S-borgmester: Staten må overtage det specialiserede socialområde
Del artiklen:
Michael Vindfeldt (S), borgmester på Frederiksberg er træt af at vente på, at skiftende regeringer skal kompensere kommunerne for stigende udgifter på det specialiserede socialområde. Gider regeringen ikke finde pengene, så kan de selv stå for driften, lyder det kontante svar fra ham. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix (arkiv)
Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt (S) vil ikke længere have ansvaret for økonomien på handicapområdet, hvis regeringen konstant øger forventningspresset uden at kompensere kommunerne tilsvarende. ‘Måske skulle staten overveje at overtage det,’ siger Vindfeldt.
Den socialdemokratiske borgmester Michael Vindfeldt på Frederiksberg har fået nok af at vente på mere økonomi til handicapområdet. Hvis Christiansborg insisterer på flere rettigheder til borgerne uden at kompensere økonomisk, må de selv overtage området.
“Vi kan ikke holde vores budgetter (på det specialiserede socialområde, red.). Det er et meget stort problem for os, at et skiftende folketingsflertal har alle mulige holdninger til, hvad borgerne skal have af rettigheder på det her område. Der er næsten ingen grænser for, hvor specificeret det kan være, men de vil ikke give pengene med,” siger Michael Vindfeldt til NB-Økonomi.
Han forklarer, at budgetterne i Frederiksberg allerede begyndte at skride i januar i år. Han er godt træt af, at der år efter år ikke kommer tilstrækkeligt med penge med ved økonomiaftalerne fra skiftende regeringers side, selvom Folketinget ikke har nogle problemer med at indføre nye rettigheder til personer med handicap.
“Derfor er jeg ved at være der, at hvis kommunerne åbenbart ikke kan finde ud af at styre budgetterne ud fra de rettigheder, der er i loven, og regeringen og folketinget ikke er tilfreds med det. Jamen, så kunne man jo overveje, om staten ikke skulle overtage opgaven,” siger Michael Vindfeldt, og fortsætter:
“Der er ikke noget naturgivent i, at det skal ligge hos kommunerne.”
Michael Vindfeldt møder forståelse fra KL
KL er ikke enig i, at staten eller sågar regionerne skal overtage området på det specialiserede socialområde. Men KLs formand Martin Damm (V), kan sagtens forstå borgmestrenes frustrationer på det her område.
“Staten kan ikke bare tage området. Men det er klart, det er jo den frustration, kommunerne har. For på den ene side, så hører vi regeringen gå ud og love, at der bliver mere af det hele. Men den barske virkelighed er, at der skal være mindre af det hele,” siger Martin Damm til NB-Økonomi, da han er på vej ind til økonomiforhandlingerne i Finansministeriet i dag (tirsdag).
Frederiksberg-borgmesteren er langt fra den eneste i landet, der ikke kan få budgetterne til at gå op på dette område. I 2021 overskred mere end 75 kommuner budgetterne på handicapområdet.
Det kunne også give en indikation på, mener Vindfeldt, at det ikke nødvendigvis er kommunerne, den er gal med, men antallet af opgaver, som Folketinget lægger over på kommunerne, uden at pengene følger med.
Økonomiaftalerne skuffer år efter år Flere borgmestre er skuffede over, at regeringen ikke vil kompensere kommunerne på det specialiserede socialområde. Hvert år siger skiftende regeringer i økonomiaftalerne, at ‘løsningen’ kommer. Men løsningen kommer aldrig. Nu har borgmestrene fået nok.
Derfor er de selv begyndt at løse problemet. Den løsning går nu ud over både velfærd og økonomien til den demografiske vækst af ældre og børn.
“Når vi har haft fokus på budgetoverholdelse, så er det primært to områder. Børne- og undervisningsudvalget og social- og sundhedsudvalget, som berører de her ting på det specialiserede socialområde,” siger Gert Jørgensen (K), der er borgmester i Sorø Kommune.
Men andre udvalg i Sorø Kommune er også blevet bedt om at se på, hvordan de for eksempel kan få lavet en buffer til ukrainere. Det er nemlig både handicapområdet og udgifterne til de ukrainske flygtninge, som borgmestrene er usikre på, om regeringen vil kompensere.
Michael Vindfeldt forklarer, at Frederiksberg for eksempel aldrig er blevet kompenseret fuldt ud for corona-omkostningerne. Og nu har han mistet tålmodigheden på det specialiserede socialområde.
“Hvis det er sådan, at man ikke vil give midlerne til nogle af alle de rettigheder, og det forventningspres, man selv er med til at skabe (fra regeringen og folketinget, red.), så skulle man måske prøve at overveje noget helt andet. Nemlig at overtage det fra statens side,” siger Michael Vindfeldt.
Den nye økonomiaftale gør det endnu mere nødvendigt, at regeringen ændrer budgetloven, så kommunerne får større råderet over egne penge. Det mener FOA.