Budget

  Finansministeriet udgav i går (torsdag) en omfattende evaluering af budgetloven frem til 2020. Her stod det klart, at kommunerne har været gode til at spare på navnligt serviceudgifterne.

  Kommuner er budgetdukse, viser ny evaluering af budgetloven

  Budgetlov og sanktionstrusler mod kommunerne har fungeret efter hensigten, konkluderer Finansministeriet. Kommunerne har ikke overskredet servicerammen én eneste gang, siden de blev indført.

  44 kommuner sparer 1,2 mia. på det kommunale budgetsamarbejde

  Midt i striden om fremtiden for den faseopdelte budgetproces viser tallene for 2021, at systemet har sparet 44 kommuner for 1,2 milliarder kroner i sanktioner til staten.

  Over 70 kommuner overskrider budgetterne på handicapområdet

  Langt de fleste kommuner overskrider deres budgetter for 2021 på det specialiserede socialområde. Det viser netop offentliggjorte regnskabstal.

  Kommuner med store serviceoverskridelser kan blive klemt i 2022 og 2023

  Samlet går kommunerne 200 mio. kr. under servicerammen, når man justerer for DUT og coronaudgifter. Men kommunerne med overskridelser kan blive klemt, når coronakompensationen forsvinder.

  De fleste kommuner overskrider budget på store velfærdsområder

  70-80 kommuner overskrider budgettet på de store velfærdsområder som ældre-, folkeskole-, og daginstitutionsområdet. Det viser nye regnskabstal.
  Kommunernes budgetter på det specialiserede socialområde bliver ved med at sprænge.

  Derfor sprænger budgetterne på det specialiserede socialområde

  Budgetterne på det specialiserede socialområde fortsætter med at sprænge. Det er ikke nogen stor overraskelse, hvis man spørger landsformand for FSD Jakob Bigum Lundberg. Læs mere om, hvorfor udgifterne vokser.
  Ruslands invasion af Ukraine gør det sammen med en række andre forhold endnu vanskeligere for KL at skabe enighed om fordeling af service- og anlægsrammer, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.

  Analyse: Krigen i Ukraine vil skærpe budgetkonflikt i KL

  Krigen i Ukraine og en række andre forhold har gjort det endnu sværere for KL at skabe enighed om fordeling af service- og anlægsrammer. Læs forklaringen i denne analyse fra chefredaktør Arne Ullum.
  Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersens forslag om ikke at indregne grundkøb til nye institutioner i anlægsrammen kan blive en hjælp til KL i svære forhandlinger, skriver NB-Mediers chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.

  Analyse: Forslag fra Hæstorp kan både hjælpe KL og København

  Forslag fra Københavns overborgmester om anlægsrammen kan løse flere problemer for både KL og finansministeren i svær forhandling om anlægsrammen for 2023.
  Folketinget må hjælpemed at få løst strid om fordeling af penge kommunerne imellem. 'Aben' skal tilbage til Folketinget, mener overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

  Ny borgmester i KL’s formandskab: Ballade om budgetter skal tilbage i Folketinget

  Folketinget må på banen for at få løst balladen om fordelingen af de økonomiske rammer for kommunerne. Det mener overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), som er ny i KL's formandskab, og her udtaler sig om varme KL-sager.
  Det kan blive svært for kommunerne at prioritere anlæg til idræt og kultur de kommende år på grund af stort pres på anlæg. Allerede nu har kommunerne måtte nedprioritere anlæg, og der er store anlægsudgifter til millioner, der udskydes fra 2021 og hen i 2022.

  Udskudte anlægsopgaver belaster anlægsrammen i ’22 og ’23 hårdt

  Gennemgang af regnskaber viser ekstraordinært store udskudte anlægsbevillinger fra 2022 til 2023. Det kan især skubbe anlægsopgaver på kultur og idræt ud af budgetterne i år og næste år.
  Der kom ingen løsning på krisen i den faseopdelte budgetproces, da landets borgmestre i går eftermiddag var til møde i KL. Men bestyrelsen fik accept af, at den på næste møde fremlægger egentlige kriterier, der kan danne baggrund for fordelingen af service- og anlægsrammer.

  Ingen løsning på budgetkrisen på borgmestermøde

  Borgmestermøde kom ikke væsentligt nærmere løsning af budgetkrisen. KL-bestyrelsen fik accept af at fremlægge kriterier, som efter topmødet kan bringe kommunerne tættere på en løsning.
  Landets kommunalpolitikere bør tænke sig om en ekstra gang, efter partierne bag forsvarsaftalen har brugt den sidste store reserve i den offentlige økonomi. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar.

  Kommentar: Nu har politikerne kastet de sidste reserver ind i det offentlige budget

  Umiddelbart får det ingen konsekvenser for kommuner og regioner, at Folketinget vil bruge 18 milliarder kroner ekstra på forsvaret. Men de kommunale topfolk skal huske, at nu er den sidste store reserve brugt - og overraskelser i samfundsøkonomien vil derfor ramme hårdt.