Udgifter til børn og ældre falder i mange kommuner trods fuld demografidækning

Del artiklen:

Data fra Indenrigsministeriet viser, at kommunernes udgifter til børn og ældre i mange tilfælde falder, selvom regeringen fra 2020 indførte fuld dækning af demografi.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

Selvom den socialdemokratiske regeringen fra starten af 2020 indførte såkaldt fuld demografidækning til kommunerne for stigende udgifter til flere børn og ældre, og har  markedsført det som en “hånd under velfærden”. Så har det ikke sikret den enkelte borger mod faldende bevillinger til eksempelvis dagtilbud, undervisning og ældrepleje.

Et opslag i de officielle tal fra Indenrigsministeriets kommunale nøgletal viser, at der – på trods af demografigarantien fra regeringen – er store udsving i de enkelte kommuners forbrug på de to store børneområder; dagtilbud og undervisning samt på ældreplejen.

Tallene viser først og fremmest, at markedsføringen af demografidækningen – som også er et centralt element i den velfærdslov Folketinget i dag (torsdag) diskuterer – ofte ikke står mål med den praktiske virkelighed.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her