FAKTA: Ministre og embedsmænd drages til ansvar for minksag

Del artiklen:

Både statsministeren, tidligere fødevareminister og flere topembedsmænd får hård kritik af Minkkommissionen.

Ministre og embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har ifølge Minkkommissionen begået tjenesteforseelser og kan ifølge kommissionen drages til ansvar.

Den hårdeste kritik får departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen.

Her følger et overblik over Minkkommissionens kritik:

* Statsministeriet:

Statsministeriet har handlet meget kritisabelt i forløbet, som førte til den grove vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndighederne i forbindelse med pressemødet 4. november 2020.

* Statsministeren:

Statsminister Mette Frederiksen (S) vildledte groft på pressemødet 4. november 2020. Det tilføjes, at hun subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil.

* Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet:

Hun har begået tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar. Det begrundes med hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet på pressemødet 4. november 2020.

* Mogens Jensen (S), tidligere fødevareminister:

Kommissionen lægger til grund, at Mogens Jensen blev orienteret om den manglende hjemmel til at aflive alle mink 5. november 2020, og at han således afgav urigtige oplysninger under samrådet 11. november 2020. Her sagde han, at han først blev gjort opmærksom på den manglende hjemmel “i weekenden”, som var 7.-8. november.

* Thorkild Fogde, Rigspolitichef:

Han burde have reageret med det samme, da han fik at vide, at der ikke var hjemmel til at kræve alle mink i Danmark aflivet. Han har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar.

* Henrik Studsgaard, forhenværende departementschef i Fødevareministeriet:

Han har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger ham draget til ansvar på grund af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet, som kan føres tilbage til pressemødet 4. november 2020.

* Johan Legarth, departementschef i Justitsministeriet:

Han har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar. Der nævnes sandhedspligten og legalitetsprincippet.

* Disse kan også drages til ansvar:

Afdelingschef Tejs Binderup og kontorchef Paolo Drostby i Miljø- og Fødevareministeriet. Politiinspektør Uffe Stormly og politiassessor Birgitte Buch i Rigspolitiet.

Og i Fødevarestyrelsen daværende veterinærchef Hanne Larsen og i Justitsministeriet afdelingschef Anne-Mette Lyhne Jensen.

Kilde: Minkkommissionen.

/ritzau/