Arbejdsmarked

  Arbejdsmarked

  Manglen på arbejdskraft i servicebranchen slår rekord og presser kommunerne yderligere

  Ved indgangen af februar meldte servicebranchen om en rekordhøj mangel på arbejdskraft. Det kan give kommunerne yderligere rekrutteringsudfordringer.
  Sygeplejersker og andre offentlige ansatte kunne have fået mere i løn, hvis man i de offentlige overenskomstforhandlinger var gået over til en nyere model, som Danmarks Statistik har udviklet tilbage i 2018.

  Ny opgørelsesmetode kan give offentlige ansatte mere i løn

  Offentlige ansatte kan hæve lønnen med 5 mia. kroner årligt, hvis man tager nyere opgørelsesmetode fra Danmarks Statistik i brug.
  Industrien mangler arbejdskraft på blandt andet lagrene rundt omkring i Danmark. Arbejdskraftmanglen i branchen er på det højeste niveau nogensinde.

  Arbejdskraftmanglen i industrien slår rekord

  Et rekordhøjt antal virksomheder i industrien mangler arbejdskraft. Byggebranchen og serviceerhvervene ligger også fortsat på et historisk højt niveau.
  Kommunernes Landsforening (KL) har på en konference fremlagt en foreløbig prognose. Den viser, at der nok i de kommende år IKKE bliver mangel på sygeplejersker.

  Om få år: Måske ingen mangel på sygeplejersker

  Sygeplejersker er en stærkt efterspurgt personalegruppe for tiden. Men om få år kan udbuddet af sygeplejersker været betragteligt større end efterspørgslen, viser interessant fremskrivning.
  Det er svært for kommunerne at rekruttere SOSU-medarbejdere

  Stor stigning i ubesatte stillinger hos ældreplejen

  Manglen på medarbejdere i ældreplejen eksploderer i kommunerne. Alene fra juni 2021 til september er antallet af forgæves rekrutteringer blandt sosu-hjælpere steget med 85 procent.
  I nogle kommuner kan der være tomme pladser, hvis de har flere jobs til rådighed, end der er borgere.

  15 kommuner har flere arbejdspladser end borgere mellem 18 og 66 år

  Hvordan ser det ud i din kommune med antallet af job sammenlignet med antallet af borgere i den erhvervsaktive alder mellem 18 og 66 år? Se kortet her. Og læg mærke til flere af kommunerne på den københavnske vestegn.
  I byggebranchen er manglen på arbejdskraft højere end før finanskrisen. Blandt andet derfor foreslår vismændene nu, at man skal gøre mere for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

  Vismænd anbefaler at tiltrække udenlandsk arbejdskraft

  I vismændenes efterårsrapport får regeringens udspil om arbejdsmarkedsreformer en hård medfart. Vismændene anbefaler, at man ser mere mod udenlandsk arbejdskraft for at løse den kortsigtede udfordring.