Benchmarkinganalyse viser, at tilfredsheden med daginstitutionerne i forhold til rammevilkårene er højest i Vestjylland. Se tallene for alle kommuner her.
Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk
Man skal en tur til Vestjylland for at finde de forældre, der i forhold til rammevilkårene er mest tilfredse med kommunernes daginstitutioner. Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Holstebro kommuner er alle blandt de fem kommuner, hvor tilfredsheden er højst i forhold til rammevilkårene. Det viser en ny analyse fra Sundheds- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed.
Analysen er foretaget på baggrund af en omfattende spørgeskemaundersøgelse fra Danmarks Statistik, der har bedt forældrene til børn i daginstitutioner om at vurdere deres tilfredshed med daginstitutionerne på en skala fra 1-5.
Herefter har Benchmarkingenheden på baggrund af en lang række rammevilkår som forældrenes indkomst- og uddannelsesniveau, afstand til daginstitutionerne, typen af institutioner, børnenes gennemsnitlige alder og mange andre parametre udregnet den forventede tilfredshed, hvor udgangspunktet er den landsgennemsnitlige tilfredshed.
Forskellen mellem den forventede tilfredshed og den faktiske tilfredshed giver en benchmarkingindikator, som fortæller om tilfredsheden i forhold til rammevilkårene.
På tværs af landet kan kommunerne glæde sig over en generelt høj tilfredshed med daginstitutionerne. Fra 1-5 vurderer forældrene på landsplan tilfredsheden til 4,27, hvilket svarer til et sted mellem tilfreds og meget tilfreds i spørgeskemaet.
Den høje tilfredshed med daginstitutionerne gælder generelt set i hele landet. Kommunen med den højeste forældretilfredshed ligger på 4,5, mens kommunen med den laveste tilfredshed ligger på 3,9. Det er henholdsvis Ærø og Hørsholm kommuner, der er repræsenteret i de to yderpunkter.
På benchmarkingindikatoren ligger det to kommuner også i hver deres ende af skalaen, hvor Ærø Kommune dog må se sig slået af Lemvig Kommune som den kommune med højest forældretilfredshed, når man renser for rammevilkår.
Benchmarkingindikatoren varierer mellem kommunerne fra -0,31 til +0,18.
Selvom der generelt er meget små forskelle mellem den oplevede tilfredshed med daginstitutionerne, så hæfter Benchmarkingenheden sig ved at “I lyset af at det faktiske tilfredshedsniveau på tværs af kommunerne varierer fra 3,9 til 4,5, er det dog vores vurdering, at selv de mindre afvigelser fra det forventede tilfredshedsniveau er væsentlige,” som det hedder i rapporten.
Det skal bemærkes, at benchmarkingindikatoren fortæller om den oplevede tilfredshed og dermed ikke nødvendigvis siger noget om det faktiske serviceniveau, som er særdeles vanskeligt at måle. Med andre ord kan den høje tilfredshed i Lemvig Kommune både skyldes lavere forventninger fra borgerne og en bedre service i daginstitutionerne.
Se i kortet herunder, hvordan din kommune placerer sig i forhold til den forventede tilfredshed.