Andre banker følger trop med Nykredit forudser ekspert

Del artiklen:

I løbet af kort tid vil andre større banker ligesom Nykredit droppe negative renter, vurderer bankekspert.

Som den første større bank i Danmark dropper Nykredit negative indlånsrenter.

Privatkunder skal dermed ikke længere betale for at have mere end 100.000 kroner stående i banken.

Banken får dog snart følgeskab af andre banker, siger Lars Krull, der er bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg University Business School.

– Banker, i samme størrelse som Nykredit eller større, vil sige: “Hov, hvad har Nykredit gang i”. De vil ikke risikere at skulle stå ved disken og forsvare overfor kunderne, hvorfor de ikke gør det samme, siger Lars Krull.

Ikke lang tid efter Nykredits nyhed har Arbejdernes Landsbank, en anden af de større banker i Danmark, meddelt, at også her droppes minusrenter på privates indlån.

Bankernes beslutning kommer, efter at først Den Europæiske Centralbank (ECB) og dernæst Nationalbanken torsdag hævede deres renter.

I Nationalbanken blev renten hævet med 0,50 procentpoint til minus 0,10 procent.

Selv om renten fortsat er negativ i Nationalbanken, bankernes bank, så har Nykredit og Arbejdernes Landsbank altså valgt at gå hele vejen og bringe indlånsrenten i nul.

Også store banker som Danske Bank, Nordea og Jyske Bank har efter torsdagens rentestigning i Nationalbanken hævet deres indlånsrenter. Men her er renterne blot hævet med 0,50 procentpoint til minus 0,20 procent.

Det betyder, at det fortsat koster at have mere end 100.000 kroner stående i en af de tre banker.

Hvor længe, der vil gå, inden de følger trop med Nykredit og Arbejdernes Landsbank, vil Lars Krull ikke spå om. Men det er ikke sikkert, at det kommer til at gå lige så hurtigt, som dengang bankerne begyndte at indføre de negative renter.

Jyske Bank var de første til at introducere dem, og kort efter fulgte de fleste andre banker efter.

– Dengang stod bankerne nærmest i kø for at få en samordnet praksis, fordi de kunne bruge de negative renter til at tjene flere penge. Nu skal de hver især træffe en beslutning om at tjene færre penge på indlån.

– Den retning kan være lidt mere træg, siger Lars Krull.

Alligevel er det hans vurdering, at de største banker snart vil følge efter – måske allerede i næste uge.

– Lur mig, om der ikke kommer et par andre inden for de næste dage.

/ritzau/