OECD: Lad kommunerne flytte overskud mellem budgetår

Del artiklen:
OECD anbefaler nu Finansminister Nicolai Wammen (S) og de øvrige medlemmer af Folketinget at øge fleksibiliteten i budgetloven, så kommunerne kan overføre overskud fra et budgetår til et andet.
OECD anbefaler nu Finansminister Nicolai Wammen (S) og de øvrige medlemmer af Folketinget at øge fleksibiliteten i budgetloven, så kommunerne kan overføre overskud fra et budgetår til et andet. - Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

OECD anbefaler i ny rapport, at kommunerne skal kunne flytte overskud fra et budgetår til et andet for at øge kommunernes fleksibilitet.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Det vil være økonomisk fordelagtigt for Danmark, hvis man lempede budgetloven, og blandt andet gav kommunerne mulighed for at overføre overskud fra et budgetår til et andet.

Sådan lyder en af mange anbefalinger i OECDs landerapport for Danmark, som netop er blevet offentliggjort af Finansministeriet.

Den internationale organisation OECD, der har til formål at fremme økonomisk udvikling og verdenshandel på tværs af 38 velstillede demokratiske lande med markedsøkonomi, har gennemgået de overordnede tendenser i dansk økonomi. På den baggrund er de kommet med en lang række anbefalinger.

Overordnet vurderer OECD, at den danske økonomi er sund, og at vi har klaret os godt igennem coronakrisen med et af de mindste underskud på de offentlige finanser blandt alle OECD lande. Over en længere årrække er væksten fornuftig, og produktiviteten er blandt de højeste i OECD landene.

Danmark får særligt ros for at være helt i top, når det gælder digitalisering, hvor både det offentlige, det private og arbejdsmarkedet er blandt de bedst stillede til at håndtere digitaliseringen blandt alle OECD lande.

Gør budgetloven mere fleksibel

Ifølge landerapporten, så skal en lille og åben økonomi som den danske udvise særlig finansiel forsigtighed. Derfor får budgetloven ros for, at den har reduceret kommunernes overforbrug, og holder dansk økonomi i skak.

Men med den nuværende udformning mener OECD, at budgetloven er for ufleksibel. Derfor mener organisationen, at der vil være fordele ved at give blandt andet kommunerne større budgetmæssig fleksibilitet.

Konkret er anbefalingen, at kommunerne skal kunne overføre overskud mellem budgetårene for at kunne reagere hensigtsmæssigt på den specifikke timing af lokale udfordringer.

Netop overførslen af overskud mellem budgetår har flere gange været til debat. Det skete for eksempel, da kommunerne i forbindelse med regnskabet for 2020 – hvor man på serviceudgifterne havde et betydeligt mindreforbrug – gerne ville have lov til at kunne bruge pengene i 2021 i stedet.

Sænk underskudsgrænse

Desuden anbefaler OECD kraftigt, at fordi Danmark over de kommende 15-20 år vil opleve en stor udgiftsstigning til ældre – samtidig med at arbejdskraften falder – så må man omstille sig på, at man må have en periode med underskud på de offentlige finanser. 

Fordi udgiften til de mange flere ældre og den faldende arbejdskraft er en midlertidig udfordring, så mener OECD, at det vil være økonomisk forsvarligt at finansiere en del af de ekstra udgifter gennem låntagning. Derfor anbefaler organisationen specifikt, at man udvider budgetlovens grænser til at tillade et strukturelt underskud på en procent af Danmarks BNP. 

I dag tilsiger budgetloven, at staten maksimalt må have et strukturelt underskud på 0,5 procent af BNP. En større fleksibilitet i budgetloven vil ifølge OECD gøre Danmark bedre rustet til at håndtere udfordringerne i de kommende 15-20 år, som af vismændene bliver kaldt hængekøjeårene. 

Fordi dansk økonomi er overholdbar på lang sigt, så mener OECD, at dansk økonomi stadig vil være stærk på lang sigt, selvom man tillader en periode med underskud og lånefinansiering på mellemlang sigt. 

Anbefalingen om at udvide budgetlovens underskudsgrænse ligger helt i tråd med tidligere anbefalinger fra vismændene fra Det økonomiske råds sekretariat (DØRS) og Nationalbanken, der har nogenlunde samme begrundelse for at udvide grænsen.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her