Nu påvirker sms-sagen kommunalvalget

Del artiklen:
Mette Frederiksen til pressemødet omkring sms-sagen. Sagen om de slettede sms'er kan nu få en negativ indflydelse på det kommende kommunalvalg.
Mette Frederiksen til pressemødet omkring sms-sagen. Sagen om de slettede sms'er kan nu få en negativ indflydelse på det kommende kommunalvalg. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet går tilbage i en ny meningsmåling om kommunalvalget. Se udviklingen her. Statsministerens dalende troværdighed og sms-sagen betyder noget for valget i kommunerne, fortæller valgforsker.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Det er slut med at ride på en positiv coronabølge for Socialdemokratiet, hvis man skal tro en dugfrisk meningsmåling om kommunalvalget foretaget af Kantar-Gallup for Berlingske.

Den nye meningsmåling viser, at Socialdemokratiet vil gå 3,3 procent tilbage på landsplan til det kommende kommunalvalg, hvis vælgerne stemmer i overensstemmelse med målingen. Valgforsker Ulrik Kjær, der er professor på SDU, mener, at sms-sagen har haft indflydelse på målingen: 

“Der var jo i lige netop den periode, hvor undersøgelsen er gennemført, hvor den socialdemokratiske valgkampsmaskine havde det tungest. Nemlig de seneste 4-5 dage op til Mette Frederiksens pressemøde”, fortæller Ulrik Kjær. “Fokus var rykket ind på Christiansborg og Minkkommissionen. Og det kan jo godt være det, som er på spil her.”

Statsministerens troværdighed er faldet med 8 procentpoint siden september viser en anden måling foretaget af Politiken. Derudover blev der sået tvivl om, hvorfor Statsministeren slettede sms’er, som kunne bruges som vigtig dokumentation i minkkommissionen. Det er især disse faktorer, som spiller ind på målingen, mener Ulrik Kjær. Altså troværdighed og sms-sagen snarere end selve minksagen.

“Der, hvor Socialdemokratiet har været presset, er jo på baggrund af sms-sagen. Det er jo ikke på baggrund af minksagen. Det nederlag, som nogen har fået på minkene, det er jo indkasseret for længst,” understreger Ulrik Kjær.

Meningsmåling siger intet om de enkelte kommuner

Meningsmålingerne kan kun sige noget om en tendens for de 98 kommuner i gennemsnit. Der kan derfor være store forskelle fra kommune til kommune. Det er en vigtig pointe, mener Ulrik Kjær, når man skal analysere på meningsmålingen.

NB-Økonomi har derfor spurgt, om sms-sagen har påvirket for eksempel Nordjylland mere, da de havde mink, end for eksempel en storby som København.

“De steder i Vest- og Nordjylland, hvor der lå rigtig mange minkfarme, der vil der jo nok være diskussioner omkring Socialdemokratiet i øjeblikket. Men omvendt så ved vi jo også, at det er i store byer som København, Odense, Aalborg og Århus, at de der landstenderser har den største betydning,” siger Ulrik Kjær. “Så hvis det endelig er, så vil man blive ramt både i det, der ligger langt fra København, men faktisk også i København. Så det er mere nuanceret, hvis vi skal gætte ud fra det, vi ved om vælgerne i øvrigt.”

Venstre går kun en smule tilbage

I det store hele så følger meningsmålingen de tendenser, som vi ser i de landspolitiske målinger, fortæller Ulrik Kjær. Dansk Folkeparti går tilbage, Nye borgerlige går frem. Socialistisk folkeparti og Konservative går frem. Men Venstre går ikke nær så langt tilbage, som mange har troet, hvis man ser på de landspolitiske målinger, hvor de typisk ligger på mellem 13-15 procent. I nedenstående måling står Venstre til 22,7 procent, som er en tilbagegang på kun 0,4 procent fra valget i 2017.

“Du kan jo have nogle venstrekandidater, som den almindelige borger måske tænker, at de har gjort det godt i en kommune. Det kan skyldes, at skolerne, daginstitutionerne og ældreplejen har kørt fornuftigt,” siger Ulrik Kjær. “Så skal man huske, at lige præcis Venstre, de har så mange borgmesterposter, at deres tab ikke vil være lige så stort som hos DF. Den mellemregning har vi jo hele tiden gjort opmærksom på, men det er måske ikke alle, der kan huske den.”

Tilbage i oktober 2021 beskrev NB-Økonomi netop om den tendens med, at S kunne stå for et større tab end forventet, og V kunne stå for et mindre tab, end mange troede. Den nye meningsmåling viser denne tendens endnu tydeligere.

Læs også:
Meningsmålinger: S er ved at sætte KV21 gevinst over styr

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her