Arne Ullum på KØF: Udligningsdebatten er flyttet fra Christiansborg til KL-huset

Del artiklen:
Chefredaktør på NB-Økonomi, Arne Ullum, mener at borgmestrene står over for to umulige muligheder: Enten finder man et nyt system for den faseopdelte budgetprocess, eller også dropper man en stor del af det kommunale selvstyre.
Chefredaktør på NB-Økonomi, Arne Ullum, mener at borgmestrene står over for to umulige muligheder: Enten finder man et nyt system for den faseopdelte budgetprocess, eller også dropper man en stor del af det kommunale selvstyre. - Foto: Screenshot, KØFs virtuelle konference

Landets borgmestre står over for en svær opgave, når de skal blive enige om en ny model for budgetprocessen. Men hvis ikke det lykkes, risikerer det kommunale selvstyre at komme i en alvorlig krise. Det siger chefredaktør for NB-Økonomi på KØF.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Overfinansieringen af kommunerne har sat den faseopdelte budgetproces under massivt pres, og derfor skal landets borgmestre finde en ny model som alle kan skrive under på, ellers risikerer det kommunale selvstyre at komme under massivt pres.

Det siger chefredaktør for NB-Økonomi, Arne Ullum, på Kommunaløkonomisk Forum (KØF) torsdag.

Ifølge Arne Ullum viser efterårets budgetforhandlinger for budgetåret 2022, som endte med at alle kommuner skulle spare 0,4 procent i budgetterne, at den eksisterende proces i praksis er brudt sammen.

Læs også:
Budgetstriden: Alle kommuner skal spare 0,4 procent

Derfor skal landets borgmestre i samarbejde finde en ny løsning for den faseopdelte budgetproces, samtidig med at næsten alle kommuner gerne vil have udvidet deres andel af service- og anlægsrammen. Det betyder, at det er en næsten umulig opgave at udvikle den nye proces, siger Arne Ullum.

Men processen er afgørende for, at kommunerne overholder service- og anlægsrammerne fra økonomiaftalerne med regeringen. 

Og hvis ikke kommunerne kan blive ved med at holde økonomiaftalerne, så er alternativet for kommunerne langt værre, mener Arne Ullum.

Der er ifølge chefredaktøren ingen udsigt til, at Folketinget vil ændre udligningsreformen og den kraftige overfinansiering – hvilket finansministeren senere på mødet bekræftede.

Derfor vil det eneste mulige alternativ ifølge Ullum være, at regeringen vil skulle fastsætte service- og anlægsrammer for hver enkelt kommune, og det vil sætte en af de vigtigste brikker i det kommunale selvstyre ud af spil.

“Og så er vejen banet for de hedeste drømme på Christiansborg om, at man ikke alene kan målrette bevillingerne direkte til bestemte formål i kommuner – men man kan også sanktionere den enkelte kommune, hvis pengene ikke bliver brugt efter instruktionen fra Slotsholmen,” siger Arne Ullum.

Overfinansiering er roden til problemet

Ifølge Arne Ullum er kernen i budgetstriden, at kommunerne bliver overfinansieret fra Christiansborg, og at det skaber uligevægt mellem kommunernes indtægter og deres udgifter.

Det betyder, at kommunerne gerne vil bruge væsentligt flere penge end de har mulighed for indenfor service- og anlægsrammerne. Tidligere har der været overensstemmelse mellem kommunernes finansiering og deres service- og anlægsrammer, og så løste problemet sig selv.

Men med udligningsreformen overfinansieres kommunerne årligt med 6-7 milliarder kroner, og derfor står kommunerne i kø for at få lov til at bruge de ekstra penge.

Og ifølge Arne Ullum har politikerne på Christiansborg dermed skubbet konflikten om fordelingen af service- og anlægsrammerne fra Christiansborg til KL-huset.

Hvor hver enkelt kommune tidligere skulle kæmpe med at få indtægter og udgifter til at hænge sammen i budgetlægningen, så har de fleste kommuner i dag service- og anlægsrammen som den primære stopklods for udgifterne. Og derfor vil alle gerne hæve udgifterne.

Ifølge Arne Ullum, så skyldes det især at daværende social- og indenrigsminister Astrid Krag under præsentationen af udligningsreformen lagde vægt på, at ingen kommuner skulle sænke servicen. 

“Yderkommuner – som kom til penge med udligningsreformen – mener nærmest de har pligt til at rette deres service op – og de velhavende kommuner som tabte – ja de har ministeren ord for, at de ikke skal skære i servicen men bare tage af kassen eller sætte skatten op,” siger Arne Ullum.

Dermed mener han ikke, at politikerne på Christiansborg har taget det fornødne ansvar med udligningsreformen, fordi den varige overfinansiering flytter ansvaret til landets borgmestre, når de skal finde en ny proces for den faseopdelte budgetlægning.

Chefredaktøren tror på budgetsamarbejdet

Selvom Arne Ullum beskriver en ny proces for den faseopdelte budgetproces som en “umulig mulighed”, så tror han på, at kommunerne finder en løsning. Og det skyldes i høj grad, at alternativet er meget værre. 

“Alternativet kan i min analyse være så ødelæggende for det kommunale selvstyre og styringen af velfærdssamfundet – at man faktisk ikke kan udelukke, at det vil lykkes borgmestrene at blive enige om en ny budgetproces,” afslutter chefredaktør Arne Ullum. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her