Der har været en stigning i antallet af ældre under den nuværende regering, men antallet af hjemmehjælpstimer er ikke fulgt med. - Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Faldet i hjemmehjælpstimer pr. ældre er mindsket under den nuværende regering, men der bliver stadigt færre hjemmehjælpstimer pr. modtager for særligt de ældste borgere.
En gennemsnitlig 85-årig i Danmark får 3,5 procent færre hjemmehjælpstimer i dag end i 2019, da den socialdemokratiske regering kom til magten. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fra 2015 til 2019 faldt antallet af hjemmehjælpstimer pr. 85-årig med 14,3 procent.
Dermed er faldet væsentligt mindre nu, end det tidligere har været, men der bliver fortsat færre hjemmehjælpstimer til hver borger.
Det sker til trods for, at regeringen nu har indgået fire økonomiaftaler med kommunerne med løfter til borgerne om, at de ældre ikke får en forringet service i takt med, at der kommer flere børn og ældre.
Udviklingen kan både være udtryk for, at behovet falder som følge af sund aldring, at man har effektiviseret, så hjemmehjælpere skal bruge færre timer til at løse den enkelte opgave, eller at servicen for den enkelte er blevet dårligere. Alle elementer har sandsynligvis bidraget til udviklingen, men det er svært at sige, hvor meget der kan tilskrives hver del.
På tværs af alle aldersgrupper over 65 år var der et markant fald i antallet af hjemmehjælpstimer pr. borger under den tidligere regering fra 2015 til 2019. I aldersgrupperne op til 79 år er det fald stort set blevet bremset under den nuværende regering.
Men for aldersgrupperne over 80 år er faldet i antallet af hjemmehjælpstimer pr. ældre fortsat under den nuværende regering. Det gælder især for de 80-84 og 85-89-årige, hvor faldet er på henholdsvis 5,4 og 4,4 procent over de seneste to år. Til sammenligning var faldet under den tidligere regering for de to grupper henholdsvis 21.7 og 14,3 procent over den fireårige regeringsperiode.
Se i grafen herunder, hvordan antallet af ugentlige visiterede hjemmehjælpstimer pr. 1.000 personer har udviklet sig for hver aldersgruppe under den tidligere og nuværende regering.
Det bliver slået fast i ny aftale om flere frikommuner på ældreområdet, at ældre skal have frit valg af leverandør. Denne såkaldte 'hegnspæl' er kommet efter politisk armlægning.