Budget 2022: Se hvem der er udfordrede og hvem, der er på sikker kurs
Del artiklen:
21 kommuner har overskredet deres budgetter så kraftigt i 2021, at de direkte skal skære i servicebudgetterne for at overholde budget 2022. Se tallene for alle kommuner her.
Byrådene i 21 af landets kommuner bør forberede sig på, at de kan få svært ved at overholde det vedtagne budget for 2022, mens det ser anderledes nemt ud i andre 58 kommuner. Det viser en analyse NB-Økonomi har udarbejdet, hvor vi har sammenlignet de faktiske udgifter i 2021 korrigeret for coronaudgifter med de vedtagne budgetter for i år.
Analysen viser, at de 21 kommuner har haft så stort et overforbrug sidste år, at det samlede servicebudget for 2022 ligger lavere end det faktiske forbrug i 2021. Dermed skal kommunens institutioner og forvaltning bruge færre penge på service i 2022 sammenlignet med sidste år.
Det kan ofte være en svær opgave direkte at reducere serviceudgifterne, fordi mange af de 21 kommuner ligesom alle andre oplever et demografisk pres og stigende udgifter på det specialiserede socialområde.
Modsat kan politikerne i 58 kommuner glæde sig over, at de kan give borgerne det løft af serviceudgifterne på cirka 260 kroner pr. indbygger, som var et resultat økonomiaftalen. De kan derudover give borgerne et ekstra løft i forhold til 2021 – og det vel at mærke uden at sprænge den budgetterede serviceramme.
KL har reelt opgivet at få et betydeligt løft i servicerammen udover dækningen af demografien. Derfor vil KL i økonomiforhandlingerne stå hårdt på kravet om, at regeringen skal tage medansvar for kommunale besparelser på en lille milliard om året.