Børnehaver

  Børnehaver

  Det er første gang, at Jakob Næsager (K) bliver valgt som borgmester i Købehavn. Han ønsker, at man kan mærke, at der sidder en konservativ borgmester på børne- og ungeområdet.

  Ny konservativ borgmester er inspireret af Ritt Bjerregaard

  Den nye konservative børne- og ungdomsborgmester i København vil lade sig inspirere af tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard de næste fire år. Han vil én gang om ugen tage på besøg i byens daginstitutioner og skoler.

  Nyt benchmark: Enorm forskel på andelen af deltidansatte pædagoger mellem kommuner

  Nye tal fra Indenrigs- og Boligministeriets benchmarkingenhed viser, at andelen af deltidsansatte pædagoger svinger mellem kommunerne fra 8,5% til 82,9%. Analysen viser også væsentlige forskelle i andelen af uddannede pædagoger.

  70 kommuner havde merudgifter til minimumsnormeringer i 2020

  Ud af den samlede tilskudspulje fra staten til minimumsnormeringer i 2020 på 500 millioner kroner, har kommunerne ifølge egne regnskaber haft udgifter for i alt 608 millioner kroner. Se alle kommuners udgifter til minimumsnormeringer her.
  Børne- og Undervisningsministeriet opgiver nu at føre effektiv kontrol med pengene til minimumsnormeringer. Det viser en aktindsigt, som NB-Økonomi har fået.

  Ministerium opgiver effektiv kontrol med minimumsnormeringer

  Professor roser, at ministerium reelt har opgivet den nidkære kontrol med puljepenge til minimumsnormeringer, som der ellers var lagt op til i den politiske aftale.
  Gode normeringer i dagtilbud er vigtigere end lave takster. Det mener rådmand Thomas Medom (SF).

  Rådmand: Bedre normeringer må medføre højere forældrebetaling

  Når kommunerne nu tilskyndet af regeringen øger antallet af voksne i vuggestuer og børnehaver, så må forældrene også betale mere. Det mener Aarhusrådmand, som vil have hævet taksterne i dagtilbud.
  Overordnet set er der ikke sket det store med udgifterne til daginstitutioner fra budget 2020 til budget 2021. Der er dog nogen kommuner, som trods flere børn har fundet plads til store besparelser.

  Over halvdelen af kommunerne sparer på daginstitutionerne i 2021

  54 kommuner har lagt besparelser på daginstitutionerne ind i budgettet for 2021. Det sker til trods for en stigning i antallet af 0-5-årige i langt de fleste kommuner.

  Kommunerne bruger mindre på dagtilbud – men der er stadig store forskelle

  Siden 2010 er kommunernes udgifter til dagtilbud per 0-13-årig faldet med 11 procent. Men der er stadig stor forskel på, hvor meget de enkelte kommuner bruger.
  Det var ikke sandt, da SF's formand, Pia Olsen Dyhr, på pressemødet ved præsentationen af velfærdsaftalerne lørdag den 5. december påstod, at kommuner med lave normeringer har brugt pengene på erhvervslivet.

  Faktatjek: SF-påstand om kommuner med dårlig normering passer ikke

  SF's formand hævdede lørdag, at kommuner som har haft lave normeringer i daginstitutioner har brugt pengene blandt andet på erhvervslivet. Men det er ikke korrekt, viser et faktatjek.
  Regeringen og dens støttepartier afsætter flere penge til voksne i daginstitutionerne. Det betyder, at minimumsnormeringerne kan indføres hurtigere. Det sker dog ikke på institutionsniveau, men på kommuneniveau. Det betyder, at man ikke kan være sikker på, at minimumsnormeringerne er opfyldt i den enkelte daginstitution.

  Minimumsnormeringer i daginstitutioner rykkes ét år frem

  Regeringen og dens støttepartier er enige om at afsætte ekstra 200 millioner kroner til flere voksne i børnehaver og vuggestuer næste år. 'Det er en historisk aftale, som indeholder minimumsnormeringer ved lov', siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.