Dansk investeringslyst kan lide et knæk af rentestigning

Del artiklen:

Flere af Dansk Industris medlemmer regner med at investere mindre, hvis ECB’s rente stiger, som det forventes.

Det kommer til at få betydning for danske virksomheder, hvis Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag hæver sin rente, som det forventes.

Nationalbanken vil efter al sandsynlighed hæve sin rente, hvis ECB først hæver sin, og det vil betyde højere renter for virksomhederne i Danmark.

Det kommer til at ramme virksomhedernes lyst til at investere. Det viser en rundspørge, Dansk Industri (DI) har lavet blandt flere end 500 medlemmer.

I rundspørgen svarer godt 17 procent, at de forventer at ville foretage færre investeringer end planlagt som følge af stigende renter.

Årsagen er, at det med stigende renter bliver dyrere for virksomhederne at låne penge til investeringer.

Det kommer formentlig til at betyde større forsigtighed hos virksomhederne, siger Morten Granzau Nielsen, underdirektør i DI.

– Der er nok flere, der vil komme til at investere mindre. Godt nok har den forfærdelige krig i Ukraine øget usikkerheden, men det har ikke endnu været til at se på investeringslysten.

– Og det står faktisk i skærende kontrast til det stemningsskifte, vi så i begyndelsen af coronapandemien, hvor virksomhedernes investeringsforventninger styrtdykkede fra den ene dag til den anden, siger Morten Granzau Nielsen.

Selv om der stadig er en del virksomheder, der forventer at investere mere end sidste år, kan det hurtigt vende igen, vurderer underdirektøren fra DI.

Han peger på, at virksomhederne i forvejen er ramt af høj inflation, stigende energipriser og store problemer med at få leveret de nødvendige råvarer.

– Der er efterhånden så mange risikofaktorer, at det vil komme til at sætte sig i virksomhedernes økonomi, og flere vil holde igen med investeringerne, siger Morten Granzau Nielsen.

Før ECB’s rentemøde torsdag er bankens indskudsrente minus 0,50 procent. Forventningen er, at banken hæver renten til minus 0,25 procent.

Dog er der opstået forlydender om, at banken kan finde på at hæve den til det dobbelte, så renten går i nul procent.

I Danmark føres der fastkurspolitik for kronen i forhold til euro. For at leve op til den politik er Nationalbanken nødt til at lægge sig tæt på ECB’s rente.

Det er også årsagen til, at Nationalbanken plejer at ændre sin rente, når ECB har ændret sin.

I øjeblikket ligger indskudsrenten i Nationalbanken på minus 0,60 procent.

/ritzau/