Anlægsramme

  Anlægsramme

  Finansminister Nicolai Wammen (S) vil skære op til tre milliarder kroner i offentlige investeringer. Det kan ramme kommunernes anlægsramme hårdt.

  Wammen vil skære tre milliarder i offentligt anlæg

  Finansministeren vil skære op til tre milliarder kroner i offentlige anlæg i år og næste år for at finansiere den såkaldte inflationshjælp. Meldingen kommer som optakt til økonomiforhandlingerne med kommuner og regioner.
  Tidligere overvismand Michael Svarer mener, at kommunernes anlægsramme er et sted at skære, hvis man gerne vil mindske presset på bygge- og anlægsrammen.

  Nye byggetal er alarmerende nyt for kommunerne før økonomiforhandlinger

  Nye tal for byggebranchen giver finansministeren gode kort på hånden inden økonomiforhandlingerne. Tidligere overvismand anbefaler på baggrund af tallene en stram anlægsramme.
  På rådhuset i København har politikerne brugt 593 millioner kroner mindre på anlæg, end de havde budgetteret med i 2021. Det kan stille spørgsmålstegn ved Københavns anlægsbudget til efterårets faseopdelte budgetproces.

  København gik knap 600 mio. under anlægsbudgettet i 2021

  Nye regnskabstal viser, at Københavns Kommune brugte markant mindre på anlæg, end de havde budgetteret med i 2021. Det kan sætte spørgsmålstegn ved størrelsen på Københavns anlægsbudget.
  Borgmestrene vil have flerårige anlægsrammer, så kommunerne bedre kan planlægge deres byggerier.

  Fem ud af seks borgmestre vil ændre i anlægsrammen

  Borgmestrene vil have flerårige anlægsrammer, og så skal jordkøb ud af opgørelsen. Det viser rundspørge.
  Bo Hansen (S), der er borgmester i Svendborg Kommune har inviteret hele kommunalbestyrelsen til et anlægsseminar i maj måned. Nu skal de samlet se på, hvilke anlæg der kan udskydes eller aflyses.

  Prisstigninger tvinger kommuner til at droppe sport og kulturinvesteringer

  Sportsdrømme og kulturvisioner kan blive udskudt de kommende år på anlægsrammen. Kommuner vil kun prioritere den nære velfærd som plejehjem og daginstitutioner. Det fortæller flere borgmestre.
  Regeringen vil skære i kommunernes anlægsrammer de kommende år for at frigøre anlægskræfter til den massive grønne investeringsplan, som skal frigøre Danmark og Europa fra russisk naturgas.

  Wammen varsler markante nedskæringer i kommunernes anlægsrammer

  Regeringen vil skære et markant beløb i kommunernes anlægsrammer for 2023 og de kommende år. Det sker for at frigøre anlægskræfter til den massive forøgelse af de grønne investeringer, som regeringen lige har lanceret.
  Kommuner kan risikere at udskyde både bygning af daginstitutioner og plejehjem. Nyt klimaudspil fra regeringen vil satse massivt på både sol og vind, og det vil presse anlægsrammen i kommunerne, mener flere økonomer.

  Økonomer: Nyt klimaudspil kan mindske anlægsrammen

  Det ser dystert ud, hvad anlægsrammen angår, efter regeringen har fremlagt sit nye klimaudspil. Det fortæller flere økonomer til NB-Medier. De har dog flere bud på, hvordan finansieringen kan løses.
  2021 bød på rekordhøje prisstigninger indenfor renovering og vedligehold på hele 8,6 procent i forhold til året før.

  Rekordhøje prisstigninger presser anlægsrammen

  Nye tal viser, at priserne for renovation og vedligehold steg med rekordhøje 8,6 procent i 2021. Prisstigningerne sætter kommunernes anlægsramme under yderligere pres.
  Jakob Næsager (K), Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune, mener at det kan lette presset på kommune anlægsramme, hvis forældre vælger private pasningsordninger til deres børn.

  Borgmester i København: Privat børnepasning mindsker tryk på anlægsramme

  Desto flere børn, der bliver passet i private ordninger, jo mindre tryk er der på at bygge nyt og dermed bruge af anlægsrammen. Det mener københavnsk borgmester. I 2021 genindførte man pasning af eget barn i hovedstaden .
  Folketinget må hjælpemed at få løst strid om fordeling af penge kommunerne imellem. 'Aben' skal tilbage til Folketinget, mener overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

  Ny borgmester i KL’s formandskab: Ballade om budgetter skal tilbage i Folketinget

  Folketinget må på banen for at få løst balladen om fordelingen af de økonomiske rammer for kommunerne. Det mener overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), som er ny i KL's formandskab, og her udtaler sig om varme KL-sager.

  Flere børn og ældre kræver kun anlæg for cirka 2,5 milliarder kroner

  Det er en skrøne, at det er stigende antal børn og ældre, som driver størstedelen af anlægsudgifterne i kommunerne. Se tallene for alle kommuner her.
  Det kan blive svært for kommunerne at prioritere anlæg til idræt og kultur de kommende år på grund af stort pres på anlæg. Allerede nu har kommunerne måtte nedprioritere anlæg, og der er store anlægsudgifter til millioner, der udskydes fra 2021 og hen i 2022.

  Udskudte anlægsopgaver belaster anlægsrammen i ’22 og ’23 hårdt

  Gennemgang af regnskaber viser ekstraordinært store udskudte anlægsbevillinger fra 2022 til 2023. Det kan især skubbe anlægsopgaver på kultur og idræt ud af budgetterne i år og næste år.