Tilskud til 65-74 årige stiger markant til gavn for yderkommuner
Del artiklen:
Selvom mange 65-74 årige er meget aktive, så er kommunernes udgiftsbehov til aldersgruppen vokset. Det gavner især yderkommunerne. - Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Årets udligning indeholder en meget markant forhøjelse af udgiftsbehovet for de 65-74 årige. Se hvilke kommuner, som især får gavn af ændringen.
Kommunernes tilskud til de 65-74 årige i tilskuds- og udligningssystemet stiger markant i 2023. Helt præcist udløser hver 65-74 årige næsten 4.000 kroner ekstra i udgiftsbehov i det nye år, og det vil for de fleste kommuner udløse en forbedret udligning på cirka 3.800 kroner.
Til gengæld falder udgiftsbehovet for de fleste andre aldersgrupper. Det gælder især de 60-64 årige og de 20-29 årige.
De nye aldersbestemte udgifter vil udløse en gevinst til de kommuner, som har en relativ stor andel af deres borgere i aldersgruppen 65-74 år. Isoleret set vil det give en forbedring i deres tilskud og udligning. Dog kan der være andre ting i udligningssystemet, som trækker i en mere negativ retning, så kommunerne skal afgive eller får mindre, end hvad de tidligere har fået.
Det er udelukkende yderkommuner, som har en særlig stor andel af de 65-74 årige. Hvis man sammenligner kommunernes andel af 65-74 årige med kommunens andel af hele befolkningen, så er det kommuner som Lolland, Guldborgsund, Bornholm, Odsherred, Frederikshavn, og Vordingborg, der topper listen. (Se kommunernes andel af 65-74 årige i skemaet nederst i artiklen.)
Stigningen i de aldersbestemte udgiftsbehov til de 65-74 årige er udtryk for, at kommunerne for 2022 har budgetteret med større udgifter på en række konti, som vedrører netop den aldersgruppe. Her tæller det givet ind, at den stigende folkepensionsalder øger kommunernes udgifter til senior- og førtidspension i den her aldersgruppe, fordi afgangen fra senior- og førtidspension til den statsbetalte folkepension bliver udskudt.