Se kortet: Så mange kan gå på Arne-pension i 2022 i din kommune

Del artiklen:

Andelen af borgere i alderen 63-66 år, der indtil nu har fået bevilget Arne-pension i 2022 er størst i Vest- og Nordjylland. Det kan presse manglen på arbejdskraft yderligere.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Morsø Kommune topper listen over, hvor stor en andel af deres borgere i alderen 63 til 66 år, der allerede nu har fået bevilget ret til Arne-pension i 2022. Det er 7,7 procent af indbyggerne i aldersgruppen, som har indtil nu har fået bevilget ret til tidlig pension i år, som er det, “Arne-pension” bliver kaldt officielt. Det viser helt nye tal fra Beskæftigelsesministeriet. 

Men Morsø Kommune er ikke den eneste kommune i landet, som har en så stor andel af borgere, der har fået bevilget retten til tidlig pension. Store dele af Nord- og Vestjylland ligger på over fem procent. I Brønderslev er det 6,3 procent af borgerne mellem 63-66 år, som har fået bevilget Arne-pension. Det bekymrer borgmesteren i kommunen. 

“Jeg kan kun sige, at det jo er skadeligt, at man sender flere uden for arbejdsmarkedet, når vi har brug for arbejdskraft,” fortæller Mikael Klitgaard (V), der er borgmester i Brønderslev Kommune.
Der er i alt 10.888 borgere, som har fået bevilget tidlig pension i aldersgruppen 63 til 66 år. Fordeler man dem på de enkelte kommuner, svarer det til at mellem 1,4 og 7,7 procent af samtlige borgere i aldersgruppen kan få Arne-pensionen. Vælger alle, som har fået bevilget  den nye pensionsløsning rent faktisk at gå på pension, kan flere yderkommuner derfor se frem til en mindre arbejdsstyrke end hidtil.

“Vi er jo kede af at få for mange ud af arbejdsmarkedet. Vi vil egentlig hellere have  flere på arbejdsmarkedet,” siger Mikael Klitgaard, der hellere så en løsning, hvor man gik på deltid i stedet for at forlade arbejdsmarkedet helt.

At man har fået bevilget tidlig pension betyder dog ikke, at man nødvendigvis vælger det. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har i skrivende stund ikke vendt tilbage på NB-Økonomis henvendelse, men udtaler i en pressemeddelelse, at retten i stedet kan give en vished til borgerne om, at hvis de på et tidspunkt har brug for det, så kan de få det.

“De har nu ro i maven. Hvis knæene driller mere eller hovedet bliver for tungt om morgenen, så har de vished om, at de kan gøre brug af deres ret med et par måneders ventetid,” siger han. 

Gentofte er den kommune i landet, hvor færrest ud af aldersgruppen har fået ret til tidlig pension.

 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her