Krag vil se på skæve udligningsincitamenter for specialiserede tilbud

Del artiklen:
Regeringen har hidtil bastant afvist at ændre omstridt incitament i udligningssystemet til at vælge institutionspladser indenfor egen kommunegrænse. Men nu åbner socialminister Astrid Krag (S) en dør på klem for, at hun vil se på det i forbindelse med den store evaluering af det specialiserede socialområde.
Regeringen har hidtil bastant afvist at ændre omstridt incitament i udligningssystemet til at vælge institutionspladser indenfor egen kommunegrænse. Men nu åbner socialminister Astrid Krag (S) en dør på klem for, at hun vil se på det i forbindelse med den store evaluering af det specialiserede socialområde. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Astrid Krag åbner i svar til Folketinget en dør på klem for at se på skæve incitamenter i udligningssystemet ved anbringelse af borgere på specialiserede tilbud.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

Social- og Ældreminister Astrid Krag (S) lover nu efter pres fra De Radikale, at regeringen vil “forholde sig” til de økonomiske rammer på det specialiserede socialområde.

Svaret kommer efter den radikale Christina Thorholm har bedt ministeren svare på, “om det også er regeringens hensigt at forholde sig til de økonomiske barrierer for oprettelse og anvendelse af specialiserede tilbud, der findes i det nuværende udligningssystem” i forbindelse med en større evaluering af det specialiserede område.

Selvom ministeren kun åbner en dør på klem, så er svaret interessant, fordi regeringen hidtil meget bastant har afvist at ændre på forstærkede økonomiske incitamenter i den nye udligningsreform til at vælge specialiserede tilbud inden for kommunegrænsen.

Læs også:
Trods protester: Minister vil ikke røre ved udligningsregel

Læs også:
Rapport: Udligningsgevinst på 200.000 pr. borger vil ikke påvirke kommuner

Problemet er opstået, fordi al kommunal udligning i det nye system er baseret på antallet af borgere, som bor i en kommune. Mens de borgere en kommune betaler for og har anbragt på en institution i en anden kommune slet ikke tæller med, og dermed ikke udløser noget tilskud.

Dermed er det økonomiske incitament til at vælge en institutionsplads i egen kommune skærpet, så det nu kan være flere hundrede tusinder kroner, som en kommune kan spare ved at fravælge institutionstilbud i andre kommuner.

Men det har affødt kritik fra et bredt flertal i Folketinget inklusive regeringens støttepartier SF og De Radikale. Derfor giver det også god mening, at socialministeren i sit nye svar opbløder regeringens hidtidige bastante afvisninger af at se på problemet og i stedet åbner en lille dør på klem for en ændring.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her