Centraliseringen sker også i land- yderkommuner

Nye tal afslører, at urbanisering ikke blot sker på nationalt plan, men også på lokalt plan. Borgere søger nemlig mod de større byer i kommunerne.

Erhvervsaktive strømmer mod bykommunerne

Samtidig med at yderområderne i kommunerne bliver lagt øde hen, flytter de 17-64 årige i stigende grad til bykommunerne.

22 kommuner risikerer at miste 670 mio. ved næste udligningsreform

22 kommuner bør nøje læse note til kompensationsordning. Den kan meget nemt koste dem 670 millioner ved næste udligningsreform i 2024.

Ny analyse skaber tvivl om udligningsreform fordeler penge korrekt

Ny analyse fra udligningseksperterne i Dataproces viser, at nogle kommuner underkompenseres kraftigt i forhold til de udgifter, som fire centrale kriterier skulle afspejle.

Halvering af udlændingeudligning flytter en kvart milliard til primært landkommuner

Mange af de fattigste kommuner får ikke en krone ud af ændret udlændingeudligning. Til gengæld kan landkommunerne glæde sig.
Arne Boelt (S), Hjørring, er en af de 40 borgmestre bag udspillet. foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Sådan vil 40 borgmestres krav til udligning flytte penge fra by til land

Mere kompensation for ældreudgifter, mere udligning af selskabsskat, væk med hovedstadstilskuddet - 40 borgmestre fra både små og større provinskommuner går sammen om en række krav til udligningsreformen.
Thomas Gyldal Petersen (S), Herlevs borgmester, kalder de 40 borgmestres udspil usagligt og uden social forståelse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Gyldal: Forargeligt udspil fra de 40 borgmestre

Voldsom kritik af Balance Danmarks udspil fra to hovedstadsborgmestre. Det er 'grotesk', 'forargeligt' og 'dybt asocialt' at ville svække de hovedstadskommuner, som løfter en stor integrationsopgave, siger de.

Sådan er København og 27 andre kommuner sikret mod yderligere udligningstab

Særlig mekanisme i regeringens forslag til udligningsreform betyder, at 28 kommuner umiddelbart hverken kan vinde eller tabe, hvis forhandlinger ender med ændringer i selve udligningssystemet. Se, hvilke kommuner det gælder for, her.
Arne Boelt (S), der er borgmester i Hjørring Kommune, er blandt de 40 utilfredse borgmestre, der har sendt et brev til regeringen og Folketingets partier med otte anbefalinger til en bedre udligningsreform. (Arkivfoto)

FAKTA: 40 borgmestre vil have en bedre udligningsreform

40 borgmestre har sendt brev med anbefalinger, der skal sikre bedre udligningsreform end regeringens udspil.

Danmark vokser stadig mere skævt

Væksten er nu i nogle få geografiske knudepunkter - se de enkelte kommuners placering her. Kommunerne tæt på København står for en stadig større del af Danmarks BNP.
Regeringen har igen haft rod i sine svar til de politiske partier. Beskrivelsen af en række kriterier, som har givet blandt andet Køge Kommune stor ekstrabeløb er gengivetforskelligt i en række forskellige svar.

Nyt rod i materiale til politikere: Beskrivelse af hovedstadspulje ændret i det skjulte

Regeringen har ændret i oplysninger om omstridt hovedstadspulje uden at oplyse partierne om det. Ændringen har ifølge regeringen ikke ændret på tilskud til kommunerne, men har gjort det sværere for offentligheden at gennemskue den pulje, som har sikret den største kommune i ministers valgkreds 72 millioner.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Hans Toft vil have udligningsreform til folkeafstemning

Venstre bør love at få udligningsreformen sendt til folkeafstemning, hvis ikke den får et bredt flertal bag sig. Det mener Gentoftes borgmester. K's gruppeformand 'står helt på Hans Tofts side'.