K-udspil til finanslov har hverken midler til handicapområdet eller sundhedshuse

Del artiklen:
Det nye store kommunale borgmesterparti, Det Konservative Folkeparti, har ikke store beløb med til kommunerne i dette års finanslovsforhandlinger.
Det nye store kommunale borgmesterparti, Det Konservative Folkeparti, har ikke store beløb med til kommunerne i dette års finanslovsforhandlinger. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (arkiv)

De Konservative har offentliggjort deres udspil til finansloven for 2022. Det nye store borgmesterparti har flere kommunale fokusområder. Men der er i denne omgang ikke midler til det specialiserede socialområde.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

11,2 milliarder kroner. Så meget vil Det Konservative Folkeparti prioritere i finansloven for 2022. Det specialiserede socialområde og sundhedshusene er dog ikke med i den prioritering ifølge deres nye udspil.

Finansieringen vil partiet tage fra elementer af “tilbagerulning af regeringens politik”. Det drejer sig om for eksempel Arne-pensionen og et mindre offentligt forbrug. Derudover ønsker de at beskære administrationen i den offentlige sektor med en halv mia. kr., samt jobcentrene med to mia. kr. Der er i udspillet ikke givet noget bud på, hvilke dele af jobcenteret, der skal beskæres.

På det kommunale område har det nye store borgmesterparti, der fik 14 borgmesterposter ved kommunalvalget, en række initiativer. De store beløb er dog ikke afsat til det kommunale men til skattelettelser som for eksempel sænkelse af selskabsskatten og ændring af beskæftigelsesfradrag og topskattegrænsen. 

Partiet ønsker at påvirke kommunerne ved at fordoble klippekortsordning til ældre. Derudover vil de sætte fokus på rekrutteringsudfordringen på ældreområdet. Her er nu med opkvalificering, men de ønsker også at nedsætte en taskforce, der skal se på problematikken. Så vil de have fokus på forebyggelse, så “Arne” ikke behøver at gå på pension før tid, men så man i stedet øger befolkningens sundhed, så den kan blive længere på arbejdsmarkedet.

Men store velfærdsområder som det specialiserede socialområde er ikke nævnt. Udover at der afsættes tre millioner kroner til at øge borgernes retssikkerhed, når det drejer sig om socialsager inden for handicapområdet.

Det Konservative Folkeparti kom for nyligt med et sundhedsudspil. Her ønskede de i lighed med Venstre og den tidligere VLAK-regering flere sundhedshuse. Men der var ikke anvist nogen finansiering i udspillet.

Læs også:
Konservative mangler finansiering af sundhedsudspil

Deres sundhedsordfører Per Larsen (K) fortalte til NB-Økonomi, at finansieringen for sundhedshuse ville blive anvist i finanslovsudspillet for 2022. Men det er ikke tilfældet. 

Vi ved derfor stadigvæk ikke, hvor mange sundhedshuse de konservative vil have, og hvad de skal koste, og hvordan de skal finansieres. Ordføreren slog dog fast, at kommunerne skulle spille en større rolle. 

Hverken finansordfører Rasmus Jarlov, politisk ordfører Mette Abildgaard eller kommunalordfører Birgitte Bergman fra Det Konservative Folkeparti havde onsdag tid til at besvare NB-Økonomis henvendelser. Vi følger eventuelt op torsdag. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her