Flertal uden om regeringen for sundhedsreform

Del artiklen:
Sofie Carsten Nielsen (t.v.), partileder for Radikale Venstre, står med de afgørende mandater, når det kommer til at presse regeringen til at få en sundhedsreform igangsat nu. Regeringen ønsker på nuværende tidspunkt at udsætte den.
Sofie Carsten Nielsen (t.v.), partileder for Radikale Venstre, står med de afgørende mandater, når det kommer til at presse regeringen til at få en sundhedsreform igangsat nu. Regeringen ønsker på nuværende tidspunkt at udsætte den. - Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix (arkiv)

Der tegner sig et flertal uden om regeringen til en sundhedsreform. Radikale Venstre står med de afgørende mandater til forandring i sundhedsvæsenet.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Det har givet chokbølger gennem sundheds-Danmark, at statsministeren i sin nytårstale afviste at iværksætte arbejdet med en sundhedsreform midt i en pandemi. Men nu tegner der sig et flertal uden om regeringen bestående af blå blok og Radikale Venstre til få gang i arbejdet med at omstrukturere sundhedsvæsenet.

Kommunernes Landsforening (KL), Danske Regioner og flere sundhedseksperter er uenige med regeringen i, at man ikke kan gå gang med reformarbejdet, mens der er corona. Blå blok med partierne V, K, DF, NB og LA har indkaldt både statsministeren og sundhedsministeren til en hasteforespørgsel om emnet på onsdag 12. januar 2022. 

“Vil statsministeren redegøre for, hvornår regeringen vil indkalde til forhandlinger om en sundhedsreform med henblik på at gøre det danske sundhedsvæsen mere robust, henset til at statsministeren annullerede forhandlingerne i 2021?,” spørger partierne i oplægget til den kommende hasteforespørgsel.

Og nu melder Radikale Venstre sig også blandt dem, der vil have sundhedsreformarbejdet i gang nu. 

“Vi er jo reformorienteret. Så på den måde taler det jo ind i vores mindset,” slår Christina Thorholm fast, der er fungerende sundhedsordfører for Radikale Venstre. 
Så I er uenige med statsministeren i, at reformen ikke kan laves nu? 
“Ja!,” lyder det fra Christina Thorholm.

Danske Regioners holdning er vigtig for Radikale
Det er blandt andre Danske Regioners holdning til, at man godt kan gennemføre en sundhedsreform nu på trods af en pandemi, der er med til at overbevise Radikale Venstre.

Læs også:
Danske Regioner uenig med statsministeren: Vil have sundhedsreform nu

“Jeg synes, at når nu regionerne har udtalt sig så positivt om en sundhedsreform midt i en pandemi gør det jo, at det er endnu mere aktuelt at presse på,” understreger Christina Thorholm. 

Sundhedsordføreren tilføjer, at hun også har set KL-formand Jacob Bundsgaard udtale, at kommunerne har kæmpet kampen om en ny sundhedsreform i de seneste ti år. Hun mener ikke, at det bør udsættes yderligere. Man aner jo reelt ikke, hvornår pandemien er ovre. 

“Vi har jo også erfaret, at nu har vi én variant (coronamutation, red.), og vi kan få en variant mere til næste vinter. Så det kan jo blive udskudt på en meget lang bane,” siger Christina Thorholm. 

Radikale Venstre har dog ikke i skrivende stund fået diskuteret i deres gruppe, om de vil gå med blå blok, så de kan stemme for et flertal for en sundhedsreform uden om regeringen. NB-Kommune afventer svar fra Christina Thorholm, om det bliver tilfældet. Men én ting vil hun dog gerne slå fast: 

“Vi er klar til at lægge et pres på at få arbejdet med en sundhedsreform.”

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her