Byggeri

  Boligmassen stiger voldsomt i byområder – står stille i yderkommuner

  Nye tal viser, at antallet af boliger er steget voldsomt i de store byer og Østjylland siden 2011, mens flere yderkommuner er stagneret eller har et fald i boligmassen.

  Stort fald i produktionsarealet mens arbejdspladserne flytter mod øst

  Nye tal viser et stort fald i produktionsarealet på tværs af landet. Men især i hovedstadsområdet og Midtjylland har der alligevel været fremgang i det samlede erhvervsareal.
  Projekter i kommunerne sættes i stå eller udsættes på grund af stigende byggepriser. Priserne på bygge- og anlæg kan på nuværende tidspunkt være reelt langt højere, end tallene fra Danmarks Statistik viser.

  Dansk Industri: Byggepriser stiger endnu mere end Danmarks Statistiks opgørelser

  Kommunerne er nogle af dem, der bliver allerhårdest ramt af stigende bygge- og anlægspriser. Det forudsiger økonom fra Dansk Industri.
  Det kan godt have lange udsigter, før kommunerne kan få bygget flere daginstitutioner, plejeboliger og skoler. Byggepriserne har ikke været højere i fem år.

  Priser på anlæg falder lidt efter rekordhøje stigninger

  Jern- beton- og asfaltomkostninger er steget med mellem 11-25 procent på blot ét år. I fjerde kvartal ser man dog et lille fald.
  Kommunerne må ikke gå i gang med at byggemodne i områder, hvor man ikke kan sælge en grund til den pris, det koster at byggemodne. Det forhindrer udvikling af yderområder, mener byrådsmedlem. Venstre vil undersøge problematikken.

  Venstre vil undersøge muligheden for at udstykke grunde med tab

  Regler om udbygning i yderkommuner kan stå i vejen for udvikling af tyndt befolkede områder, mener byrådsmedlem. Nu vil Venstre se på, om man kan løse problemet i yderområderne.
  Kommunerne skal forvente at vente længere tid og betale endnu mere for bygge- og anlægsprojekterne, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

  Byggeri: Nye tal varsler stigende priser og længere ventetid

  Nye tal for byggebranchen peger mod, at kommunerne skal forvente stadigt flere prisstigninger og længere ventetider på anlægsprojekter.
  Flere byggerier kan blive stoppet, fordi priserne stikker af. Kommunerne melder allerede nu ud, at de vil udskyde anlægsprojekter.

  Kommuner: Udskudte anlægsopgaver vil skabe historisk pres på anlægsrammen for 2023

  Borgmester frygter, at kommunerne vil stå med anlægsopgaver, som overskrider den samlede anlægsramme med mere end 6-8 milliarder kroner. Det vil lægge historisk pres på både økonomiforhandlinger og den faseopdelte budgetproces i KL.

  Prisstigninger udskyder kommunale millionprojekter

  Store prisstigninger i byggebranchen er skyld i, at kommunale byggeprojekter står til at blive udskudt i Køge Kommune. Og den midtsjællandske kommune er langt fra alene om at være mærket af stigende priser på materialer.
  Børnene i landets børnehaver må vente lidt med at få nye gyngestativer på legepladsen, fordi kommunerne har prioriteret især veje og administrationsbygninger i anlægsbudgetterne for 2022.

  Kommuner nedprioriterer skoler og børnehaver i anlægsbudgetterne

  Kommunernes anlægsbudgetter for 2022 viser, at kommunerne prioriterer veje og administrationsbygninger, mens der bliver færre penge til folkeskoler og daginstitutioner.

  København har fortsat de markant højeste anlægsudgifter i 2022-budgetter

  Kommunernes anlægsudgifter i budgetterne for 2022 svinger fra 245 kr. pr. indbygger til mere end 6.000 kr. pr. indbygger. Flere kommuner udvider anlægsbudgettet markant, mens andre holder for.

  Sådan har kommunerne budgetteret de største anlægsområder

  Selvom kommunerne under et nedprioriterer børnehaver og folkeskoler i anlægsbudgetterne, har nogle kommuner sat flere penge af til områderne.
  Der er gang i byggebranchen, hvor antallet af beskæftigede i fjerde kvartal 2021 nærmede sig topniveauet fra 2007.

  Byggebranchen nærmer sig højeste niveau i over 40 år

  I fjerde kvartal steg antal beskæftigede i byggebranchen. Det læner sig op af overophedning, vurderer økonom.