Byggeri

  Nye tal viser tegn på afdæmpning i byggebranchen

  Den rekordhøje materialemangel og arbejdskraftmangel i bygge- og anlægsbranchen er faldet en anelse over sommeren, men ligger fortsat på et meget højt niveau.
  Hverdagen kan gå hen og blive mere grå for de ældre på plejehjem som følge af den nye økonomiaftale, vurderer professor Kurt Houlberg.

  Professor om stram aftale: Kommuner står med svære dilemmaer

  Både i forhold til anlæg og service er årets økonomiaftale bemærkelsesværdigt krisepræget, vurderer professor. Kommunerne kommer til at stå i en kattepine.
  Professor Ole Helby mener, at den offentlige sektor ikke nødvendigvis sparer penge ved, at private investerer i offentlige byggerier, men i virkeligheden bare skubber nogle anlægsudgifter over i nogle andre kasser.

  Det offentlige sparer ikke nødvendigvis ved at bygge private plejehjem

  Når kommunerne beslutter sig for at bygge plejehjem med privat finansiering, enten som friplejehjem eller efter "Herlev-modellen", så skal kommunerne have øje på totalomkostningerne, vurderer professor.
  Over den kommende tid vil der efter alt at dømme være færre rejsegilder end man egentlig gerne ville holde, fordi der mangler både håndværkere og materialer.

  Historisk mange byggevirksomheder har produktionsbegrænsninger

  Nye tal viser, at der aldrig før i statistikkens historie har været så mange virksomheder i byggeri og anlæg med produktionsbegrænsninger, som der er i dag. Mangel på materialer og arbejdskraft er hovedårsagen.
  Tidligere overvismand Michael Svarer mener, at kommunernes anlægsramme er et sted at skære, hvis man gerne vil mindske presset på bygge- og anlægsrammen.

  Nye byggetal er alarmerende nyt for kommunerne før økonomiforhandlinger

  Nye tal for byggebranchen giver finansministeren gode kort på hånden inden økonomiforhandlingerne. Tidligere overvismand anbefaler på baggrund af tallene en stram anlægsramme.
  Kaare Dybvad præsenterede i oktober 2021 et stort udspil, som har en ambition om at få bygget 22.000 nye almene boliger frem mod 2035. Det plan kan nu være i fare på grund af de stigende priser i byggebranchen oplyser BL – Danmarks Almene Boliger.

  Op mod 73 procent af alment boligbyggeri er trukket tilbage

  Størstedelen af almene boligbyggerier er opgivet eller sat på pause. Det er en helt usædvanlig situation, oplyser BL – Danmarks Almene Boliger til NB-Økonomi.
  2021 bød på rekordhøje prisstigninger indenfor renovering og vedligehold på hele 8,6 procent i forhold til året før.

  Rekordhøje prisstigninger presser anlægsrammen

  Nye tal viser, at priserne for renovation og vedligehold steg med rekordhøje 8,6 procent i 2021. Prisstigningerne sætter kommunernes anlægsramme under yderligere pres.

  Flere børn og ældre kræver kun anlæg for cirka 2,5 milliarder kroner

  Det er en skrøne, at det er stigende antal børn og ældre, som driver størstedelen af anlægsudgifterne i kommunerne. Se tallene for alle kommuner her.

  Boligmassen stiger voldsomt i byområder – står stille i yderkommuner

  Nye tal viser, at antallet af boliger er steget voldsomt i de store byer og Østjylland siden 2011, mens flere yderkommuner er stagneret eller har et fald i boligmassen.

  Stort fald i produktionsarealet mens arbejdspladserne flytter mod øst

  Nye tal viser et stort fald i produktionsarealet på tværs af landet. Men især i hovedstadsområdet og Midtjylland har der alligevel været fremgang i det samlede erhvervsareal.
  Projekter i kommunerne sættes i stå eller udsættes på grund af stigende byggepriser. Priserne på bygge- og anlæg kan på nuværende tidspunkt være reelt langt højere, end tallene fra Danmarks Statistik viser.

  Dansk Industri: Byggepriser stiger endnu mere end Danmarks Statistiks opgørelser

  Kommunerne er nogle af dem, der bliver allerhårdest ramt af stigende bygge- og anlægspriser. Det forudsiger økonom fra Dansk Industri.
  Det kan godt have lange udsigter, før kommunerne kan få bygget flere daginstitutioner, plejeboliger og skoler. Byggepriserne har ikke været højere i fem år.

  Priser på anlæg falder lidt efter rekordhøje stigninger

  Jern- beton- og asfaltomkostninger er steget med mellem 11-25 procent på blot ét år. I fjerde kvartal ser man dog et lille fald.