Ny befolkningsfremskrivning viser, hvor mange ukrainere hver kommune kan forvente at få øget tilskud og udligning for i 2023. Se tallene for din kommune her.
Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk
Danmarks Statistik har netop offentliggjort de tal, der ligger til grund for Indenrigs- og Boligministeriets fordeling af tilskud og udligning for 2023, og her har man valgt at inkludere i alt 30.000 nytilkomne ukrainere, som kommunerne kan forvente at få øget tilskud og udligning for.
Der har tidligere været stor usikkerhed om, hvorvidt ukrainerne skulle regnes med i det forventede folketal i kommunerne for 2023, blandt andet fordi man ikke kender til varigheden og omfanget af krigen i Ukraine, og dermed heller ikke ved, hvor længe de ukrainske flygtninge bliver i Danmark.
At Danmarks Statistik har valgt at indregne 30.000 nytilkomne ukrainere pr. 1. januar 2023 betyder, at 60 procent af den samlede udvikling i folketallet fra 1. januar 2022 til 1. januar 2023 skyldes ukrainske flygtninge.
Dermed har fordelingen af de ukrainske flygtninge væsentlig betydning for fordelingen af tilskud og udligning i 2023. Tilskudsmeddelelsen, som bliver sendt ud til landets kommuner i slutningen af juni, er bortset fra meget små justeringer baseret på den befolkningsfremskrivning, som er kommet i dag.
Dermed er det omtrent 60 procent af den samlede nettoudvikling i kommunernes demografiske udgiftsbehov, som styres af antallet af ukrainere i hver kommune ifølge befolkningsfremskrivningen.
Det er især godt nyt for de kommuner, som har taget imod flere ukrainere end deres andel af den samlede befolkning i Danmark, mens det er dårligt nyt for især vestegnskommunerne, som har taget imod en væsentligt mindre andel af ukrainere i forhold til indbyggertallet i kommunerne.
(Artiklen fortsætter under kortet)
I befolkningsfremskrivningen er de 30.000 skønnede nytilkomne ukrainere i løbet af 2022 blevet fordelt efter den fordelingsnøgle, som er meldt ud af Udlændinge- og Integrationsministeriet. Her blev de første 10.000 flygtninge fordelt efter en nøgle, som både tog højde for kommunernes indbyggertal og antallet af ikke-vestlige indvandrere i hver kommune. I den endelige fremskrivning har Danmarks Statistik benyttet en opdateret fordelingsnøgle fra ministeriet, som er blevet sendt ud efter de første 10.000 blev fordelt.
Der resterende 20.000 flygtninge er blevet fordelt alene på baggrund af hver kommunes andel af det samlede indbyggertal, som er den model, som Udlændinge- og Integrationsministeriet skiftede til, da der pludselig kom væsentligt flere flygtninge, end man havde forventet i første omgang.
For de kommende år har Danmarks Statistik forudsat, at de 30.000 ukrainerne vil forlade Danmark igen i en ligelig fordeling i perioden fra januar 2023 til marts 2024. Men det påvirker ikke umiddelbart folketallet bag udligningen i 2023, idet den altid styres af prognosen for folketallet den første januar i tilskudsåret.