Tre professorer: Sundhedsreform skal søsættes nu

Del artiklen:
Jens Lundgren, professor på Rigshospitalet, vurderer at man ikke skal udskyde en sundhedsreform igen. Det er hårdt tiltrængt med en reform på hospitalerne, mener han.
Jens Lundgren, professor på Rigshospitalet, vurderer at man ikke skal udskyde en sundhedsreform igen. Det er hårdt tiltrængt med en reform på hospitalerne, mener han. - Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix (arkiv)

Tre professorer indenfor sundhed er ikke i tvivl: Man kan godt lave en sundhedsreform under coronapandemien. Dermed undsiger de statsministeren.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Tre uafhængige sundhedseksperter er enige om, at man godt kan lave en sundhedsreform nu, selvom vi står en coronapandemi. Faktisk er det bydende nødvendigt med en reform, mener de. Deres sundhedsfaglige vurdering står i stærk kontrast til statsministerens nytårstale. 

I nytårstalen sagde Mette Frederiksen: 

“Når vi står midt i en svær pandemi, er tiden ikke til at gennemføre store forandringer i sundhedsvæsnet. Men så snart det bliver muligt, vil vi fremlægge et sundhedsudspil.”

Men der er ikke nødvendigvis et sundhedsfagligt belæg for Mette Frederiksens udmelding. NB-Kommune har spurgt tre sundhedseksperter, om de er enige med statsministeren i, at tiden ikke er til store forandringer som en sundhedsreform på nuværende tidspunkt under coronapandemien.

“Nej, det er jeg faktisk ikke,” siger Jes Søgaard, som er professor og sundhedsøkonom på Syddansk Universitet, og fortsætter:
 
“Meget af det, man skal have lavet (i en reform red.) er nemlig uden for sygehusene. Covidpresset er jo meget på sygehusene, men der skal også gøres andre ting.”

“Hvis man virkelig ville det her, så kunne man jo have haft to sundhedsministre”

Jes Søgaard, professor ved Syddansk Universitet

Jes Søgaard bakkes op af Jakob Kjellberg, der er professor i sundhed hos VIVE – Det Nationale Forsknings- og analysecenter for Velfærd.
“Den dagsorden er for vigtig til, at man kan lægge den til side. Det begynder faktisk at brænde lidt på med, at vi får lavet nogle reformer i og omkring sundhedsvæsenet,” siger Jakob Kjellberg, og fortsætter:

“Det er jo ikke en ny dagsorden. Altså for pokker, den har jo snart kørt i mange år. Eller i hvert fald siden Sophie Løhde var minister (2015, red.). Det er jo immervæk nogle ministre siden.”

Kendt professor: Lad være med at udskyde arbejdet

Professor og overlæge Jens Lundgren fra Rigshospitalet har stået i orkanens coronaøje på hospitalet i snart to år. Han har derfor en stor viden om ikke blot pandemien, men også erfaring med, hvor presset sundhedspersonalet er.

Derudover er han en del af regeringens ekspertgruppe, der skal rådgive om den langsigtede strategi for at genåbne Danmark. Han mener også, at man godt kan tage hul på en sundhedsreform nu.

“Det skal virkelig tages alvorligt. Det skal man ikke udskyde, det skal man håndtere. Det ville enhver leder gøre, når de var klar over, at der var et problem i en så stor og vigtig serviceorganisation i samfundet,” siger Jens Lundgren.

De tre eksperter er enige med Danske Regioner i, at man godt kan gå i gang med en sundhedsreform nu, selvom der stadigvæk er en pandemi.

Læs også:
Danske Regioner uenig med statsministeren: Vil have sundhedsreform nu

Regeringen har holdt lange ‘sundhedssomre’
Regeringen har haft flere chancer for at komme i sving med en sundhedsreform. Regeringen overtog magten i sommeren 2019, men Danmark lukkede først ned på grund af covid-19 i marts 2020. Siden 2020 har der været ro på coronaen i halvåret fra sommer til efterår. Alt i alt har regeringen misset tre somre og tre efterår til at få lavet en sundhedsreform, uden at fremlægge en sundhedsfaglig forklaring på at udskyde den.

“Det er med fuld erkendelse af, at corona tager noget tid. Men der var jo også den seneste sommer, og der kommer en sommer igen, hvor corona jo glider lidt af radaren,” siger Jakob Kjellberg.

Det er derfor nærliggende at tro, at der igen vil være tid til reformarbejdet fra maj 2022 til november 2022.

Jes Søgaard synes, at man skulle være kommet i gang for længe siden og siger:

“Det er simpelthen fordi, at de politisk ikke gider at interessere sig for det. Også fordi, at det ikke bliver let.”

Jens Lundgren er enig i, at man godt ville kunne gå i gang med arbejdet på en sundhedsreform, der kommer netop en mere stille periode, hvad angår pandemien, om få måneder.
“Der er selvfølgelig et enormt stort efterslæb, fordi der er nogle planlagte operationer, der skal hentes ind. Men det er jo ikke et argument for at lade være med at omstrukturere. Hvis der er et problem, så skal man jo omstrukturere,” slår Jens Lundgren fast.

Jakob Kjellberg fra VIVE understreger, at man ikke engang behøver at starte fra et blankt stykke papir.

“Meget af reformarbejdet har jo ligget der længe. I den forrige regering faldt det på nedlæggelse af regionerne, som sådan set ikke var selve indholdet af det, som reformen handlede om. Det var mere en politisk positionering. Men indholdet i den øvrige del af reformen var sådan noget, man godt kunne arbejde videre med,” siger Jakob Kjellberg.

Professor: Vi savner noget til kommunerne  
Sundhedsøkonomen Jes Søgaard går længere i sin kritik af regeringen. Han mener, at opgaven med en sundhedsreform kan løses ved at udpege en egentlig sundhedsminister til opgaven. Han mener, at hele problemet er opstået, fordi sundhedsministeren mest er optaget af corona. 

“Grundlæggende er det fordi, Magnus Heunicke interesserer sig for covid-19 og ikke ret meget andet,” siger Jes Søgaard og fortsætter:

“Hvis man virkelig ville det her, så kunne man jo have haft to sundhedsministre. Så kunne Magnus have være covid-minister, og så kunne der have været en anden, der havde været sundhedsminister. Det kunne man sagtens.”

Den løsning kan give en udfordring på mangel på embedsmænd, men Jes Søgaard mener, at man så kunne have startet med at få iværksat noget udredningsarbejde. 
Udredningsarbejde svarer ifølge Jes Søgaard til det, nogle kalder kvalitetsplanen. Det er kort sagt en kortlægning over, hvilke opgaver, der løses bedst hvor. Dernæst skal der styr på økonomien til blandt andet kommunerne.

“Vi savner noget til kommunerne. Kommunerne kan ikke bare blive ved med at overtage behandler- og udredningsopgaver, uden at få en eller anden form for finansiering af det,” siger Jes Søgaard. 

Nærhospitaler skal på plads

Ifølge Jes Søgaard skal sundhedshuse eller nærhospitalerne på plads. Navnet er ikke så vigtigt, mener han, men hælder dog mest selv til ordet sundhedshuse. Her kommer der nemlig både til at skulle sættes nogle anlægsopgaver i gang, men der skal også ses på finansieringen af driften.
 
Selvom regeringen i efteråret 2021 præsenterede et udspil om nye nærhospitaler, så har regeringen endnu ikke lagt sig fast på hverken indhold eller finansiering af driften.

Ifølge Jes Søgaard kunne regeringen sagtens på nuværende tidspunkt have fået sat tre tiltag på skinner: Nærhospitalerne, finansieringen til kommunerne og en ekstra sundhedsminister.

“De tre ting kunne man sagtens have sat i gang. Det kan jeg simpelthen ikke forstå, man ikke gør. Der er jo socialdemokrater nok, så man kunne jo udnævne en ny sundhedsminister.” 
Danske regioner og KL har som været ude med lignende kritik af regeringen for nøl på sundhedsområdet. Begge organisationer mener, at man også godt kunne igangsætte reformarbejdet nu. Direktøren i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm har ligeledes peget på reformer som løsningen i en artikel i Politiken.

At regeringen nøler på sundhedsområdet ser derfor ikke ud til at bygge på sundhedsfaglige anbefalinger. På onsdag 12. januar 2022 skal regeringen i stedet stå på mål under en hasteforespørgsel i Folketinget for sin politiske beslutning om at udskyde en sundhedsreform endnu engang.

Radikale Venstre har til NB-Kommune oplyst, at partiet på baggrund af Danske Regioners udmelding også bakker op om at få en sundhedsreform nu. Dermed er der et flertal uden om regeringen for at rykke nu.

Læs også:
Flertal uden om regeringen for sundhedsreform

Blå blok bestående af V, K, DF, NB og LA har indkaldt statsministeren og sundhedsministeren til hasteforespørgslen på onsdag 12. januar om den udeblevne sundhedsreform. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke vil ikke på nuværende tidspunkt kommentere på hverken sundhedseksperternes, KL’s eller Danske Regioners kritik.  Han henviser i stedet til hasteforespørgslen på onsdag.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her