Til lykke med dit 4-ugers gratis abonnement på NB-Økonomi

Velkommen som læser på NB-Økonomi.

Vi bestræber os på at give dig væsentlige artikler om offentlig økonomi baseret på fakta og substans, som du kan bruge i dit daglige arbejde.

Hvis du har ideer eller kritik, så må du endelig ikke tøve med at kontakte os.

Vi håber, at du får et stort udbytte af dit prøveabonnement.

Med venlig hilsen

Arne Ullum

Redaktør, NB-Økonomi

[email protected],
tlf.: 21 63 22 27

Peter Risager

Journalist, NB-Økonomi

[email protected],
tlf.: 29 10 49 11

 

 

NB står for Notabene – det som er værd at bemærke

Seneste nyheder

Det er pengene som afgør, om få eller mange elever kommer i specialklasse eller på specialskole, viser ny analyse.

Økonomimodel for skolebudgetter afgør segregering af elever

Hvis den enkelte skole skal betale for elever i specialklasse eller på specialskole, så er skolelederne mere tilbøjelige til at beholde eleverne i den normale klasse, viser ny analyse.

Store forskelle på andel af elever i specialklasse eller på specialskole

Ny analyse viser, at de store forskelle ikke kan forklares med rammevilkår. Se tallene for de forventede og faktiske forskelle for alle kommuner.
Det er blandt andet på grund af de store stigninger i priserne i de dyreste boliger, at de rigeste danskere har fået væsentligt højere disponible indkomster over de seneste ti år. Formueindkomster er nemlig steget voldsomt over perioden.

Formueindkomster gør de rigeste meget rigere

En stor del af udviklingen i uligheden i indkomster kan tilskrives formueindkomsterne, hvor de rigeste har store afkast, der giver voldsomme udviklinger i den samlede disponible indkomst.

Store kommunale forskelle i udviklingen i andelen af fattige børn

Mellem kommunerne er der store forskelle på, hvordan andelen af børn i relativ fattigdom udviklede sig fra 2018 til 2019. Især midt- og vestjyske kommuner har haft en positiv udvikling.

Uligheden i indkomster vokser stadig hurtigere

Indkomsterne i de rigeste kommuner vokser væsentlig hurtigere end indkomsterne i de fattigste kommuner, viser ny analyse af AE. Udviklingen går ud over sammenhængskraften, siger direktør i AE.

Folketingets ønske om repatriering kan ikke ses i kommunernes budget for 2021

Mens et flertal i Folketinget har stor fokus på at få flere indvandrere til at rejse hjem gennem såkaldt repatrieringsstøtte, så har halvdelen af kommunerne slet ikke budgetteret med udgifter på området i 2021.
Den radikale kommunalordfører Kathrine Olldag er utilfreds med social-og indenrigsministerens ambitionsniveau for afbureaukratisering i kommunerne på baggrund af de seneste frikommuneforsøg.

Radikale: Frikommuneforsøg skal ikke bare være flotte ord i Socialdemokratiets valgprogram

Venstre og Radikale presser på for hurtigere implementering af forslag fra frikommuneforsøg. Regeringen vil først vurdere de mange forslag og eventuelt komme med lovforslag til efteråret.
Fem kommuner har deltaget i forsøg om flere billige boliger for blandt andet at mindske antallet af hjemløse. Der har været succes med både udslusningsboliger og deleboliger, som kommunerne anbefaler.

Værsågod, Christiansborg: Her er de konkrete forslag fra frikommuneforsøgene

38 kommuner har deltaget i frikommunenetværket, hvor i alt 79 forsøg har været afprøvet på forskellige velfærdsområder. Her er frikommunernes mest markante anbefalinger og erfaringer fra forsøgene.
Venstres Sophie Løhde er nu så træt af at vente på en aftalte efterregulering af den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet,at hun har bragt sagen op via Folketingets Finansudvalg.

Venstre skærper tonen om KMF

Venstre lægger nu pres på regeringen via Finansudvalget for at sikre en efterregulering af kommunernes medfinansiering af sundhedsvæsenet, KMF.