Stor forskel i indvandreres beskæftigelse på tværs af kommuner

Del artiklen:

På tværs af kommuner varierer beskæftigelsesfrekvensen for ikke-vestlige indvandrere fra 48 procent til 72 procent, viser nye tal.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Mellem kommunerne er der stor forskel på, hvor mange ikke-vestlige indvandrere, der er i beskæftigelse, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I enkelte kommuner er under halvdelen af ikke-vestlige indvandrere mellem 16 og 66 år i beskæftigelse, mens tallet i andre kommuner er over 70 procent, og dermed ligger tæt på beskæftigelsesfrekvensen for personer med dansk oprindelse.

Beskæftigelsesfrekvensen er et tal for, hvor mange personer i en bestemt gruppe, der er i arbejde ud af den samlede gruppe, og tæller både personer i og uden for arbejdsstyrken. Den nye opgørelse fra Danmarks Statistik er for kalenderåret 2020.

Især i Vestjylland og hovedstadsområdet er en stor andel af ikke-vestlige indvandrere i arbejde, og toppen af listen udgøres foruden de mindre ø-kommuner af Vallensbæk, Egedal, Furesø. Rebild, Herlev, Rødovre, Lemvig og Ringkøbing-Skjern, som alle har en beskæftigelsesfrekvens for ikke-vestlige indvandrere på over 65 procent.

I modsatte ende af listen har de store bykommuner Odense og Aarhus den laveste beskæftigelsesfrekvens på under 50 procent.

(Artiklen fortsætter under kortet)

Ser man på udviklingen over tid, så er det generelle billede, at finanskrisen ramte beskæftigelsesfrekvensen for både indvandrere og efterkommere, især fra ikke-vestlige lande, hårdt.

Siden 2015 har der dog været en støt stigning i beskæftigelsesfrekvensen for de to grupper, som blev afbrudt i det coronaplagede år 2020, hvor beskæftigelsesfrekvensen for indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande var den samme som i 2019.

Til sammenligningen var der et lille fald i beskæftigelsesfrekvensen for både personer af dansk oprindelse og indvandrere og efterkommere fra vestlige lande i 2020.

Dermed var billedet ved udgangen af 2020, at blandt 16-66-årige med dansk oprindelse er tre ud af fire i beskæftigelse, blandt indvandrere og efterkommere fra vestlige lande er cirka to ud af tre i beskæftigelse, og for indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er det omtrent tre ud af fem, der er i beskæftigelse.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her