Bosted

  "Det du taber på gyngerne kan du vinde ind på karrusellerne," siger et gammelt ordsprog. Det passer på en del koncernlignende organiseringer på velfærdsområdet.

  Kommunalt botilbud trak millioner ud i overskud

  Guldborgsund Kommune har fået et vink med en vognstang fra Ankestyrelsen om, at man ikke bevidst må underbudgettere i botilbud. Ankestyrelsen kalder kommunens budgetlægning for uansvarlig.
  Blandt andet personer med handicap risikerer at få dårligere service, når den nye udligningsreform træder i kraft. Kommunerne får nemlig et stort økonomisk incitament til at tage borgere hjem til tilbud i egen kommune, selvom det ikke nødvendigvis er det bedste tilbud.

  Derfor gør ny udligning det dyrere at anbringe borgere udenfor kommunen

  Nye tal viser, at udligningsreformen gør det væsentligt dyrere at anbringe borgere på tilbud udenfor kommunegrænsen. Få forklaringen her.
  Kommunerne vælger ofte at anbringe handicappede borgere på institutioner udenfor kommunen, fordi borgeren her kan få en bedre behandling. Men det bliver markant dyrere i fremtiden.

  Udligningsreform: Nu kan det koste halv mio. kr. at anbringe borger udenfor kommunegrænse

  Kommuner anbringer ofte borgere på institutioner i andre kommuner, som er bedre for borgeren. Men nye udligningsregler gør det markant dyrere. Se to eksempler her.
  Børn som har brug for at blive anbragt bliver formentligt nogle af ofrene, når kommunerne med den nye udligningsreform får styrket incitament til at anbringe børn indenfor kommunegrænsen.

  Kommentar: Rod i cpr-registre straffer svage borgere

  Børn og handicappede bliver hårdt ramt af konflikt mellem ministerium og private konsulentfirmaer, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar. Han forudser også, at det vil skade innovationen på det sociale område.
  Det var daværende indenrigsminister Britta Schalll-Holberg, der i 1984 besluttet, at kommunerne skulle have kommunal udligning af de borgere, som de havde betalingsforpligtelsen for.

  Britta indførte det – Astrid afskaffer det. Læs historien om betalingskommuner

  I 1984 indførte man, at udgiftsbehovet i udligningen skulle tilfalde kommunen med betalingsforpligtelsen. Det lægger regeringen nu op til at ændre.
  Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) kalder kommunernes kontrakter med private bureauer for "bekymrende". Hun vil nu bede Ankestyrelsen om at undersøge, om kommunernes metoder er lovlige. (Arkivfoto)

  Kommuner hyrer konsulenter til at spare på handicappede

  Mindst 19 kommuner har hyret konsulenter til at finde besparelser på kommunens støttetilbud til udsatte.

  Storbyer har langt større udgifter til hjemløse og narkomaner

  De store byer og vestegnskommuner har markant større udgifter til hjemløse, narkomaner og alkoholikere end deres socioøkonomiske indeks i den kommunale udligning tilsiger. Se tallene for alle kommuner her.
  Seniorfælleskabet Kamelia hus har også fælles bibliotek.

  Kickstart for flere bofællesskaber

  Realdania står bag en landsdækkende indsats for at kickstarte udviklingen af moderne seniorbofællesskaber, fordi efterspørgslen er rigtig stor. Det sker i samarbejde med både private og almene bygherrer.

  Kommuner er i gang med hovedrengøring i folkeregistret

  Senest 1. oktober skal kommunerne have styr på registrering af udlændinge i deres folkeregister. NB-Økonomi har derfor kontaktet en række kommuner, og spurgt ind til arbejdet.

  FAKTA: Boligejere i disse kommuner får højere grundskyld i 2020

  Boligejere i 48 kommuner kan se frem til en stigning i grundskylden næste år.

  Indkomstkravet til boligkøb er faldet i mange kommuner

  Selv om huspriserne har været opadgående det seneste år, er det alligevel blevet billigere at få eget tag over hovedet. Det viser en opgørelse for landets kommuner, som  ejendomsmæglerkæden Home har lavet på baggrund af beregninger fra Realkredit Danmark.

  Nyt boligkoncept i Kolding skal sætte standard for inklusion og fællesskab

  Et nyt boligkoncept ”Det åbne boligfællesskab” skal med en god blanding af studieboliger, familieboliger og seniorbofællesskab, og så skal det være til at betale.