Kommunerne havde i alt udgifter til overførsler for 91,8 mia. kr. i 2021. Dermed blev kommunerne overkompenseret på overførsler med omtrent 1,4 mia. kr. i 2021. Se udviklingen i alle kommuner her.
Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk
Den lille stigning i kommunernes udgifter til overførsler i 2021 var væsentligt mindre end forudsagt i økonomiaftalen. Dermed blev kommunerne igen overkompenseret for udgifterne til overførsler i 2021.
Det er især godt nyt for de kommuner, der havde et fald i udgifterne til overførsler, da de har kunnet bruge pengene til at polstre kommunekassen.
Ifølge økonomiaftalen for 2021 ville kommunerne i alt have overførselsudgifter for 96,4 milliarder kroner. Herefter skete der en nedjustering af kommunernes overførselsudgifter på 3,2 milliarder kroner ved midtvejsreguleringen i 2021, så den samlede kompensation for overførselsudgifter endte på 93,2 milliarder kroner.
Med faktiske udgifter på blot 91,8 milliarder kroner endte kommunerne under ét med at blive overkompenseret med omtrent 1,4 milliarder kroner i 2021.
I 2020 blev kommunerne også overkompenseret på overførsler. Her var overkompensationen på omtrent tre milliarder kroner, hvilket især skyldtes en gavmild midtvejsregulering som følge af, at der i første halvår af 2020 var en stor stigning i ledigheden på grund af coronakrisen.
Men ledigheden faldt hurtigt igen, og dermed endte kommunerne også her med en stor overkompensation fra staten på overførsler.
I alt steg kommunernes overførselsudgifter fra 90,2 milliarder kroner i 2020 (2021-PL) til 91,8 milliarder kroner i 2021. Udviklingen er sket som følge af stigende udgifter til førtidspension og sygedagpenge og faldende udgifter til kontanthjælpsmodtagere og forsikrede ledige.
Men på tværs af landet er der relativt stor forskel på, hvordan udgifterne har udviklet sig. Vallensbæk Kommune har haft den største stigning i overførselsudgifterne på 8,1 procent, mens Allerød Kommune har haft et fald i udgifterne på 6,4 procent.
Der er ikke noget klart geografisk mønster i udviklingen, men generelt er det kommunerne rundt om København, der har oplevet nogle af de højeste stigninger i overførselsudgifterne.
(Artiklen fortsætter under kortet)
Ser man på overførselsudgifterne i forhold til indbyggertallet i 2021, er der markant forskel mellem kommunerne. I hver deres ende af skalaen havde Lolland Kommune mere end tre gange så høje udgifter pr. indbygger til overførsler som Gentofte Kommune.
I Gentofte var udgifterne 8.243 kroner pr. indbygger, mens tallet var 25.102 kroner pr. indbygger i Lolland Kommune. Rudersdal, Allerød og Hørsholm ligger tæt efter Gentofte, hvor alle kommuner havde udgifter til overførsler på under 9.000 kroner pr. indbygger.
Generelt er det de syd-og vestsjællandske kommuner, der havde de højeste udgifter til overførsler, mens især kommunerne nord for København havde de laveste udgifter.
Se alle kommuners udgifter til overførsler pr. indbygger i kortet herunder.
FAKTA – Sådan har vi gjort:
For hver kommune og for hele landet samlet har vi taget overførselsudgifterne i 2020 og 2021 fra Danmarks Statistiks Statistikbank REGK31. Vi har fulgt KL’s definition af overførselsudgifter, som kan findes her, under punktet overførsler. Tallene er trukket som nettodriftsudgifter fratrukket statsrefusion. Tallene for 2020 har vi opjusteret til 2021-PL med 0,9 procent.
Tallene for overførsler inkluderer også udgifter til forsikrede ledige.
For hver kommune har vi udregnet den procentvise ændring fra 2020 til 2021 samt den samlede ændring i tusinde kroner. De tal ses i det øverste kort.
Derefter har vi med udgangspunkt i tallene for 2021 fundet hver kommunes udgifter pr. indbygger ved at tage de samlede udgifter og dividere med kommunens folketal i januar 2021, som vi har fundet i Danmarks Statistiks FOLK1A. Udgifterne pr. indbygger kan ses i det nederste kort i artiklen.