Statsministeren presset til sundhedsreform: Forhandlinger kommer i første kvartal

Del artiklen:
Statsministeren er blevet presset til at fremlægge en sundhedsreform allerede i første kvartal midt i en pandemi. Det er det stik modsatte af, hvad hun fortalte danskerne i sin nytårstale, hvor hun lagde sig fast på, at tiden ikke var til store forandringer i sundhedsvæsenet.
Statsministeren er blevet presset til at fremlægge en sundhedsreform allerede i første kvartal midt i en pandemi. Det er det stik modsatte af, hvad hun fortalte danskerne i sin nytårstale, hvor hun lagde sig fast på, at tiden ikke var til store forandringer i sundhedsvæsenet. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Regeringen er blevet presset til forhandlinger om en sundhedsreform allerede i første kvartal. Det kom frem til dagens hasteforespørgsel, hvor Statsministeren nu går imod sin egen nytårstale.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Statsminister Mette Frederiksen (S) er vendt 180 grader i onsdagens hasteforespørgsel om en ny sundhedsreform. Nu kommer forhandlingerne allerede i første kvartal 2022, fortæller statsministeren fra Folketingets talerstol onsdag. 

I nytårstalen talte hun om eller kun om et sundhedsudspil, som ville komme, når Danmark ikke længere “står midt i en svær pandemi”. Tiden er nemlig ikke til store forandringer i sundhedsvæsenet, måtte man forstå på statsministeren. 

Men nu har piben fået en anden lyd. 

“Vi vil derfor præsentere vores udspil til en sundhedsreform og indkalde til forhandlinger her i det første kvartal af det år, der lige er gået i gang,” sagde Mette Frederiksen så snart, hun trådte op på talerstolen. 

Faktisk kom statsministeren med to væsentlige indrømmelser. Udover forhandlingsstarten i første kvartal, så imødekom statsministeren også en kritik fra Radikale Venstre af, at regeringens ambitionsniveau var for lavt, da hun pludseligt talte om en “sundhedsreform” fremfor bare en “sundhedsaftale”.

Skiftet kommer efter et hårdt pres fra ikke blot blå blok, som står bag hasteforespørgslen, men også efter flere støttepartier har presset på for at komme i gang med forhandlingerne om sundhed. Radikale Venstre udtalte til NB-Økonomi i forrige uge, at partiet var uenig med regeringen om at vente med en reform.

“Jeg synes, at når nu regionerne har udtalt sig så positivt om en sundhedsreform midt i en pandemi, gør det jo, at det er endnu mere aktuelt at presse på,” understregede Christina Thorholm, som er sundhedsordfører for Radikale Venstre.

Radikale Venstre er dog endt med at gå med et-parti-regeringen i en vedtagelsestekst frem for blå blok, da regeringen er gået med til at få sat forhandlingerne i gang inden for det første kvartal i år.

Læs også:
Flertal uden om regeringen for sundhedsreform

Statsministeren lægger op til et bredt forlig. Hun begrunder det med, at det er et område, som mange danskere går op i, så der er behov for en bred aftale hen over midten.

Venstre stoler ikke på, at forhandlingerne rent faktisk kommer

Martin Geertsen, som er sundhedsordfører for Venstre og medlem af Region Hovedstaden frygter, at regeringen igen udskyder en reform. Det er nemlig ikke første gang, at regeringen har lovet et reformudspil i denne valgperiode. 

“Kan vi regne med det?” spørger Martin Geertsen retorisk statsministeren, da han får lejlighed til at stille hende spørgsmål i Folketingssalen. 

Senere spørger han sundhedsminister Magnus Heunicke om det samme:

“Kan sundhedsministeren garantere, at Folketingets partier bliver indkaldt til forhandlinger om en robustgørelse af det danske sundhedsvæsen i første kvartal 2022 uanset omstændighederne?”

Sundhedsministeren understreger igen, at regeringen vil invitere bredt til forhandlingerne, så hurtigt som muligt. 

“Vores mål er helt klart at invitere så hurtigt som vi overhovedet kan se, at der er luft til det fra vores styrelser i vores sundhedsvæsen,” siger Magnus Heunicke og tilføjer: 

“Det er der i det her kvartal, vi er inde i nu i 2022.”

Den information, at både styrelser og sundhedsvæsen har tid netop nu i første kvartal 2020, kom dog ikke frem i nytårstalen for 12 dage siden. 

“Når vi står midt i en svær pandemi, er tiden ikke til at gennemføre store forandringer i sundhedsvæsnet,” sagde Mette Frederiksen i sin tale 1. januar 2022. 

Nu er tiden så inde alligevel, kan man høre i hasteforespørgslen første halve time.   

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her