Anlægsramme

  Anlægsramme

  Selvom anlægsrammen er meget lav i 2023, så er det faktiske fald i rammen for 2022 væsentligt større end det bliver i 2023.

  Det reelle fald i anlægsrammen er markant større i år end til næste år

  Der bliver skåret 1,7 milliarder kroner i kommunernes anlægsramme for 2023, men allerede i år er der skåret 2,7 milliarder kroner af kommunernes anlægsramme målt i faste priser i forhold til 2021.
  NB-Mediers journalist fik nogle kommentarer med på vejen fra KL's formand, Martin Damm, da han tirsdag formiddag gik til de afsluttende økonomiforhandlinger med regeringen.

  Analyse: Besparelse, anlæg og særpuljer i fokus ved økonomiforhandlinger

  Slaget om service- og til dels anlægsrammen er reelt tabt, inden økonomiforhandlingerne nu går ind i den afgørende fase. Der sættes fokus på en række andre områder, hvor regeringen kan betale KL for ikke at dementere regeringens velfærdsfortælling. Det skriver chefredaktør Arne Ullum i denne analyse.
  Over den kommende tid vil der efter alt at dømme være færre rejsegilder end man egentlig gerne ville holde, fordi der mangler både håndværkere og materialer.

  Historisk mange byggevirksomheder har produktionsbegrænsninger

  Nye tal viser, at der aldrig før i statistikkens historie har været så mange virksomheder i byggeri og anlæg med produktionsbegrænsninger, som der er i dag. Mangel på materialer og arbejdskraft er hovedårsagen.
  Selvom de resterende kommuner vil være solidariske med Langeland Kommune og give kommunen plads til at hæve sit anlægsbudget, så har borgmester Tonni Hansen (SF) efter alt at dømme ikke råd til at øge kommunens anlægsudgifter i de kommende år.

  Kommuner med de laveste anlægsudgifter har ikke råd til at bygge mere

  Blandt de ti kommuner med de laveste anlægsudgifter over de seneste ti år er der kun en, der har en høj likviditet og en langfristet gæld under landsgennemsnittet. Dermed er det ikke sikkert, de kan være med på KL's vippemodel. Se tallene for alle kommuner her.

  Her er kommunerne, der har haft de højeste anlægsudgifter de seneste ti år

  Kommunerne med de højeste anlægsudgifter over de seneste ti år har brugt mere end tre gange så meget pr. indbygger som kommunerne med de laveste udgifter. Se her, hvor din kommune ligger.

  Analyse: Markant forskel i kommunernes historiske anlægsudgifter

  En ny model for den faseopdelte budgetproces lægger op til, at kommunerne med høje anlægsudgifter over de seneste ti år må holde for, mens kommuner med lave anlægsudgifter skal have lov til at bruge mere. Det kan betyde markante reduktioner for flere kommuner.
  Søren Steen Andersen (V), borgmester i Assens Kommune, mener, at kommunerne skal melde anlægsbudgetter ind for 2023, som rent faktisk kan overholdes i regnskabet. Han og andre borgmestre kritiserer, hvis kommuner konsekvent overbudgetterer med mere, end de kan nå at bruge.

  Borgmesterkritik: Flere kommuner skal lave realistiske anlægsbudgetter

  Kommuner der budgetterer med mere, end de bruger i løbet af et regnskabsår, møder nu kritik fra flere borgmestre. De skal undgå at melde kunstigt høje budgetter ind, lyder kritikken op til den faseopdelte budgetproces.
  Finansminister Nicolai Wammen (S) vil skære op til tre milliarder kroner i offentlige investeringer. Det kan ramme kommunernes anlægsramme hårdt.

  Wammen vil skære tre milliarder i offentligt anlæg

  Finansministeren vil skære op til tre milliarder kroner i offentlige anlæg i år og næste år for at finansiere den såkaldte inflationshjælp. Meldingen kommer som optakt til økonomiforhandlingerne med kommuner og regioner.
  Tidligere overvismand Michael Svarer mener, at kommunernes anlægsramme er et sted at skære, hvis man gerne vil mindske presset på bygge- og anlægsrammen.

  Nye byggetal er alarmerende nyt for kommunerne før økonomiforhandlinger

  Nye tal for byggebranchen giver finansministeren gode kort på hånden inden økonomiforhandlingerne. Tidligere overvismand anbefaler på baggrund af tallene en stram anlægsramme.
  På rådhuset i København har politikerne brugt 593 millioner kroner mindre på anlæg, end de havde budgetteret med i 2021. Det kan stille spørgsmålstegn ved Københavns anlægsbudget til efterårets faseopdelte budgetproces.

  København gik knap 600 mio. under anlægsbudgettet i 2021

  Nye regnskabstal viser, at Københavns Kommune brugte markant mindre på anlæg, end de havde budgetteret med i 2021. Det kan sætte spørgsmålstegn ved størrelsen på Københavns anlægsbudget.
  Borgmestrene vil have flerårige anlægsrammer, så kommunerne bedre kan planlægge deres byggerier.

  Fem ud af seks borgmestre vil ændre i anlægsrammen

  Borgmestrene vil have flerårige anlægsrammer, og så skal jordkøb ud af opgørelsen. Det viser rundspørge.
  Bo Hansen (S), der er borgmester i Svendborg Kommune har inviteret hele kommunalbestyrelsen til et anlægsseminar i maj måned. Nu skal de samlet se på, hvilke anlæg der kan udskydes eller aflyses.

  Prisstigninger tvinger kommuner til at droppe sport og kulturinvesteringer

  Sportsdrømme og kulturvisioner kan blive udskudt de kommende år på anlægsrammen. Kommuner vil kun prioritere den nære velfærd som plejehjem og daginstitutioner. Det fortæller flere borgmestre.