Ny konservativ borgmester er inspireret af Ritt Bjerregaard

Del artiklen:
Det er første gang, at Jakob Næsager (K) bliver valgt som borgmester i Købehavn. Han ønsker, at man kan mærke, at der sidder en konservativ borgmester på børne- og ungeområdet.
Det er første gang, at Jakob Næsager (K) bliver valgt som borgmester i Købehavn. Han ønsker, at man kan mærke, at der sidder en konservativ borgmester på børne- og ungeområdet. - Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix (arkiv)

Den nye konservative børne- og ungdomsborgmester i København vil lade sig inspirere af tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard de næste fire år. Han vil én gang om ugen tage på besøg i byens daginstitutioner og skoler.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Den kommende konservativ børne- og ungdomsborgmester i København Jakob Næsager vil hive borgmesterkontoret med ud i virkeligheden, som det så populært hedder blandt politikere. Hans ambition er, at han én gang om ugen vil på besøg på en københavnsk skole eller børnehave.

Han er klar til at tage et opgør med forvaltningen, så det ikke er dem, der kommer med forslag til ændringer. Jakob Næsager kender ellers selv til forvaltningsarbejde, da han er tidligere kontorchef i Indenrigsministeriet. Men han ønsker, at det i højere grad er noget pædagoger, forældre og børn kan påvirke.

Inspirationskilden? Den tidligere socialdemokratiske overborgmester Ritt Bjerregaard.

“Hun sagde, at om onsdagen ville hun bruge til at være ude og opleve kommunens institutioner. Så tilsvarende håber jeg, at jeg kan være ude på skoler og daginstitutioner en dag om ugen,” fortæller den nyslåede borgmester til NB-Økonomi.

Han håber på, at både medarbejdere og forældrene vil fortælle ham, hvad der ikke fungerer optimalt i hverdagen.

“Hvis der er noget, der ikke fungerer, så må jeg jo tage det med til rådhuset. Så hvis ikke der er en god grund, så afskaffer vi det,” slår Jakob Næsager fast og tilføjer: “Det væsentligt for mig, at det ikke er kommunen, der dikterer, hvad det er for nogle løsninger, borgerne skal påduttes.”

Borgerlig ambition for de næste fire år 
Men her stopper ligheden med socialdemokraterne også. Jakob Næsagers ambition med børneområdet i København er, at borgerne skal kunne mærke, at der er kommet en borgerlig borgmester på området. 

“Der vil forhåbentlig komme øget valgfrihed for de københavnske forældre. Så de kan vælge mellem institutioner. Så det ikke bliver sådan, at alle automatisk skal i distriktskolen. Men hvis man synes, at der er en naboskole, der er endnu bedre for ens barn, eller har en særlig profil, så skal der være mulighed og plads til, at man kan gøre brug af det frie skolevalg,” fortæller han. 

Det frie valg skal gælde for både daginstitutioner og skoler. Jakob Næsager fortæller, at der i dag ikke er et reelt frit valg i København. I Daginstitutionerne er der ifølge NB-Økonomis beregninger mellem 1-2 procent ledige pladser for børn mellem 0-5 år i 2019 og 2020. For få år tilbage manglede der endda pladser for børn mellem 3-5 år. Dog var der en del flere ledige pladser for børn mellem 0-2 år mellem 2015-2017. 

Næsager mener, at skoleklasserne er booket op til det maximale. Der må i dag være 28 børn i hver klasse, når skoleåret starter. I gennemsnit har der mellem 2015-2021 været 22,3-23,1 antal børn i hver klasse. Så der er umiddelbart lidt at tage af. Men der kan formentlig være stor forskel på skoleklasserne, alt afhængigt hvor i København, skolerne ligger. 

Den nyslåede borgmester mener dog selv, at der i de kommende år er lidt uventet hjælp på vej. Formentlig på grund af coronakrisen har der været færre, der har bosat sig i København, end hvad byen normalt vokser med. 

“Vi er i den specielle situation, at befolkningstallet for første gang i mange år ikke er vokset med 10.000 om året, men kun med 8.500. Og når vi nu har bygget institutioner i en forventning om, at der ville komme 10.000, så har vi så ledig kapacitet. Det gør så, at der begynder at opstå en valgmulighed,” afslutter Jakob Næsager. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her