LA får første borgmesterpost efter dramatisk valg i Solrød

Del artiklen:
Liberal Alliance bliver fjerdestørste parti i Solrød Kommune, hvor 28-årige Emil Blücher (LA) ser ud til at have sikret sig borgmesterposten efter en dramatisk konstituering.
Liberal Alliance bliver fjerdestørste parti i Solrød Kommune, hvor 28-årige Emil Blücher (LA) ser ud til at have sikret sig borgmesterposten efter en dramatisk konstituering. - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Først endte borgmesterposten hos K, inden S snuppede den, men nu ser LA ud til at løbe med borgmesterkæden.

Den seneste uge har borgmesterkæden i Solrød Kommune skiftet hænder tre gange, og den ser nu ud til at ende hos en stemmesluger fra Liberal Alliance (LA), som snupper den fra Socialdemokratiet.

Det skriver Dagbladet Køge, som hører under Sjællandske Medier.

Dermed ser LA ud til at få sin første borgmesterpost nogensinde, efter hvad der må beskrives som et af landets mest dramatiske konstitueringsforløb.

Det kan ske, efter at Venstre har skiftet holdning og går sammen med De Konservative og Havdruplisten om at pege på LA-profilen.

Det så ellers ud til at blive Jonas Ring Madsen (S). Han skaffede sig den nødvendige opbakning, efter at en anden kandidat – den konservative Morten Scheelsbeck – havde været udråbt som efterfølgeren til den magtfulde post.

Scheelsbeck nåede dog kun at være den kommende borgmester i 15 minutter, før LA skiftede side og tilbød Socialdemokratiet borgmesterkæden.

Emil Blücher bliver af Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh, kaldt et fantastisk politisk talent.

– Selv om han kun er 28 år, er jeg fuldstændig overbevist om, at han kommer til at klare den her borgmesteropgave rigtig godt. Han er samarbejdsvillig, kompromissøgende og en ordentlig fyr.

– Ham har jeg enormt stor tillid til, siger han.

Ifølge Vanopslagh brød samarbejdet mellem de borgerlige partier sammen på valgnatten, men nu er tilliden bygget op på ny.

Den politiske leder fortæller, at han løbende har haft snakke med Emil Blücher, og at han ikke har givet besked om, at LA kun skulle støtte blå partier.

– I sidste ende har det altid været hans beslutning. Det er ham, der er valgt af borgerne i Solrød. Det er ikke mig, siger Vanopslagh.

LA er blevet det fjerdestørste parti i kommunen og får – ligesom De Konservative – 3 ud af de 19 pladser i byrådet. Det er for LA en fremgang på to mandater.

Socialdemokratiet har ved kommunalvalget bevaret sine fire mandater, mens Venstre er blevet halveret fra otte til fire mandater.

Emil Blücher siger til Dagbladet Køge, at han godt kan forstå, hvis Socialdemokratiet er skuffet over udviklingen.

– Konstitueringen har ikke været køn – kommunale konstitueringer er sjældent kønne. Det har denne heller ikke været, siger han og opfordrer til at kigge fremad nu.

Den nuværende borgmester i Solrød er Niels Hörup (V), som blev overgået af Blücher i personlige stemmer. LA-politikeren fik 1581 stemmer, hvilket var flest af alle kandidater i kommunen, mens borgmesteren fik 1146.

De 1581 stemmer svarer til, at 12,1 procent af vælgerne satte krydset ved LA-politikeren i forbindelse med valget 16. november.

Konstitueringsaftaler er ikke juridisk bindende. Derfor kan partierne i princippet løbe fra aftalen helt frem til det konstituerende møde, der skal finde sted mellem 1. og 15. december.

/ritzau/