Hækkerup: Nogen burde have råbt op om hjemmel før pressemøde

Del artiklen:
Justitsminister Nick Hækkerup afgav fredag sin forklaring i Minkkommissionen i Retten på Frederiksberg om hans rolle i forløbet med aflivning af mink i Danmark.
Justitsminister Nick Hækkerup afgav fredag sin forklaring i Minkkommissionen i Retten på Frederiksberg om hans rolle i forløbet med aflivning af mink i Danmark. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Statsministeren ville have justitsminister til at bekæmpe “usandheder” efter minkforløb.

Diskussionerne i embedsværket om mangel på hjemmel til at aflive alle mink burde ifølge Nick Hækkerup være tilgået hans departementschef eller Statsministeriet tidligere.

Det forklarede ministeren i Minkkommissionen fredag.

Her forklarede han også, at han ville forvente, at alle ministre og embedsmænd med viden om, at beslutningen ikke havde lovgrundlag, havde sagt det højt på det møde i regeringens koordinationsudvalg, hvor det blev besluttet.

En af deltagerne på det møde var det daværende Miljø- og Fødevareministeriums departementschef, Henrik Studsgaard.

Han har tidligere forklaret, at det ikke var “top of mind” for ham at nævne advarsler fra medarbejdere om, at der skulle ny lovgivning til.

Nick Hækkerup deltog ikke på mødet, da han var syg med corona. Men han forklarede fredag, at den viden ville han forvente, at embedsmænd eller ministre for den sags skyld ville nævne.

– Hvis man har siddet med aktiv viden om, at her er der ikke – eller måske ikke – hjemmel til at træffe den beslutning, vi er ved at træffe nu, så vil jeg have en klar forventning om, at embedsværket siger, at der er en diskussion her, sagde Hækkerup.

Beslutningen om at aflive mink blev truffet på et møde i koordinationsudvalget 3. november. Derefter skulle beslutningen dagen efter præsenteres på et pressemøde.

I mellemtiden forberedtes pressemødet i en række ministerier.

Her undrer det Nick Hækkerup, hvis der har siddet embedsmænd med viden om, at der manglende lovhjemmel, at det ikke blev kommunikeret til Statsministeriet eller hans egen departementschef.

– Det havde været på sin plads, hvis Statsministeriet og min departementschef forud for pressemødet havde været orienteret om, at der muligvis var en hjemmelssituation her, sagde Hækkerup fredag.

Fordi Hækkerup var syg, da selve beslutningen blev truffet, handlede meget af afhøringen om tiden før og efter.

Gennem afhøringen fik tilhørerne et indblik i regeringens frustration over den debat, der herskede i dagene efter, at det var kommet frem, at der manglede hjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Blandt andet kaldte Nick Hækkerup i en sms til statsminister Mette Frederiksen (S) De Radikale for “besværlige” i forhold til en undersøgelse af forløbet.

Derudover endte justitsministeren også med at tage en række politiske slagsmål i Folketinget for regeringen.

Justitsministeren kom derfor i krydsforhør om sine svar til Folketinget. I sit talepapir til et samråd i december 2020 havde Hækkerup stående, at:

– I det materiale, der forelægges koordinationsudvalget, er der ikke nogen omtale af hjemmel til at udvide den hidtidige indsats med aflivningen til hele landet.

Herefter stod i talepapiret, at der var tvivl om hjemmel til en række erstatningsordninger.

Udspørger Jakob Lund Poulsen ville høre, om det passede med, at der i et af bilagene til mødet står:

– Der tages samtidig forbehold for, hvorvidt og hvordan den juridiske hjemmel for tiltagene kan findes.

Tiltagene omtalt i bilaget var en dvaleordning og en nedlukning af erhvervet. Flere af de afhørte deltagere på mødet i koordinationsudvalget har fastholdt, at det ikke var en af de to veje, der blev valgt.

Men derimod en helt tredje vej, hvor alle mink blev aflivet, uden at der kom et permanent forbud.

Fredag stod Nick Hækkerup fast på, at hans svar til Folketinget i hans øjne var “dækkende” og “reflekterede loyalt”, hvad der stod i materialet, ved kun at referere til problemer med hjemlen til erstatningsordningerne og ikke aflivningen.

/ritzau/