Danske Regioner uenig med statsministeren: Vil have sundhedsreform nu

Del artiklen:
Stephanie Lose (længst til højre), formand for Danske Regioner, flankeret af stats- og sundhedsmisteren ved et pressemøde i december. Nu melder Danske Regioner ud, at man på trods af pandemien har overskud til at få sparket en sundhedsreform i gang.
Stephanie Lose (længst til højre), formand for Danske Regioner, flankeret af stats- og sundhedsmisteren ved et pressemøde i december. Nu melder Danske Regioner ud, at man på trods af pandemien har overskud til at få sparket en sundhedsreform i gang. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (arkiv)

Statsminister Mette Frederiksen udskød i sin nytårstale arbejdet med en sundhedsreform. Men det reformarbejde skal i gang nu. Og det bliver mere og mere påtrængende, mener Danske Regioner.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde i sin nytårstale, at tiden ikke er inde til store forandringer i sundhedsvæsenet midt i en corona-pandemi. Men Danske Regioner melder nu ud, at de som sygehusenes talerør mener, at det haster med at komme i gang med et udspil til sundhedsreform. Det skriver NB-Kommune.

“Vi er rigtig ærgerlige over, at det her arbejde ikke for alvor blev sat i gang så snart, at det første pusterum kom i coronapandemien. Jeg synes, at der er gået for lang tid med det nu,” siger formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V), som også er regionrådsformand for Region Syddanmark. 

En sundhedsreform er endnu engang blevet aktuel, da statsministeren i sin nytårstale klart og tydeligt fortalte danskerne, at der ikke kommer en sundhedsreform lige foreløbig på grund af pandemien.

Mette Fredriksens passivitet i forhold til sundhedsreform huer heller ikke Kommunernes Landsforening. KL har i Berlingske været ude med en omfattende kritik af regeringen for nøl. Og  nu melder Danske Regioner sig også med kritik. 

Et spørgsmål er, om sundhedsvæsenet – og dermed Danske Regioner – virkelig er for presset af corona til at kunne håndtere en sundhedsreform på nuværende tidspunkt. Det er regionerne, der har hånden på kogepladen, når det kommer til coronaen. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at organisationen er så uenig med statsministeren.

“Det her er vigtigt at adressere, selv i en situation, hvor vi er presset. En national sundhedsaftale er en del af løsningen på, hvordan vi fremtidssikrer vores sundhedsvæsen,” understreger Stephanie Lose over for NB-Kommune og fortsætter:

“Derfor synes vi jo, at det er nu her, hvor man har rigtig travlt på sygehusene og ude i regionerne med at håndtere covid-19, at man skal lave arbejdet på Christiansborg.”

KL og Danske Regioner i sundhedsmæssig rettidig omhu
Stephanie Lose fortæller, at Danske Regioner – sammen med KL og medarbejderorganisationerne i sygehussamarbejdet – har haft et fælles opråb til regeringen om nødvendigheden af en sundhedsplan. Det opråb fandt sted allerede før pandemien.

“Vi syntes, at det var vigtigt, at de kom i gang. På det tidspunkt var tiden gået fra valget i juni 2019 og frem til februar 2020, uden der rigtig var sket noget, og uden der var lavet en tidsplan,” siger Stephanie Lose til NB-Kommune, og bemærker:

“De skulle se at komme i gang.”

Men har regionerne overhovedet overskud til at lave en sundhedsreform?

“Ja, det har vi. Det er vi også nødt til at have. Det er jo ikke sådan, at vi bare kan sige puha, nu blev corona mere hverdag og ikke så akut, så er der ikke nogen problemer i sundhedsvæsenet,” siger hun.
Ville I have tid til arbejdet og høringssvar, nu hvor I står midt i en pandemi? 
“Vi giver på daglig basis høringssvar til alt muligt andet i forvejen, og det her er en topprioritet for regionerne. Men også fra kommunerne, ved jeg, for vi har et rigtig tæt samarbejde med kommunerne om det her. Det er en hjørnesten i, hvad der skal til for at fremtidssikre os,” siger Stephanie Lose.

Frygt for at opgaven syltes igen 
Stephanie Lose frygter, at en sundhedsreform bliver endnu et valgoplæg, så sundhedsvæsenet må vente endnu længere på at blive sikret ordentligt for fremtiden.
“Vi har et sundhedsvæsen som i syv-otte år har ventet på nogen af de løsninger, som alle ved, der skal til for at fremtidssikre sundhedsvæsenet. Det duer ikke. Vi bliver simpelthen nødt til at komme i gang,” siger formanden for Danske Regioner.

Hasteforespørgsel i Folketinget

På onsdag 12. januar har blå blok bestående af V, K, DF, NB og LA indkaldt statsministeren og sundhedsminister Magnus Heunicke til hasteforespørgsel om problematikken med manglende forhandlinger om en ny sundhedsreform. 

Partierne ønsker svar på følgende spørgsmål: 

»Vil statsministeren redegøre for, hvornår regeringen vil indkalde til forhandlinger om en sundhedsreform med henblik på at gøre det danske sundhedsvæsen mere robust, henset til at statsministeren annullerede forhandlingerne i 2021?«

Sundhedsminister Magnus Heunicke har meddelt NB-Kommune via en pressemedarbejder, at han ikke vil kommentere på kritikken. Han henviser i stedet til den kommende hasteforespørgsel.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her