Tårnby Kommune har haft stor succes med ungeindsats

Del artiklen:
Ali Qais (V) fra Tårnby Kommune glæder sig over kommunens ungeindsats. Et projekt med 51 unge har nemlig fået over halvdelen i enten uddannelse eller arbejde.
Ali Qais (V) fra Tårnby Kommune glæder sig over kommunens ungeindsats. Et projekt med 51 unge har nemlig fået over halvdelen i enten uddannelse eller arbejde. - Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix (arkiv)

Tårnby Kommune har samlet sin ungeindsats, hvilket har fået en stor gruppe udsatte unge i arbejde og uddannelse. Nu vil kommunen indføre ordningen til alle unge med lignende profil.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Tårnby Kommune har succes med en ny tilgang til ungeudfordringen. Med indsatsen “Unge med Kant” er samtlige 51 unge, der var med i projektet, enten kommet i arbejde, uddannelse eller anden aktivitet. 

Det fortæller Henriette Krag, der er forvaltningschef i Tårnby Kommune i en video om ungeindsat til årets Kommunaløkonomiske Forum (KØF) her torsdag. 
“Vi mener jo, at successen har været rigtig stor. Det er unge mellem 15 og 20 år, der ikke havde faglige forudsætninger til at starte på en uddannelse,” fortæller borgmester Allan S. Andersen (S) til NB-Økonomi.

Hans byrådskollega Ali Qais (V), der er medlem af Tårnby Kommunes Børne- og Skoleudvalg, er helt enig.

“Indsatsen er en succes. Vi kan være rigtig glade for, at de unge kan komme videre med deres liv,” siger Ali Qais til NB-Økonomi. 

Han mener dog ikke, at den nuværende indsats er nok.

“Vi ville gerne have, at flere får den mulighed.”

Det kommer til at ske. Når det nuværende projekt udløber til sommer, så forlænges projektet nemlig til unge med udfordringer i hele kommunen. Det vurderes at koste kommunen én millioner kroner om året at køre indsatsen videre. Det nuværende projekt er finansieret af EU. 

Over halvdelen kom i arbejde eller i uddannelse

Tårnby Kommune har siden 2008 haft den samme udvikling, når det kommer til at få børn og unge i uddannelse og arbejde. De såkaldte NEET-borgere, som Danmarks Statistik kalder dem, som står for “Not in Employment, Education or Training”.
 
På grafen nedenfor kan man se, at niveauet ikke har udviklet sig. Der er år efter år omkring 400-500 ud af den samlede gruppe af unge mellem 16-24 år, som ikke kommer i hverken uddannelse eller i beskæftigelse. Det svarer til 11-12 procent af de unge. 

(Artikel fortsætter under graf)

null
Kilde: Danmarks Statistik

I videoen til KØF-konferencen kan man høre og se, at det er over halvdelen i projektet, som er kommet i enten arbejde eller ind på en ungdomsuddannelse.

“Vi har haft 51 unge igennem ‘Unge med Kant’, og 40 procent er i beskæftigelse, 20 procent er uddannelse. Der er ingen af dem, der ikke er i aktivitet,” oplyser Henriette Krag til KØF. 

Borgmester Allan S. Andersen fortæller, at det netop er den store procentdel af unge, som ikke var uddannelsesparate, der fik dem til at sadle om. 

“Vi skulle gøre noget ekstraordinært på det her område,” sige han. “Vi har derfor sat ekstra penge af til hele vejledningsdelen, så alle bliver vejledt til job og uddannelse.”

Én tilgangene har været, at alle ungetilbud skal samles ét sted. ‘Én indgang,’ som de kalder det.   
“Man bliver jo rigtig stolt i forhold til den indsats alle vores fantastiske medarbejdere har lavet,” siger borgmesteren.

Ali Qais tilføjer, at han glæder sig over, at man har formået at arbejde tværfagligt i kommunerne. 

“Det er et samarbejde mellem to udvalg. Arbejdsmarked- og beskæftigelsesudvalget samt Børne- og Skoleudvalget,” fortæller Ali Qais, der er medlem af begge udvalg. 

“Der er en helhedsorienteret indsats som man ikke skal gå fra jobcenter til ungecenter og psykolog. Nu er det hele samlet sammen til én samlet handleplan.”

Den nye ungeindsats bliver implementeret for alle unge med udfordringer fra sommeren 2022. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her