Det specialiserede socialområde

Borgmester Carsten Rasmussen (S) i Lejre afviser, at kommunerne kan undgå nedskæringer i velfærden.

Hårde velfærdsprioriteringer i vente på grund af regeringens finanslovsudspil

Finansminister Nicolai Wammen (S) mener, at regeringen dækker de udgifter til velfærd, som kommunerne måtte have. Flere borgmestre mener dog ikke, at det er tilfældet.
Handicaporganisationerne var rasende over økonomiaftalen mellem regeringen og KL. Derfor satte de deres lid til finansloven, men intet tyder nu på, at den kommer til at indeholde et nævneværdigt løft af handicapområdet.

Handicappede glemt på finansloven

I regeringens finanslovsudspil er der ikke afsat penge til udgiftsvæksten på handicapområdet. Kombineret med meldingerne fra sommergruppemøderne tyder alt på, at handicapområdet glemmes i finansloven.
Flere handicaporganisationer demonstrerede i sommers mod de besparelser, som er gennemført de seneste år. Men nu viser de første budgetoplæg i kommunerne, at der er forslag om nye besparelser.

Kommuner har forberedt besparelser på handicapområdet

En gennemgang af de første offentliggjorte budgetoplæg viser, at flere kommuner overvejer en lang række besparelser på det specialiserede socialområde som følge af, at udgifterne til området er i kraftig vækst.
Kommunerne er ligesom regeringen under pres fra handicaporganisationerne, som demonstrerede mod kommuneaftalen flere steder i landet.

Borgmestre: Der bliver både besparelser på handicapområdet og andre områder

Mange kommuner vil finansiere stigende udgifter til det specialiserede socialområde ved både at gennemføre effektiviseringer og prioritering på området og samtidig tage penge fra de andre store velfærdsområder.

Kraftigt fald i ledigheden kan sætte kommuner under pres

Nye tal viser en voldsom opblomstring i dansk økonomi, og et stort fald i ledigheden. Den lave ledighed kan komme til at presse enkelte kommuners økonomi.
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad fastslår i en række svar til folketinget, at han ikke har i sinde at ændre på opgørelsen af folketal i den kommunale udligning, trods protester fra både organisationer og forligspartier.

Trods protester: Minister vil ikke røre ved udligningsregel

Selvom flere partier i Folketinget og en række handicaporganisationer vil ændre en omstridt udligningsregel, så fastslår indenrigsministeren i en række svar til Folketinget, at han ikke vil ændre folketalsopgørelsen i udligningssystemet.
Kommunerne kan sikre sig en stor udligningsgevinst ved at placere borgere på institutioner i egen kommune frem for på den anden side af kommuneskiltet.

Fakta: Så meget kan kommuner tjene på at hjemtage borgere

Der kan være store udligningsgevinster på op til 400.000 kroner forbundet med at visitere borgere til tilbud i egen kommune i stedet for nabokommunen. Få overblik over gevinsterne her.
Utilfredsheden med afskaffelsen af betalingskommunefolketallet kommer oven i handicaporganisationernes protester mod økonomiaftalen, som ikke gav ekstra penge til handicapområdet.

Kommentar: Derfor giver vi opskriften på skadelig spekulation i udligning

Afskaffelsen af betalingskommunefolketallet vil med stor sikkerhed medføre spekulation i udligningssystemet, som skader både velstand og velfærd. Derfor er det bedst, at systemet bryder sammen så hurtigt som muligt, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.
På et åbent samråd torsdag den 24. juni slog social- og ældreminister Astrid Krag (S) fast, at regeringen i økonomiaftalen med KL ikke har taget forskud på konklusionerne i evalueringen af det specialiserede socialområde, som kommer til efteråret.

Astrid Krag: Opgavefordelingen på socialområdet er ikke låst fast

Selvom et afsnit i økonomiaftalen 'forankrer' det specialiserede socialområde hos kommunerne, så forsikrer minister nu Folketinget om, at den fremadrettede opgavefordeling ikke er endeligt vedtaget.
Især regeringen men også i en vis grad kommunerne fik på puklen, da der torsdag eftermiddag blev demonstreret flere steder landet over.

Handicappede i demonstration: Nok er nok

Kommunerne skal oppe sig, så handicappede får den hjælp, de har krav på. Og regeringen skal til lommerne ved finanslovsforhandlingerne med flere penge til det specialiserede socialområde. Det var kravene, da der torsdag eftermiddag blev demonstreret flere steder i landet mod den nye økonomiaftale.
Ifølge Selveje Danmark vil det have stor betydning for personer i sociale tilbud, at kommunernes økonomiske incitament til at hjemtage borgere er blevet forøget.

Selveje Danmark: 200.000 kroner pr. borger er et kæmpe incitament

Ifølge direktøren for Selveje Danmark skal man have levet i en 'kæmpe parallelvirkelighed' hvis man ikke mener, at 200.000 kroner i udligningsgevinst for at hjemtage en borger påvirker kommunernes visitering.
Der bliver demonstration i landets fire største byer torsdag 24. juni mod økonomiaftalen indgået mellem KL og regeringen.

Kommunale socialdemokrater undsiger socialministers ‘velfærdsløft’

Regeringen står stadig mere alene med sin udlægning af kommuneaftale. Nu undsiger lokale socialdemokrater også socialministerens udlægning af teksten.