Kommunerne vælger ofte at anbringe handicappede borgere på institutioner udenfor kommunen, fordi borgeren her kan få en bedre behandling. Men det bliver markant dyrere i fremtiden.

Udligningsreform: Nu kan det koste halv mio. kr. at anbringe borger udenfor kommunegrænse

Kommuner anbringer ofte borgere på institutioner i andre kommuner, som er bedre for borgeren. Men nye udligningsregler gør det markant dyrere. Se to eksempler her.
Børn som har brug for at blive anbragt bliver formentligt nogle af ofrene, når kommunerne med den nye udligningsreform får styrket incitament til at anbringe børn indenfor kommunegrænsen.

Kommentar: Rod i cpr-registre straffer svage borgere

Børn og handicappede bliver hårdt ramt af konflikt mellem ministerium og private konsulentfirmaer, skriver chefredaktør Arne Ullum i denne kommentar. Han forudser også, at det vil skade innovationen på det sociale område.
Det var daværende indenrigsminister Britta Schalll-Holberg, der i 1984 besluttet, at kommunerne skulle have kommunal udligning af de borgere, som de havde betalingsforpligtelsen for.

Britta indførte det – Astrid afskaffer det. Læs historien om betalingskommuner

I 1984 indførte man, at udgiftsbehovet i udligningen skulle tilfalde kommunen med betalingsforpligtelsen. Det lægger regeringen nu op til at ændre.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) kalder kommunernes kontrakter med private bureauer for "bekymrende". Hun vil nu bede Ankestyrelsen om at undersøge, om kommunernes metoder er lovlige. (Arkivfoto)

Kommuner hyrer konsulenter til at spare på handicappede

Mindst 19 kommuner har hyret konsulenter til at finde besparelser på kommunens støttetilbud til udsatte.

Storbyer har langt større udgifter til hjemløse og narkomaner

De store byer og vestegnskommuner har markant større udgifter til hjemløse, narkomaner og alkoholikere end deres socioøkonomiske indeks i den kommunale udligning tilsiger. Se tallene for alle kommuner her.
Seniorfælleskabet Kamelia hus har også fælles bibliotek.

Kickstart for flere bofællesskaber

Realdania står bag en landsdækkende indsats for at kickstarte udviklingen af moderne seniorbofællesskaber, fordi efterspørgslen er rigtig stor. Det sker i samarbejde med både private og almene bygherrer.

Kommuner er i gang med hovedrengøring i folkeregistret

Senest 1. oktober skal kommunerne have styr på registrering af udlændinge i deres folkeregister. NB-Økonomi har derfor kontaktet en række kommuner, og spurgt ind til arbejdet.

FAKTA: Boligejere i disse kommuner får højere grundskyld i 2020

Boligejere i 48 kommuner kan se frem til en stigning i grundskylden næste år.

Indkomstkravet til boligkøb er faldet i mange kommuner

Selv om huspriserne har været opadgående det seneste år, er det alligevel blevet billigere at få eget tag over hovedet. Det viser en opgørelse for landets kommuner, som  ejendomsmæglerkæden Home har lavet på baggrund af beregninger fra Realkredit Danmark.

Nyt boligkoncept i Kolding skal sætte standard for inklusion og fællesskab

Et nyt boligkoncept ”Det åbne boligfællesskab” skal med en god blanding af studieboliger, familieboliger og seniorbofællesskab, og så skal det være til at betale. 

Handicapbesparelser på 5,8 mio. i København i fokus ved økonomiforhandling

En besparelse på handicapområdet i København på 5,8 millioner - svarende til 580.000 kroner i en gennemsnitskommune - er blevet et centralt punkt i kommunernes krav om flere penger i økonomiforhandlingerne, efter minister udtrykker forståelse for protester fra handicappede. Nu kræver Københavns overborgmester flere penge fra ministeren.