Budget

  Alle budgetter offentliggjort: Sådan udvikler servicen sig i de enkelte kommuner

  Mens et mindre antal kommuner skærer benhårdt i deres service fra 2022 til 2023, så er der ingen kommuner med store stigninger. Se tal for din kommune her.

  København sidder stadig på næsten 20 procent af anlægsrammen

  De netop offentliggjorte kommunale budgetter viser enorme forskelle i kommunernes anlægsudgifter for 2023. København sidder stadig på broderparten af anlægsrammen. Se tal for alle kommuner her.
  Peter Hansted (S), borgmester på Ærø, er enige med andre borgmestre i landet, at der allerede sker helt konkret besparelser ude i kommunerne nu.

  Spareproces i kommuner ruller allerede fra januar i år

  Kommunerne venter ikke på, at regeringen melder ærligt ud om besparelser på velfærden. De er allerede i gang med at planlægge besparelser for 2023, og mange genbesøger deres budget.
  Når embedsmændene i landets kommuner møder ind efter nytår, skal de starte med at finde ud af, hvordan kommunen kan dække den manglende PL-regulering på mellem 1,4 og to milliarder kroner i budgettet for 2023.

  Kommuner skal håndtere milliardsparekrav lige efter nytår

  Mange kommuner skal i gang med ekstraordinære sparerunder på budget 2023 allerede i starten af det nye år.

  Så mange kommuner kunne vinde på selvbudgettering

  Ser man alene på folketallet, kan 61 kommuner vinde på at selvbudgettere. Der er dog stor forskel på, hvor mange flere borgere kommunerne har fået sammenlignet med Indenrigsministeriet skøn.
  Michael Ziegler (K) regner med, at Høje Taastrup Kommune selvbudgetterer i 2023. Det skyldes potentiel gevinst på 82 mio. kr.

  Kommuner selvbudgetterer trods udsigt til recession

  Flere kommuner har valgt at selvbudgettere i 2023, selvom mange økonomer frygter recession. Det skyldes den store befolkningstilvækst, forklarer flere borgmestre til NB-Økonomi.
  Konservative byrådspolitikere vil ikke være med til at bygge endnu en svømmehal i Hjørring Kommune. De er dermed ikke med i budgettet for 2023.

  Jyske lokalpolitikere nægter at bevilge penge til flere svømmehaller

  Konservative politikere i Hjørring har sat foden ned. De vil ikke bevilge penge til en ekstra svømmehal i en kommune, der allerede har syv i forvejen til de 64.000 borgere.

  Her rammer de stigende energipriser hårdest

  Der er markante forskelle på, hvor sårbare kommunerne er over for stigende energipriser. Nogle kommuner har tre gange så høje energiudgifter pr. indbygger som andre.
  Statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) kan ikke sige i den forestående valgkamp, at regeringen har løftet kommunernes økonomi udover demografien i de årlige økonomiaftaler. Facit er, at man kun netop har dækket demografien.

  Facit for fire år med S-regering: Kun penge til uændret kommunal service

  En gennemgang af de seneste fire års økonomiaftaler viser, at de 5,9 milliarder kroner, som regeringen har løftet kommunernes økonomi med, kun akkurat dækker demografien og prisstigningerne i 2022.
  Indenrigs- og Boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) har netop fordelt rammerne til skatteændringer i 2023. Her er der lagt vægt på, at kommunerne får muligheden for at hæve skatten med nogenlunde samme procentsats.

  Rammerne til skatteændringer er tildelt: Se resultatet her

  Indenrigs- og Boligministeriet har netop meddelt, hvor stor en del af rammerne til tilskud til nedsættelse af skatten og skattestigning uden sanktion, som hver kommune får i 2023.
  Slagelse Kommune har kun fået bevilget en sanktionsfri ramme til skatteforhøjelser på 21,5 millioner kroner, og det er langt fra nok til at lukke hullet i kassen.

  Prognose efter fordeling af skatterammer: Sanktioner på 366-532 mio.

  Fordelingen af rammer til skattenedsættelser har forøget de sandsynlige sanktioner, fordi især Slagelse kan blive tvunget til en stor sanktionsbelagt skattestigning.
  Det var et bredt flertal bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og Venstre, der vil hæve skatten med 0,67 procent.

  Borgmestre fra fattige kommuner vil forsøge at stoppe skattestigning på Frederiksberg

  Det er urimeligt, at Frederiksberg Kommune sender regning på op til 175 mio. kr. til resten af kommunerne i stedet for at tilpasse sit serviceniveau. Sådan lyder essensen af kritikken fra yderkommunerne.