K) fra Vejen Kommune ligger i øjeblikket søvnløs over de stigende el-priser. Alene i august er el-regningen steget med 163 procent sammenlignet med sidste år.

  Store energiregninger i Syd- og Sønderjylland kan koste velfærd

  Energiregningen er voksen med 163 procent i Vejen Kommune, hvis man sammenligner med sidste år. Det kan gå ud over velfærden, vurderer professor.
  Borgerne i Egedal Kommune vil møde et lukket og slukket rådhus hver fredag fra oktober og frem til i hvert fald juleferien, hvor sparetiltaget skal evalueres.

  Kommune lukker om fredagen og sender ansatte på tvungen hjemmearbejde

  I Egedal Kommune har man valgt at spare ved blandt andet at lukke for rådhuset hver fredag startende 7. oktober. Medarbejderne skal arbejde hjemmefra. Men netop det tiltag mødes med bekymring fra HK, der forventer, at flere kommuner følger trop.
  Borgmester Christina Krzyrosiak (S) fra Holbæk har sammen med et flertal i byrådet aftalt at afsætte 10 mio. kr. til uforudsete udgifter i 2023 til blandt andet stigende energipriser.

  Flere kommuner reserverer millioner til usikre energipriser i 23-budget

  I takt med at budgetterne for 2023 tikker ind fra kommunerne, bliver det tydeligt, at flere afsætter en buffer til stigende energipriser og andre uforudsete udgifter i forbindelse med en eventuel recession.

  Her rammer de stigende energipriser hårdest

  Der er markante forskelle på, hvor sårbare kommunerne er over for stigende energipriser. Nogle kommuner har tre gange så høje energiudgifter pr. indbygger som andre.
  Borgmester Ulrik Wilbek kan se udfordringerne fra både regeringens- og KLs side. Men det er hårdt for kommunerne, når de både er underkompenseret på det specialiserede socialområde og nu på energiområdet, understreger han.

  Regeringens afvisning af ekstra prisregulering udløser allerede nu kommunale besparelser

  Kommunerne er gået i gang med at udskyde projekter og puljer i 2022. Nogle sætter en dæmper for ansættelser og laver ekstraordinære energibesparelser. Andre vil sprænge servicerammen for 2022.
  Mens Socialdemokratiet kører kampagne om, at Søren Pape og det Konservative Folkeparti vil have nulvækst i det offentlige, så beskylder KL regeringen for at køre med minusvækst i kommunerne.

  KL: S dokumenterer selv, hvad deres minusvækst i kommunerne vil betyde

  Regeringspartiet S fører negative kampagner med den ene hånd om nulvækst i det offentlige mod statsministerkandidat Søren Pape (K), og skaber minusvækst i kommunerne med den anden hånd. Kritikken rejses af KL.
  KL-formand Martin Damm (t.v.) vil kræve, at finansminister Nicolai Wammen (S) vil melde ærligt ud, at der kommer minusvækst i kommunerne, såfremt regeringen ikke vil betale for de prisstigninger, som kommunerne oplever i øjeblikket.

  KL: Regeringen må anerkende minusvækst i kommunerne

  Hvis regeringen ikke kompenserer kommunerne for prisstigninger på energi og fødevarer, så skal regeringen åbent anerkende minusvækst i den offentlige sektor og kommunerne. Så klart lyder kravet fra KL.
  Det vil gå ud over velfærden eller servicerammen, hvis regeringen ikke kommer med en håndsrækning til kommunerne for de faktiske prisstigninger på el og varme. Det fortæller flere økonomichefer til NB-Økonomi.

  Stigende energipriser kan sprænge servicerammen

  Hvis energipriserne fortsætter med at stige, så kan flere kommuner ikke holde budgettet for 2022, medmindre de skærer i velfærden. Økonomichefer i flere kommuner håber nu på en håndsrækning fra regeringen.
  Kommunerne får en kæmpe opgave med at sørge for, at der hurtigt kommer flere solcelleparker, fjernvarmenet og vindmøller på land.

  Oveblik: Her er regeringens energi-opgaver til kommunerne

  Regeringens nye udspil giver kommunerne en række pligter og muligheder med udbygning af energiforsyningen. Her er fakta om, hvad kommunerne skal i forhold til udbygning af fjernvarme, vindmøller på land og solcelleanlæg.

  Sjællandske kommuner er hårdest ramt af prisstigninger på naturgas

  De markante prisstigninger på naturgas rammer borgerne i især sjællandske kommuner, men kan også ramme kommunernes likviditet, mener borgmester.
  Som bestyrelsesformand for Nordjyllandsværket har Per Clausen fra Enhedslisten bundet sig til, at værket hurtigst muligt stopper med at bruge russisk kul.

  Rusland giver kraftværker sved på panden

  Hvordan undgår man at bruge russisk kul eller naturgas? Det spørgsmål trænger sig på nu i Odense, Aalborg og formodentlig flere andre kommuner. I Aalborg siger den kendte politiker Per Clausen (Enh.): 'Vi kan ikke udelukke, at et stop for brugen af russisk kul på Nordjyllandsværket kan få indflydelse på varmeprisen.'
  "Problemet med prisregulering er, at myndighederne ikke kender den rigtige pris. Så enten gætter de for højt, og så kommer kunderne til at betale for meget for opladning, eller også gætter de for lavt, og så bremses investeringerne i ladeinfrastruktur," siger branchechef i Dansk Elbil Alliance Lærke Flader.

  Nu kan kommuner medfinansiere ladestandere til elbiler

  Ny politisk aftale gør det muligt for en kommune at anvende skattekroner på at installere og udbyde driften af el-ladestandere. Tidligere i år vurderede Ankestyrelsen ellers, at en kommune ikke har hjemmel i kommunalfuldmagten til medfinansieringen. Men nu har regeringen og en række partier gjort det muligt.