Wammen viger ikke en tomme: Kommuner skal overholde økonomiske rammer

Del artiklen:
Finansminister Nicolai Wammen (S) mener ikke, at det er regeringens ansvar, at kommunerne har svært ved at få enderne til at mødes i den faseopdelte budgetproces. Når kommunerne indgår en aftale, så mener finansministeren, at den selvfølgelig skal holdes.
Finansminister Nicolai Wammen (S) mener ikke, at det er regeringens ansvar, at kommunerne har svært ved at få enderne til at mødes i den faseopdelte budgetproces. Når kommunerne indgår en aftale, så mener finansministeren, at den selvfølgelig skal holdes. - Foto: Skærmbillede, KØFs virtuelle konference

Nicolai Wammen fraråder klart kommunerne at overskride de økonomiske rammer i de årlige økonomiaftaler. “En aftale er en aftale,” siger han.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Finansminister Nicolai Wammen gav sig ikke en tomme, da han på kommunernes økonomiske topmøde skulle kommentere kommunernes problemer med at overholde service- og anlægsrammerne i den såkaldte faseopdelte budgetproces, hvor kommunerne hvert år fordeler den samlede økonomiske ramme.

“Jeg har en klar forventning om at kommunerne overholder den aftale, og derfor vil jeg slet ikke gå ind og spekulere i et andet scenarie. En aftale er en aftale, og det gælder for regeringen i forhold til kommunerne, og det gælder for kommunerne i forhold til regeringen,” siger Nicolai Wammen.

I det omfang at der er byrådsmedlemmer, som er nået frem til den analyse, at finansministeren ikke vil reagere på en overskridelse af servicerammen og blot leve med det, var finansministeren meget klar.

“Det vil være en meget dårlig analyse,” siger han.

Bundsgaard: Det bliver meget svært

Mens Wammen afviste, at flertallet bag udligningsreformen har et ansvar for, at den faseopdelte budgetproces er i krise på grund af den massive overfinansering af kommunerne, så var tonen en helt anden fra KL’s formand Jacob Bundsgaard.

“Udfordringen med udligningsreformen er, at den har sørget for, at der er finansiering til at løse de opgaver og indfri det råderum vi får. Men fordelingen af det råderum har man jo ikke forholdt sig til, og det er godt nok en svær diskussion vi står overfor i kommunerne,” siger Jacob Bundsgaard med henvisning til, at landets borgmestre er enige om, at der skal findes en ny proces for den såkaldte faseopdelte budgetproces, hvor borgmestrene skal fordele service- og anlægsrammen.

Læs også:
Arne Ullum på KØF: Udligningsdebatten er flyttet fra Christiansborg til KL-huset

Bundsgaard understregede, at kommunerne står overfor en meget vanskelig opgave:

“Det bliver vanskeligt, fordi der er masser af behov i alle kommuner, og det gør ondt hvis man ikke kan indfri de ønsker og drømme der er hos borgerne – for det er det vi er valgt til ,” siger Bundgaard, men understreger, at der ikke er noget godt alternativ til det nuværende aftalesystem.

KL-formanden ser dog et lyspunkt i, at borgmestrene i hans optik er helt enige om, at der skal findes en løsning.

“Det afsæt vi har er godt, fordi vi kiggede hinanden i øjnene i efteråret, og blev enige om på tværs af kommuner og alle de forskelle der at aftalesystemet som fundament for den frihed og fleksibilitet som kommunerne har brug for er det bedste. Og forudsætningen for det, er at vi kan overholde de aftaler, vi indgår.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her