Markant forskel mellem kommunerne på udviklingen i hjemmehjælpstimer
Del artiklen:
Mens enkelte kommuner har øget antallet af hjemmehjælpstimer pr. ældre med mere end 50 procent, har andre kommuner mindsket antallet tilsvarende meget. Se udviklingen i din kommune her.
De 90+ årige i Viborg Kommune har fået hele 55,8 procent flere hjemmehjælpstimer pr. borger fra 2019 til 2021. I samme periode har de 90+ årige i Aabenraa Kommune haft et fald på hele 44,7 procent i antallet af hjemmehjælpstimer pr. borger.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik over antallet af visiterede hjemmehjælpstimer i hver kommune. De to kommuner illustrerer den store forskel i udviklingen på tværs af kommunerne.
Udviklingen kan både være et udtryk for effektiviseringer, der har gjort hjemmehjælpernes arbejde nemmere, et ændret behov blandt borgerne blandt andet på baggrund af sund aldring eller en ændret prioritering i servicen fra kommunalbestyrelserne.
Dermed er en negativ udvikling i antallet af hjemmehjælpstimer ikke ens betydende med, at den enkelte borger har oplevet en serviceforringelse, men det kan ligeså vel være udtryk for en ændret sammensætning eller et ændret behov for personer i aldersgruppen.
Den store forskel i udviklingen findes på tværs af aldersgrupper, men det er ikke nødvendigvis de samme kommuner, der har løftet antallet af hjemmehjælpstimer for de 80-84-årige, som også har løftet dem for de 90+ årige.
Eksempelvis har Viborg Kommune, som har givet det største løft af hjemmehjælpstimer pr. 90+ årige, haft et fald i antallet af hjemmehjælpstimer pr. 80-84-årig. De 85-89-årige i kommunen har fået 17,1 procent flere timer pr. borger.
På tværs af landet har alle tre aldersgrupper oplevet et fald i antallet af hjemmehjælpstimer pr. ældre siden 2019, som dog er markant lavere end faldet under den borgerlige regering fra 2015 til 2019.
Det bliver slået fast i ny aftale om flere frikommuner på ældreområdet, at ældre skal have frit valg af leverandør. Denne såkaldte 'hegnspæl' er kommet efter politisk armlægning.