Borgmestre: Christiansborg skal holde nallerne i ro

Del artiklen:
Det er vigtigt at regeringen og folketinget kan holde sig i baggrunden, når de første møgsager i kommunerne vil ramme. Ellers bliver det umuligt at få frikommunerne i praksis. Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavns Kommune forklarer, at tillid til de ansatte er afgørende. Her står hun til et pressemøde med skatteminister Morten Bødskov (S) og statsministeren i baggrunden.
Det er vigtigt at regeringen og folketinget kan holde sig i baggrunden, når de første møgsager i kommunerne vil ramme. Ellers bliver det umuligt at få frikommunerne i praksis. Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavns Kommune forklarer, at tillid til de ansatte er afgørende. Her står hun til et pressemøde med skatteminister Morten Bødskov (S) og statsministeren i baggrunden. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)

Christiansborg skal stoppe med at blande sig, hvis frikommuner skal være en succes. Det gælder også, når de første møgsager rammer deres bord.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Hvis Christiansborg kan blive enige om en aftale om afbureaukratisering og frikommuner, så er meldingen entydig klar fra kommunerne: Christiansborg skal udvise tillid og sætte sig på hænderne – også når de dårlige mediehistorie begynder at pible frem.

“Jeg tror næppe, at Folketinget bare vil slippe tøjlerne. Jeg hejser bare et lille opmærksomhedspunkt. Jeg tror næppe, at de vil sætte os fuldstændig fri, det lyder godt, men det tror jeg næppe,” siger en skeptisk Benedikte Kiær (K), som er borgmester i Helsingør og frikommune, når det gælder daginstitutionsområdet. 
Hun tror især, at ældreområdet bliver svært for Christiansborg at holde sig fra, da det også griber ind i sundhed og handicapområdet. 

“Hvis de (Christiansborg, red.) virkelig vil prøve at rydde pladen, så skal de også kunne sige tillid. Nemlig til at dem, der arbejder med det og er optaget af dagsordenen om afbureaukratisering,” siger Birgit S. Hansen (S), der er borgmester i Frederikshavn Kommune.

I Esbjerg Kommune kender de godt til det dilemma, som Birgit S. Hansen skitserer. Tidligere har det nemlig været sådan, at hvis der kom en dårlig mediesag, så ville Christiansborg reagere med ny lovgivning for at undgå det fremover. Men ude i kommunerne skal de også stoppe med at bureaukratisere, så snart der opstår en fejl.

“Det skal man jo vænne sig til rundt omkring i byrådene i landet, hvor man skal slippe rattet og overlade det til de fagprofessionelle. Men det skal man jo også på Christiansborg,” understreger Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg.

 

Læs også:
Analyse: Historisk forslag om afbureaukratisering

Kommunerne skal sidde på hænderne sammen med Christiansborg

“Den pagt, Christiansborg og kommunerne må lave med hinanden, er, at vi i fællesskab må holde nallerne væk,” siger Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune, og fortsætter:

“Christiansborg skal lade være med at komme med de her pludselige forandringer, fordi de får en klage. Men det er vigtigt at sige, at kommunerne har et mindst lige så stort ansvar.”
 
Hun fortæller, at hun som frikommune på folkeskoleområdet har oplevet, at der var en skole, som har lavet skoledagene kortere. Pludselig var der nogle forældre, der skrev til hende, fordi de var vrede og frustreret over, at nu passede busserne ikke længere til skoletiden. 

“Det nemmeste for mig havde jo været at sige, at det også er for dårligt, det må vi få rettet op på,” siger Christina Krzyrosiak Hansen. “Men meningen er jo, at det ikke er mig som borgmester, der skal fikse det, de skal finde en løsning lokalt. Det meddelte jeg forældrene. Det blev jo løst. Den måde de har løst det på, gør jo, at de har enormt stort ejerskab til den. De er stolte over den løsning, de har fundet.”

I Middelfart har man været frikommune på ældreområdet. Her har man også skulle holde tungen lige i munden for ikke at blande sig for meget. Men de har også været spændte på, om Christiansborg kunne holde sig væk. 

“Det er en kunst at holde fingrene væk. Indtil videre har det jo fungeret, så det håber jeg, vi kan holde fast i,” siger Johannes Lundsfryd Jensen (S), der er borgmester i Middelfart Kommune. 

Han bakkes op af Christina Krzyrosiak Hansen:
 
“Så det er ikke kun Christiansborg, der skal styre sig selv, det skal vi kommuner også,” siger hun. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her