S-spidskandidat: Sæt skatten op her i kommunen

Del artiklen:
Der skal flere penge i kommunekassen for at opretholde velfærden i Vejen, mener den socialdemokratiske spidskandidat Jørgen Thøgersen og foreslår kontroversiel skattestigning.
Der skal flere penge i kommunekassen for at opretholde velfærden i Vejen, mener den socialdemokratiske spidskandidat Jørgen Thøgersen og foreslår kontroversiel skattestigning. - Foto: Privat

Økonomien er så stram, at der simpelthen skal opkræves mere i skat for at gøre den bedre. Det mener socialdemokratisk spidskandidat ved KV21. Krav om højere skat er forekommet før i kommunal valgkamp.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Efter mange år med stram økonomi, og deraf følgende udhuling af velfærden, skal der penge i kommunekassen. Derfor skal den kommunale skatteprocent sættes op med 0,3 procentpoint.

Det mener Socialdemokratiets spidskandidat i Vejen, Jørgen Thøgersen. Hans udmelding er ret usædvanlig midt under en kommunal valgkamp, hvor politikere normalt kun taler om alt det, kommunen skal gøre, hvis netop de bliver valgt ind. Derimod bliver der sjældent talt om, hvor pengene skal komme fra.

Det skriver NB-Kommune

Med udgangspunkt i mange års stram økonomi i sydjyske Vejen siger Jørgen Thøgersen til DR:

“Jeg ser ikke en løsning på de økonomiske udfordringer, uden at vi kommer til at kigge på en stigende skat.”

Han håber at kunne sætte sig i borgmesterstolen efter valget, hvor den mangeårige Venstre-borgmester Egon Fræhr takker af. Konkret foreslår Socialdemokratiet at hæve kommuneskatten med 0,3 procentpoint ad to omgange.

“Vi leder med lys og lygte i enhver lille cigarkasse for at finde besparelser”

Jørgen Thøgersen (S), spidskandidat og medlem af kommunalbestyrelsen i Vejen

Et af de steder kommunalbestyrelsen i Vejen har måttet spare, er på skoleområdet. I budgettet for 2022 er der fundet fem millioner kroner ved, at lærerne i Vejen Kommune skal undervise mere. På den måde er politikerne kommet frem til, at man kan spare, hvad der svarer til cirka ti lærerstillinger.

Kommunalpolitikerne har i forbindelse med budgettet for næste år også måtte finde luppen frem.

“Vi leder med lys og lygte i enhver lille cigarkasse for at finde besparelser – i det her budget har vi været helt nede og finde besparelser på 15.000 kroner,” siger Jørgen Thøgersen til DR med henvisning til et tilskud til biograferne, som er blevet skåret.

Overfor NB-Kommune nævner Jørgen Thøgersen, at man normalt i Vejen går efter at have en likviditet – altså penge i kommunekassen – svarende til 1.000 kr. pr. borger. Det vil i Vejens tilfælde sige 42 mio. kr..

“Som det ser ud nu, kigger vi ved udgangen af 2023 ind i en kassebeholdning på 7,2 millioner kroner,” siger Jørgen Thøgersen som et eksempel på, hvor anstrengt økonomien i Vejen er.

Ifølge DR får Jørgen Thøgersen ikke umiddelbart opbakning fra sine modkandidater fra Venstre og Konservative i Vejen til sit forslag om at hæve skatten.

Velfærdsprocenten

Selvom skatteforhøjelser sjældent er noget, lokalpolitikere har lyst til at tale om i en valgkamp, så er udmeldingen i Vejen ikke helt uhørt.

I Odense Kommune gik den nuværende socialdemokratiske borgmester Peter Rahbæk Juel til valg i 2017 på at hæve skatten. Kommuneskatten skulle ifølge ham sættes op med én procentpoint for at højne velfærden.

Efter valget blev der indgået et forlig i byrådet om udmøntning af den såkaldte ‘velfærdsprocent‘. Der er bl.a. blevet tilført flere penge til handicapområdet.

Fakta om skattetrykket i Vejen

  • Nu ligger kommuneskatten i Vejen Kommune på 25,2 procent.
  • Sammenlignet med andre kommuner i Sydjylland har Vejen den fjerde laveste kommuneskat.
  • Vejle Kommune har den laveste kommuneskat i området med en sats på 23,4 procent.
  • Haderslev er topscorer med en skatteprocent på 26,3 procent.

Kilde: DR på baggrund af oplysninger fra Skatteministeriet

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB-Økonomi i 4 uger gratis og få adgang med det samme
Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her