Byggeri

  Tidligere overvismand Michael Svarer mener, at kommunernes anlægsramme er et sted at skære, hvis man gerne vil mindske presset på bygge- og anlægsrammen.

  Nye byggetal er alarmerende nyt for kommunerne før økonomiforhandlinger

  Nye tal for byggebranchen giver finansministeren gode kort på hånden inden økonomiforhandlingerne. Tidligere overvismand anbefaler på baggrund af tallene en stram anlægsramme.
  Kaare Dybvad præsenterede i oktober 2021 et stort udspil, som har en ambition om at få bygget 22.000 nye almene boliger frem mod 2035. Det plan kan nu være i fare på grund af de stigende priser i byggebranchen oplyser BL – Danmarks Almene Boliger.

  Op mod 73 procent af alment boligbyggeri er trukket tilbage

  Størstedelen af almene boligbyggerier er opgivet eller sat på pause. Det er en helt usædvanlig situation, oplyser BL – Danmarks Almene Boliger til NB-Økonomi.
  2021 bød på rekordhøje prisstigninger indenfor renovering og vedligehold på hele 8,6 procent i forhold til året før.

  Rekordhøje prisstigninger presser anlægsrammen

  Nye tal viser, at priserne for renovation og vedligehold steg med rekordhøje 8,6 procent i 2021. Prisstigningerne sætter kommunernes anlægsramme under yderligere pres.

  Flere børn og ældre kræver kun anlæg for cirka 2,5 milliarder kroner

  Det er en skrøne, at det er stigende antal børn og ældre, som driver størstedelen af anlægsudgifterne i kommunerne. Se tallene for alle kommuner her.

  Boligmassen stiger voldsomt i byområder – står stille i yderkommuner

  Nye tal viser, at antallet af boliger er steget voldsomt i de store byer og Østjylland siden 2011, mens flere yderkommuner er stagneret eller har et fald i boligmassen.

  Stort fald i produktionsarealet mens arbejdspladserne flytter mod øst

  Nye tal viser et stort fald i produktionsarealet på tværs af landet. Men især i hovedstadsområdet og Midtjylland har der alligevel været fremgang i det samlede erhvervsareal.
  Projekter i kommunerne sættes i stå eller udsættes på grund af stigende byggepriser. Priserne på bygge- og anlæg kan på nuværende tidspunkt være reelt langt højere, end tallene fra Danmarks Statistik viser.

  Dansk Industri: Byggepriser stiger endnu mere end Danmarks Statistiks opgørelser

  Kommunerne er nogle af dem, der bliver allerhårdest ramt af stigende bygge- og anlægspriser. Det forudsiger økonom fra Dansk Industri.
  Det kan godt have lange udsigter, før kommunerne kan få bygget flere daginstitutioner, plejeboliger og skoler. Byggepriserne har ikke været højere i fem år.

  Priser på anlæg falder lidt efter rekordhøje stigninger

  Jern- beton- og asfaltomkostninger er steget med mellem 11-25 procent på blot ét år. I fjerde kvartal ser man dog et lille fald.
  Kommunerne må ikke gå i gang med at byggemodne i områder, hvor man ikke kan sælge en grund til den pris, det koster at byggemodne. Det forhindrer udvikling af yderområder, mener byrådsmedlem. Venstre vil undersøge problematikken.

  Venstre vil undersøge muligheden for at udstykke grunde med tab

  Regler om udbygning i yderkommuner kan stå i vejen for udvikling af tyndt befolkede områder, mener byrådsmedlem. Nu vil Venstre se på, om man kan løse problemet i yderområderne.
  Kommunerne skal forvente at vente længere tid og betale endnu mere for bygge- og anlægsprojekterne, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

  Byggeri: Nye tal varsler stigende priser og længere ventetid

  Nye tal for byggebranchen peger mod, at kommunerne skal forvente stadigt flere prisstigninger og længere ventetider på anlægsprojekter.
  Flere byggerier kan blive stoppet, fordi priserne stikker af. Kommunerne melder allerede nu ud, at de vil udskyde anlægsprojekter.

  Kommuner: Udskudte anlægsopgaver vil skabe historisk pres på anlægsrammen for 2023

  Borgmester frygter, at kommunerne vil stå med anlægsopgaver, som overskrider den samlede anlægsramme med mere end 6-8 milliarder kroner. Det vil lægge historisk pres på både økonomiforhandlinger og den faseopdelte budgetproces i KL.

  Prisstigninger udskyder kommunale millionprojekter

  Store prisstigninger i byggebranchen er skyld i, at kommunale byggeprojekter står til at blive udskudt i Køge Kommune. Og den midtsjællandske kommune er langt fra alene om at være mærket af stigende priser på materialer.