Seks kommuner kan forvente en stigning i folketallet på mere end én procent i år – selv når man fratrækker ukrainske flygtninge. Se tallene for alle kommuner her.
Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk
På tværs af landet er der meget stor forskel på, hvordan man kan forvente, at folketallet udvikler sig i år og i de kommende år.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning, som netop er blevet offentliggjort.
Kommunerne Silkeborg, Rødovre, Skanderborg, Solrød og København kan alene i år forvente en stigning i folketallet på mere end en procent, selv når man ikke regner de ukrainske flygtninge med. Her ligger Silkeborg som topscorer med en stigning på 1,32 procent, svarende til en stigning i folketallet på 1.282 borgere alene i 2022.
Omvendt kan hele 34 kommuner forvente et nettofald i folketallet i år, når man ikke tæller de ukrainske flygtninge med i folketallet. Her ligger Lemvig og Lolland helt i bund, hvor kommunernes folketal forventes at udvikle sig med henholdsvis -0,86 procent og -0,80 procent.
De 30.000 ukrainske flygtninge, som ellers er medregnet i befolkningsfremskrivningen, er blevet trukket fra i tallene, fordi der er stor usikkerhed om, hvor mange det egentlig vil være pr. 1. januar 2023, og hvor længe de bliver i Danmark.
Samtidig viser de kun en midlertidig, udefrakommende udvikling. Vil du se, hvordan de 30.000 ukrainske flygtninge forvnetes at fordele sig på tværs af landets kommuner, kan du læse det i artiklen her:
(Artiklen fortsætter under kortet)
Ser man længere frem mod 2025, så er det i høj grad de samme kommuner, der ligger i toppen og bunden af listen over den forventede udvikling i folketallet.
Her tæller de forventede 30.000 ukrainske flygtninge ikke med i opgørelsen, fordi de ifølge Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning vil udrejse senest i slutningen af 2024.
Her er det igen Silkeborg Kommune, der topper listen, hvor der forventes at være en udvikling i folketallet på hele 4,1 procent over de tre år fra 1. januar 2022 til 1. januar 2025. Dermed kan kommunen forvente at få lige under 4.000 flere indbyggere over perioden.
I landets største kommune, København, forventer fremskrivningen at der kommer en stigning på knap 18.000 borgere frem til 2025, svarende til en udvikling på 2,79 procent.
Ligesom den forventede udvikling i år, så er det især de østjyske kommuner og en række kommuner rundt om København, hvor der forventes at være den mest positive udvikling i folketallet. Det gælder især Skanderborg og Horsens foruden Silkeborg Kommune.
I bunden af listen er der udover Lolland og Lemvig en overraskelse i form af Gentofte Kommune tredjesidst, der forventes at have et fald i folketallet på -1,84 procent svarende til 1.364 borgere. Den velhavende kommune nord for København ligger dermed sammen med en lang række yderkommuner om at have et forventet markant fald i folketallet over de kommende år.