For første gang siden 2009 var der i 2022 fra første kvartal til fjerde kvartal et fald i beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen. Trods faldet ligger beskæftigelsen fortsat historisk højt.
Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk
Nye beskæftigelsestal i bygge- og anlægsbranchen for fjerde kvartal 2022 viser spæde tegn på en mulig afmatning på det danske arbejdsmarked. Efter ti år med næsten uafbrudt stigning i beskæftigelsen i byggeri- og anlægsbranchen, så var der et svagt fald fra første kvartal til fjerde kvartal i 2022.
Tallene er bemærkelsesværdige, fordi bygge- og anlægsbranchen anses som en af de mest konjunkturfølsomme brancher, og dermed er beskæftigelsestallene i branchen ofte en god indikator på, hvordan man kan forvente, at økonomien vil udvikle sig. Det skriver NB-Økonomi.
Ganske bemærkelsesværdigt ligger beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen dog fortsat syv procent højere end før corona, og ligger endda trods faldet i 2022 stadig over det højeste niveau op til finanskrisen, hvor der i andet kvartal 2007 var 192.334 beskæftigede i bygge- anlægsbranchen. I fjerde kvartal 2022 er der 192.785 beskæftigede.
Da beskæftigelsen var på sit højeste i første kvartal 2022 var der i alt 194.960 beskæftigede i branchen. Dermed har der fra første kvartal til fjerde kvartal 2022 været et fald i beskæftigelsen på 2.175 personer, svarende til 1,1 procent.
Til sammenligning var der i samme periode i 2009 et fald i beskæftigelsen i bygge- anlægsbranchen på næsten 23.000 personer, svarende til cirka 13 procent.
(Artiklen fortsætter under grafen)
Dermed står beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen fortsat stærkt, og tallene peger for indeværende ikke på en voldsom økonomisk krise, som nogen frygter. Tallene tyder dog på en generel afmatning i økonomien, som stemmer godt overens med forventningen fra blandt andet de økonomiske vismænd, som i deres seneste rapport fra oktober 2022 spåede en udvikling i Danmarks BNP på -0,2 procent i 2023.
Her er det igen vigtigt at understrege, at en potentiel mild recession kommer oveni mange års stærk fremgang i dansk økonomi.
Beskæftigelsen generelt sætter igen rekord
Ser man på de generelle beskæftigelsestal, så har Danmarks Statistik i dag, fredag, offentliggjort tallene for november 2022. Her er der fortsat en stigning i beskæftigelsen, og der var i november cirka 175.000 flere beskæftigede i forhold til før corona. I alt er beskæftigelsen de seneste ti år steget med mere end 400.000 personer, så der nu er næsten tre millioner beskæftigede i Danmark.
Den fortsatte stigning kommer trods usikkerhed om økonomien, inflation og stigende renter, som normalt også vil medføre en afmatning på arbejdsmarkedet.
Dermed viser tallene, at hvis økonomien går i stå i 2023, og ledigheden stiger, så er udgangspunktet for en potentiel recession et historisk stærkt arbejdsmarked.