Borgmestre: Nu skal der handling bag afbureaukratiseringen

Del artiklen:
Borgmester i Helsingør Kommune Benedikte Kiær (K) og borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit S. Hansen (S) vil gerne have handling bag de gode intentioner om mere frihed til kommunerne. Her ses de to borgmestre ved KØF i 2018.
Borgmester i Helsingør Kommune Benedikte Kiær (K) og borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit S. Hansen (S) vil gerne have handling bag de gode intentioner om mere frihed til kommunerne. Her ses de to borgmestre ved KØF i 2018. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I en diskussion på konferencen KØF var to af landets mest profilerede borgmestre klare i spyttet: Det er tid til at få handling bag de gode intentioner om afbureaukratisering.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Frikommuner og det evige ønske for afbureaukratisering skal omsættes til handling. Det var ønsket fra både borgmesteren i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær (K) og borgmesteren i Frederikshavn Kommune Birgit S. Hansen (S).

 “Jeg vil gerne på 98 kommuners vegne bøje i neon: Vi vil have en afbureaukratiseringsdagsorden, men vi vil allermest have, at der bliver leveret. Og vi skal nok bidrage til den,” sagde Birgit S. Hansen på gårsdagens paneldebat under Kommunaløkonomisk Forum (KØF).

For selvom der er langt mellem de to borgmestre i både politisk tilhørsforhold og geografi, så var de i store træk enige om, at en stærk dialog og tilliden mellem Christiansborg og kommunerne er afgørende for, at det i denne omgang skal lykkes at komme af med en del af det overflødige bureaukrati i kommunerne.

Til trods for at intentionen om at afbureaukratisere har været der i mange år, så er der ifølge Birgit S. Hansen endnu ingen der har lykkedes med at gøre noget konkret.

“Vi har et kæmpe ansvar for ikke i vores ideologiske kamp – og hvad det ellers er – at tabe hele den der dagsorden om at afbureaukratisere og regelforenkle. Det var Bertel Haarder der startede den for mange år siden og jeg har elsket ham lige siden for at starte den. Hvem har leveret? Ikke en hujende fis har leveret på den dagsorden,” sagde hun.

Og ifølge hendes kollega, Benedikte Kiær, så er løsningen ikke, at regeringen på Christiansborg stiller sig op og lover afbureaukratisering uden at have afstemt det med kommunerne.

“Der er et forventningspres fra borgerne om, at når man har en statsminister der stiller sig op i bedste sendetid i sin nytårstale og fortæller, at nu får vi en ny ældrelov uden at tage højde for, at ældrepleje i dag er sådan set fuldstændig infiltreret af sundhedsvæsnet, men nu får vi en ny ældrelov – ikke noget dokumentation af nævneværdig betydning, og det bliver meget bedre – jamen så passer det bare ikke med den virkelighed som vi står i, og vi har allerede masser af borgere som forventer, at nu er det sådan,” sagde hun ved samme debat.

Ifølge Benedikte Kiær er det derfor tid til, at Christiansborg og kommunerne skal stå tættere sammen, for at få skabt realistiske forventninger hos borgerne:

“Så vi skal prøve at finde ud af hvordan vi kan løse den her udfordring som vi står her og nu sammen – blandt andet ved mangel på arbejdskraft – ved at stå skulder ved skulder og så få afstemt forventningspresset. Fordi det der bare sker, det er at der bliver mere konflikt. Og det er bare ikke godt for borgerne, det er bare ikke godt for medarbejderne, og det er jo sådan set dem vi er til for. Så mit nødråb er, at vi er nødt til at have mere dialog og mere tillid, så vi kan finde frem til de rigtige løsninger”.

Minister: Opbakningen går begge veje

Indenrigs- og boligminister sagde under debatten, at han godt kan genkende billedet af, at der sommetider kan skabes nogle forventninger fra politikerne på Christiansborg, som ikke stemmer overens med den kommunale virkelighed.

“Jeg kan godt genkende billedet af, at man nogen gange i Christiansborgdebatten skaber nogle forventninger, som man også godt – hvis man kigger efter nede i tabellerne – kan se, at det kan måske ikke lade sig gøre, og det er sådan set lige meget hvilke af de store velfærdsområder det drejer sig om,” sagde han.

Han mener dog, at han forsvarer kommunernes selvstændighed og prøver på at skabe realistiske forventninger hos nogle af sine kollegaer, som presser endnu mere på, men at han har brug for borgmestrenes opbakning til det.

“Jeg har haft samråd, hvor jeg er blevet afkrævet mere detailstyring, og hvor – nu er Lars Krarup desværre stoppet – men han var altid venlig til at sende en SMS bagefter hvor han skrev: Godt at du holder ved, og godt at du forsvarer kommunerne og så videre. Så ved man i hvert fald at der er nogen, der har siddet og kigget med derude, når man har haft sådan et samråd,” sagde Kaare Dybvad.

Derfor opfordrer han alle landets borgmestre til at bakke op om politikerne på Christiansborg, hvis man skal undgå mere detailstyring og urealistiske forventninger fra slotsholmen.

“Hvis man skal sende noget ud til alle de gode borgmestre, så husk også at bakke op når vi forsvarer, for det er ikke den ros man får på Christiansborg altid. Der er noget psykologisk i, at man ved, at der sidder nogen og egentlig er enige i det,” sagde ministeren.

Intentionen er god nok, men forventninger skal følge med

Venstres politiske ordfører Sophie Løhde mener også, at afbureaukratisering kan komme kommunerne til gode, men at man skal passe på med hvilke forventninger, man stiller borgerne i udsigt. 

“Det vil jo være naivt hvis vi tror at vi kan stille vores medarbejdere, de pårørende og de ældre i udsigt at nu bliver der fremover overhovedet ikke noget bureaukrati, fordi vi skal have en ældrelov med nogle klare, tydelige værdier, og så kører bussen ellers derudaf. Der er jo fortsat behov for regler, og regler er jo ikke altid bare et onde,” sagde hun. 

Samtidig understregede hun, at intentionen for afbureaukratisering er bredt til stede på Christiansborg.

“Der er jo ikke nogen partier på Christiansborg, der går imod afbureaukratisering. Alle går jo ind for det. Og jeg tror ikke du vil finde nogen der siger: Jeg håber ikke vi lykkes med det. Selvfølgelig vil alle gerne lykkes med det, men vi er jo bare også nødt til som politikere at påtage os et ansvar – apropos hvad vi stiller i forventning til borgerne – hvad er det så, der kan lade sig gøre?,” sagde Sophie Løhde. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her