De Konservative bakker op om sundhedsklynger og sundhedshuse

Del artiklen:
Sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, vil ligesom Socialdemokratiet og Venstre gerne flytte sundhedshjælpen tættere på borgerne.
Sundhedsordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, vil ligesom Socialdemokratiet og Venstre gerne flytte sundhedshjælpen tættere på borgerne. - Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Nyt sundhedsudspil fra Konservative lægger sig op ad Venstre og Socialdemokratiets tanker om sundhedsklynger og flere sundhedshuse.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Kært barn har mange navne. Derfor har Socialdemokratiet valgt at kalde sundhedshuse for nærhospitaler. Men det offentliggjorte S-indhold svarer til VLAK regeringens tanker omkring sundhedshuse. Konservative har valgt at føre de tanker videre i nyt sundhedsudspil.

“Antallet af sundhedshuse skal øges,” skriver Det Konservative Folkeparti i nyt udspil for sundhedsvæsenet.

De sætter dog modsat de to andre store borgmesterpartier Socialdemokratiet og Venstre ikke antal på, hvor mange flere sundhedshuse, de forventer, eller hvor mange penge de vil afsætte til det.

Socialdemokratiet har spillet ud med 10-20 flere nærhospitaler, Venstre vil have op til 35 flere. Socialdemokratiet er villig til at bruge fire milliarder.

“Venstre vil prioritere 4,9 mia. kr. statslige midler over de næste seks år til anlæg og etablering af sundhedshuse. Heraf afsætter vi 225 mio. kr. årligt til modernisering af lægehuse fra 2022 til 2024,” skriver partiet i deres udspil.

Konservative bakker i lighed med de to andre partier fortsat op om sundhedsklyngerne, som der også var lagt op til under VLAK-regeringen.

“Vi ønsker og støtter derfor, at strukturen omkring sundhedsvæsenet skal opbygges omkring klynger ved hvert af landets 21 akuthospitaler, hvor kommuner, hospitaler og de praktiserende læger skal indgå i forpligtende fællesskaber – og hvor disse klynger også skal måles på, at sundheden rykkere tættere på borgerne,” står der i sundhedsudspillet.

Nær sundhed, familielæger og kroniske patienter

Konservatives sundhedsordfører Per Larsen er enig med S og V i, at der er behov for at investere i bygningsmasse. Her har han især fokus på, at det kan tiltrække flere familielæger til de områder, som har svært ved at tiltrække læger i dag.

“Det er noget rekruttering til yderområder, der er brug for. Vi skal investere i noget bygningsmasse, som vil gøre det attraktivt for medarbejderne at være der,” fortæller han til NB-Økonomi. “Men vores hovedfokus, det er, at vi skal have uddannet noget mere personale, vi skal have nogle flere praktiserende læger. Så alle i Danmark har mulighed for at have en praktiserende læge, som de kender og som kender sine patienter.”

Tanken fra Det Konservative Folkeparti er, at borgere og patienter ikke skal fare rundt til forskellige sundhedstilbud. I stedet skal de kunne nøjes med at tage at tage hen til et sundhedshus, hvor tilbuddene er samlet. 

“Derfor foreslår vi at investere i nye sundhedshuse, da de vil være med til at flytte behandlingen fra sygehusene ud i lokalmiljøerne – tættere på borgerne,” står der i udspillet.

Ligesom Venstre og Socialdemokratiet, har Konservative fokus på kronikere, der skal ud af de regionale hospitaler og ind i de nære sundhedshuse og de private hjem. 

“Det kunne for eksempel være kontrolbesøg for kronikere. Det er ingen grund til, at en KOL-patient får foretaget kontrol på et hospital mange kilometer fra vedkommendes hjem, hvis det kan gøres i almen praksis,” hedder det i det konservative sundhedsudspil.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her