Regeringen kunne være kommet med nyt om mink-sms’er før valg

Del artiklen:
Statsminister Mette Frederiksen (S) kunne før kommunalvalget have fortalt, at mink-sms'er ikke kunne genskabes. (Arkivfoto).
Statsminister Mette Frederiksen (S) kunne før kommunalvalget have fortalt, at mink-sms'er ikke kunne genskabes. (Arkivfoto). - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsministeren og tre embedsfolk kunne have fortalt om skæbne for mink-sms’er før kommunalvalg.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og topembedsfolk kunne have fortalt, at sms’er i minksagen ikke kunne genskabes, før kommunalvalget.

Det fremgår af et svar fra den kommission, der undersøger forløbet omkring beslutningen om at slå alle mink i Danmark ned. Der var ikke lovhjemmel til beslutningen, da den blev truffet.

– Minkkommissionen havde ingen indflydelse på, hvornår kuverterne åbnedes, skriver kommissionen.

Da det tidligere kom frem, at statsminister Mette Frederiksen og tre absolutte topfolk i Statsministeriet automatisk har slettet sms’er, blev politiet sat til at forsøge at genskabe dem.

Mandag 15. november fik de implicerede og minkkommissionen resultaterne, der viste, at det ikke kunne ske. At det ikke var muligt – og at korrespondancen dermed ikke kommer til at se dagens lys – blev først offentliggjort dagen efter kommunalvalget, nemlig den 17. november.

Men det kunne statsministeren altså have oplyst allerede den 15. november. Dagen før kommunalvalget ifølge kommissionen.

Som svar på kritik om, at nyheden først kom efter valget, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) to dage efter valget, at tidspunktet og forløbet omkring offentliggørelsen var aftalt med kommissionen. Og at timingen altså ikke var op til statsministeren og de andre implicerede.

Svaret fra Minkkommissionen er dog altså, at man alene har aftalt, at de implicerede skulle have mulighed for at få svaret af politiets undersøgelse af telefoner først. Ikke hvornår resultatet af undersøgelsen kunne blive meldt ud.

I en skriftlig kommentar siger Nick Hækkerup, at der ingen modsætning er mellem minkkommissionens udmelding og den forklaring, han er kommet med.

– Som jeg allerede forklarede til flere medier i onsdags, så blev kuverterne opbevaret i Justitsministeriet på vegne af de pågældende, indtil der var aftalt en proces for udlevering med Minkkommissionen.

– Den proces blev aftalt mandag. Jeg sagde også i sidste uge, at alle de pågældende og deres bisiddere først havde haft lejlighed til at hente kuverterne og åbne dem den 17. november 2021. Jeg kan altså konstatere, at der ikke er noget nyt her, skriver han.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sagde den 17. november, da nyheden om, at sms’erne ikke kunne genskabes blev meldt ud, at han ikke stolede på regeringen i sagen.

– Det her handler om, at regeringen, magtfuldkommen som den er, udskyder det her til efter et kommunal- og regionsrådsvalg af frygt for, at det skal påvirke valget. Jeg synes simpelthen, at det er uordentligt, sagde han.

/ritzau/