Folketinget lever op til løfte om opgør med puljetyranni

Del artiklen:
Man er kommet i mål med at halvere puljer til kommuner via satspuljen, hvilket alt andet lige betyder færre ansøgninger og mindre bureaukrati.
Man er kommet i mål med at halvere puljer til kommuner via satspuljen, hvilket alt andet lige betyder færre ansøgninger og mindre bureaukrati. - Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkiv)

Den nye udmøntning af 860,5 million fra reservepulje viser, at Folketinget lever op til løfte fra 2018 om at reducere antallet af puljer og undgå meget små puljer til kommuner.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Folketinget har levet op til sit løfte fra 2018 om et opgør med “puljetyranniet” i ny aftale om fordeling af 860,5 millioner kroner. Pengene deles ud i perioden fra 2022 til 2025 og skal gå til socialt udsatte, sundhed, arbejdsmarkedsområdet og ældre.

I den nye aftale er der afsat midler af til 10 puljer, som vedrører kommuner, stat eller regioner. Det er et markant fald fra 2017, hvor antallet af puljer til det offentlige lå på 70.
 
Folketinget gav løftet om et opgør med puljetyranniet, da alle partier som led i afbureaukratisering lovede at halvere antallet af puljer, og at de skulle være over 10 mio. kroner. Det skulle forhindre for meget administration i kommunerne til at søge små puljer.
 
Aftale om et opgør med puljetyranniet,” som den daværende aftale hed dækker over sundhedsområdet, ældreområdet, dagtilbudsområdet, socialområdet, undervisningsområdet samt beskæftigelsesområdet. Der var i 2017 ca. 70 puljer på de store velfærdsområder i kommuner og regioner, hvoraf omkring halvdelen lå under 10 mio. kr,” står der i aftalen.

Dermed er man kommet i mål med puljetyraniet. Da der fra 2022 kun vil være de 10 nævnte puljer og ingen puljer til kommuner, regioner og stat, som ligger på under 10 mio. kr.

Allerede i et folketingssvar til Sophie Løhde (V) fra januar 2020, stod der, “at der forventes omkring 37 ansøgningspuljer i 2020. Heraf er 14 under 10 mio. kr.”

Man kom derfor stort set i mål i 2020. Aftalen om at halvere puljer udløber dog i 2022, men det ser ud til, at man fortsætter tendens ind i 2022 og frem til 2025, da antallet af puljer er faldet drastisk.

Derudover, så er der også sket et fald i antallet af projekter, man fordeler til. I den nye aftale, er der omkring 50 projekter. Det er en markant nedbringelse af projekter sammenlignet med fordelingen af satspuljen fra 2016, hvor der var 173 projekter. Dengang skulle man fordele knap 1,9 mia. kr. fra 2016-2019.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her