Grundskylden stiger procentuelt mest i Midt- og Vestjylland – se tallene her

Del artiklen:

Den gennemsnitlige boligejers grunsskyld stiger procentuelt mest i Midt- og Vestjylland samt en række yderkommuner. Men målt i kroner rammes boligejerne i tre hovedstadskommuner med en knytnæve.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

På trods af fastlåste vurderinger, så er boligejernes gennemsnitlige betaling af grundskyld steget med helt op til 6,1 procent fra 2021 til 2022. Det er især boligejerne i Midt- og Vestjylland, samt i en række yderkommuner på Fyn og Sjælland, som er ramt af de største procentuelle stigninger.

Årsagen til stigningerne er blandt andet, at der siden 2003 har været loft over den maksimale stigning i beskatningsgrundlaget på syv procent. Det har medført, at mange boligejere særligt i hovedstaden har skubbet en større udskudt grundskyldsbyrde foran sig. Populært sagt, så er stigningerne i beskatningsgrundlaget ud over syv procent blevet skubbet til de efterfølgende år.

Derudover påvirker nye udstykninger eller ændret brug af en grund den gennemsnitlige grundskyld i kommunerne. Det gælder ikke mindst i sommerhuskommunerne, hvor der de seneste år ofte er bygget mange nye sommerhuse på relativt dyre grunde.

De største stigninger i kroner og ører rammer i hovedstaden

Men ser man på stigningerne målt i kroner og ører, så rammer de som et knytnæveslag i tre hovedstadskommuner, hvor boligejerne i gennemsnit skal betale mere end 1.000 ekstra i grundskyld i 2021 sammenlignet med 2020. Det er Hvidovre, Gentofte og Rudersdal.

Det er mere end dobbelt så meget – målt i kroner og ører – som de største stigninger i provinsen.

Grundskyld rammer mange gange  hårdere i hovedstaden

Hvis man ser på, hvor den gennemsnitlige boligejers betaling af grundskyld i 2021, så er boligejerne i hovedstaden markant hårdere ramt end i provinsen. Typisk betaler en boligejer i hovedstadsområdet mellem tre og ti gange mere i grundskyld end en gennemsnitlig boligejer i provinsen.

Når den gennemsnitlige boligejer i Rudersdal topper listen med 34.716 kroner, så skyldes det en kombination af, at husene i kommunen er dyre, og at kommunen har en meget stor andel af store og dyre villaer.

Selvom et hus på Frederiksberg er endnu dyrere, så trækkes gennemsnittet ned af mange små og trods alt væsentligt billigere ejerlejligheder.
 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her