Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Svigtende indtægter truer 2021-budgetter

Mens kommunerne kæmper for at få overblik over corona-udgifterne, kan de forudse faldende indtægtsgrundlag i 2021. Politiske løfter og udligningsforhandlinger kommer under pres.
Finansminister Nicolai Wammen(S) lover, at staten dækker alle ekstraudgifter til corona-krisen i kommunerne og regionerne.

Corona-kompensation: Kommuner med store udgifter får ikke fuld kompensation

Den lovede kompensation for corona-udgifter vil ske over bloktilskuddet. Kommuner med store udgifter bliver dermed underkompenseret, mens kommuner med små udgifter bliver overkompenseret.

Sådan rammes kommunernes likviditet af manglende forældrebetaling

I sidste uge ville Astrid Krag ikke svare på, hvad det betød for kommunernes likviditet at pause forældrebetalingen. NB-Økonomi kan i dag offentliggøre tallene.
KL's formand Jacob Bundsgaard forventer, at kommunerne kommer til at spille en rolle ved en ekspansiv finanspolitik i kølvandet på COVID-19 krisen.

Folketingets partier klar til at bevilge Covid-19-penge til kommuner og regioner

Folketingets partier er klar til at bevilge flere penge til kommuner og regioner for at dække Covid-19-udgifter. Partierne lover, at ekstraudgifterne ikke rammer øvrig velfærd.
Alle Folketingets partier har åbnet statskassen på vid gab bare få måneder efter, at mange talte om behov for mådehold. Få forklaringen her.

Klog på fem minutter: Derfor kan staten bruge hundreder af milliarder på corona

I december blev mange forslag til få hundrede millioner kroner afvist af hensyn til samfundsøkonomien. Nu bruger staten hundreder af milliarder for at redde den samme økonomi. Læs her, hvorfor det giver god mening.
Kommunaldirektør i Gribskov Kommune Sascha Volmer Sørensen vil ikke gisne om, hvordan corona-krisen påvirker kommunekassen i 2020. Økonomidirektør i Randers Lars Sønderby vurderer, at nettoeffekten af corona bliver et minus i Randers.

Corona giver både plusser og minusser for kommunekassen

Coronakrisen påfører kommunerne en masse ekstra udgifter, viser rundspørge. To økonomichefer vurderer, at kommunerne står med en ekstraregning, når regnskabet for krisen gøres op. Tre andre chefer synes, det er for tidligt at gisne om nettoeffekten.
Boligselskaberne er klar til igangsætte renoveringsprojekter betalt af Landsbyggefonden for over 18 milliarder kroner - hvis de bare får lov af Folketinget.

Boligselskaber klar til at renovere for 18,4 mia. kroner

Alle fra erhvervsorganisationer til kommuner anbefaler, at staten giver boligselskaber lov til at sætte flere renoveringsprojekter i gang. Potentielt kan det frigive 18,4 milliarder kroner.
Borgmester Jesper Frost Rasmussen fra Esbjerg og Torben Hansen fra Randers i interview med TV2 efter de torsdag fremlagde BedreBalances krav til en udligningsreform for Folketingets Social- og Indenrigsudvalg.

Sådan påvirkes kommunernes økonomi af de nye boligkriterier

Se her, hvor meget hver kommune vinder eller taber på den nye opgørelse af boligkriterierne i regeringens udligningsreform.

Ændringer i boligkriterier flytter 694 millioner til yderkommuner

40 kommuner får et tocifret millionbeløb i gevinst fra kriterieændringer på boligområdet i regeringens foreslåede udligningsreform.

Indvandrerkommuner får flere penge trods S-indrømmelse til Venstre

Selvom Venstre præsenterede halveringen af udlændingeudligningen som en politisk sejr, giver en ændret kriterievægt flere penge til indvandrere.
Ishøj-borgmester Ole Bjørstorp (S) får 42 millioner kroner ekstra i kommunekassen, hvis regeringen gennemfører en fordobling af kriterievægten på antal indvandrere og efterkommere.

Sådan flyttes millioner til indvandrerkommuner

Særligt kommunerne på den københavnske vestegn står til at vinde stort på indvandrerændringerne i regeringens udligningsreform.
Det er uklart i hvilket omfang de samlede ændringer i forhold til indvandrere i en kommende udligningsreform følger anbefalingerne fra eksterne. Læs baggrunden her.

Baggrund: Her er eksperternes anbefalinger om udligning til indvandrertunge kommuner

Vurderingen af i hvilket omfang, kommuner med mange og få indvandrer bliver fair behandlet i forhold til ekspertenes anbefalinger, er ganske komplekst. Årsagen er, at regeringen ikke har fået lave nye analyser.